Advertorial

Pliculețele cu nicotină, cel mai bun instrument pentru renunțarea la fumat. UE ia în considerare interzicerea acestui produs

Comisia Suedeză pentru Snus susține că pliculețele cu nicotină ajută și la prevenirea începerii fumatului, în contextul în care UE ia în considerare interzicerea acestui produs.
06.06.2024 | 16:35
Pliculetele cu nicotina cel mai bun instrument pentru renuntarea la fumat UE ia in considerare interzicerea acestui produs
Uniunea Europeană ia în calcul interzicerea pliculețelor cu nicotină Sursa foto: ipouch.ro
ADVERTISEMENT

Un articol de opinie al Comisiei Suedeze pentru Snus (pliculețe cu nicotină care se plasează între buza superioară și gingie n.r.), semnat de Anders Milton, fost președinte și CEO al Asociației Medicale Suedeze, Karl Fagerstrom, profesor asociat, și Göran Johnsson, fost președinte al sindicatului IF Metall susține căinterzicerea snus-ului alb nu va fi benefică pentru sănătate, ci pentru industria țigărilor.

Pliculețele cu nicotină, cel mai bun instrument pentru renunțarea la fumat

Conform opiniei specialiștilor, publicată în Göteborgs-Posten, cel mai bun ajutor pentru cei care vor să se lase de fumat este snus-ul.  Nu mai puțin de 15% dintre cei care au renunțat pentru prima dată la fumat au făcut acest lucru cu ajutorul snus-ului tradițional sau alb. Următorul produs eficient este guma cu nicotină, care are un scor de doar 2%, arată rezultatele unui studiu recent.

ADVERTISEMENT

Acest lucru înseamnă că utilizarea snus-ului ca metodă de renunțare la fumat este de peste șapte ori mai eficientă decât cea mai bună alternativă. Un studiu din 2023 al Institutului Norvegian de Sănătate Publică a arătat cifre similare pentru populația norvegiană.

Acum, UE ia în considerare interzicerea snus-ului alb. O interdicție care s-ar aplica apoi și Suediei, scriu cei patru reprezentanți ai Comisiei Suedeze pentru Snus.

ADVERTISEMENT

„Ar fi fost firesc ca Autoritatea Suedeză de Sănătate Publică să facă un studiu și asupra populației suedeze. Dar interesul pentru acest lucru a fost complet inexistent. Probabil le era teamă de rezultat.

De aceea am realizat noi studiul. Alternativa favorizată de Autoritatea de Sănătate Publică – medicamentele pe bază de rețetă – a ajutat un procent dintre cei care doreau să renunțe la țigări.

ADVERTISEMENT

Este evident că lupta de succes împotriva fumatului – doar 5,6% din populație fumează astăzi – a avut loc în ciuda recomandărilor autorităților noastre, nu datorită acestora”, scriu autorii.

Snusul ajută la reducerea fumatului

Snusul ca alternativă, și acum snusul alb, a deschis calea spre renunțarea la fumat, explică specialiștii. Guvernul a realizat acest lucru și acum mărește taxa pe țigări cu echivalentul a patru coroane pe pachet, în timp ce taxa pe snus scade cu trei coroane pe doză.

ADVERTISEMENT

71% dintre utilizatorii actuali de snus au fost anterior fumători. „Snusul este clar o cale de renunțare la fumat, nu calea către consumul de țigări.”

Lupta împotriva fumatului nu se referă doar la ajutarea celor care vor să renunțe. Se referă în aceeași măsură la descurajarea tinerilor să înceapă să fumeze.

Studiul citat arată că nouă din zece fumători actuali sau foști fumători au început când erau foarte tineri, până la cel mult 20 de ani. O analiză a tendinței de a începe să fumeze a persoanelor din această grupă de vârstă arată că trei din zece tinere, între 16 și 20 de ani, ar fuma dacă nu ar exista snusul alb.

Preferat de femeile din Suedia

Printre băieții de aceeași vârstă, cifra este mai mică, deoarece mai mulți dintre ei preferă snusul tradițional, mai spun specialiștii. Aceștia subliniază și că 14% din acest grup de vârstă spun că ar folosi „altceva” ca stimulant dacă nu ar avea snusul alb și avertizează că acest altceva ar putea include unele forme de droguri, cel mai probabil cannabis.

„În acest context, trebuie subliniat, de asemenea, că în Suedia fumatul a fost, mult timp, semnificativ mai des întâlnit în rândul femeilor decât al bărbaților. Ceva ce nu vedem la nivel internațional.

Motivul este că bărbații suedezi aveau o alternativă, snusul tradițional, de care femeile nu erau atrase în aceeași măsură. Și o opțiune care este interzisă în restul Uniunii Europene.

Acum, când există o alternativă și pentru tinerele femei, ar fi ciudat ca politicile de sănătate publică să oprească acest lucru, riscând, astfel, ca prevalența fumatului în acest grup să crească din nou”, concluzionează specialiștii.

ADVERTISEMENT