News

Ploaia de meteori Perseidele se vede astăzi în România. Cum poți să o urmărești

12.08.2019 | 08:53
Ploaia de meteori Perseidele se vede astazi in Romania Cum poti sa o urmaresti

Ploaia de meteori Perseidele se vede an de an pe la mijlocul lunii august și din România. Perseidele vor cădea la noapte (12 spre 13 august 2019), când se va produce maximul de meteori vizibili cu ochiul liber, dar și în noaptea de marți spre miercuri, 13 spre 14 august. Ploaia va fi mai puțin vizibilă după această dată și se va sfârși pe 24 august.

Perseidele se văd și din România, astăzi, după ora 22:00

Conform Astro-Urseanu, meteorii se pot vedea cu ochiul liber din orice colț al țării, de preferință la miezul nopții. Doar ghinionul îi poate vitregii pe românii pasionați de astronomie să vadă roiul meteorilor pe cer și aici vorbim evident dacă este noros ori locuiesc într-un oraș extrem de poluat luminos.

Perseidele se pot vedea foarte bine de pe câmpurile din afara localităților, precum și de pe vârfurile de munte. De asemenea, de pe plajă, acești meteori se văd foarte bine cu condiția ca luminile să nu bruieze câmpul vizual al curioșilor. Tot în perioada aceasta Luna este în creștere, deci perseidele se produc cu două zile înainte de fenomenul de Lună Plină.

perseidele 2019
Din cauza poluării luminoase, ploaia nu se va vedea din marile orașe. Sursa foto: Washington Post

Peste 150 de meteori pe oră, vizibili la noapte

Pământul trece în această perioadă a anului prin coada unei comete, 109P/Swift-Tuttle, cel mai mare obiect ceresc care a putut fi reperat de pe Pământ din istoria astronomiei. Curentul de meteori pe care îl poartă cometa este cel mai mare din cele sesizate până acum de astrofizicieni. În timpul acestei ploi de stele vor putea fi văzute câteva mii de meteori pe oră.

Perseidele au o viteză de 59 de kilometri pe oră, iar din România vor putea fi văzute pe 150 de astfel de meteori la noapte. Așadar, cei dornici să vadă ploaia de stele au nevoie doar de un loc suficient de întunecat, după ora 22 și 10 minute.

 

Tags: