News

Ploaie de rachete antigrindină în ultimele zile. Un vrâncean s-a trezit cu un proiectil în curte. „Am zis că a început războiul”. Video

Ploaie de rachete antigrindină în ultimele zile în anumite zone ale țării pentru îndepărtarea furtunilor
14.06.2021 | 18:50
Ploaie de rachete antigrindina in ultimele zile Un vrancean sa trezit cu un proiectil in curte Am zis ca a inceput razboiul Video
Sute de rachete antigrindină au fost lansate în ultimele zile. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Au fost zile dificile, zile care amenințau culturile fermierilor. Nori negri s-au abătut peste întreaga țară și averse torențiale au fost anunțate aproape la fiecare oră în câteva județe. De altfel, Administrația Națională de Meteorologie a transmis avertizare după avertizare în ultimul weekend și codurile galbene, portocalii sau roșii i-au plasat pe agricultori într-un șah etern.

Ministerul a reacționat imediat și a anunțat că un număr de 214 rachete antigrindină au fost inițiate în ultimele 48 de ore din punctele de lansare Prahova şi Oltenia. Mai mult de atât, în ultima săptămână în ţară au fost lansate nu mai puțin de 986 de rachete antigrindină, mai mult de jumătate din consumul din acest sezon.

ADVERTISEMENT

Ploaie de rachete antigrindină!

Ministrul Adrian Oros nu a scăpat nici el prilejul și a postat mai multe mesaje pe rețelele de socializare. “Protejăm culturile fermierilor români! În ultimele 24 de ore, instabilitatea atmosferică a fost prezentă în partea de est şi sud a ţării în zonele protejate de infrastructura din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor.

Din punctele de lansare ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină Prahova şi Oltenia au fost lansate în total un număr de 214 rachete antigrindină pentru combaterea a 41 de celule cu greloane de grindină în formare, protejând astfel culturile agricole şi comunităţile locale din judeţele Olt, Vâlcea, Dolj, Mehedinţi, Teleorman, Vrancea, Galaţi, Vaslui şi Iaşi. Lansările au avut efectul scontat, în zona protejată nefiind înregistrate pagube.

ADVERTISEMENT

În ultima săptămână, în intervalul 4 – 11 iunie 2021, din punctele de lansare ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP, au fost lansate un număr de 986 de rachete antigrindină (RAG), pentru protejarea culturilor agricole şi a comunităţilor locale din zonele de intervenţie. Este cel mai mare număr de rachete antigrindină lansate în interval de o săptămână, de la punerea în funcţiune a sistemului, şi reprezintă mai mult de jumătate din consumul de rachete din acest sezon”, a scris ministrul pe Facebook.

De altfel, ministrul a mai zis că începând cu 15 aprilie şi până în data de 11 iunie 2021, din punctele de lansare ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP, au fost lansate în total de 1.648 de rachete antigrindină.

ADVERTISEMENT

Cum a căzut o rachetă direct în curtea unui vrâncean

Doar că, unele dintre ele au avut darul de a-i speria zdravăn pe oameni. O rachetă antigrindină de, atenție, aproximativ jumătate de metru a căzut într-o curte din comuna Bilieşti, judeţul Vrancea. Culmea, este pentru a doua oară când proprietarul acestei gospodării s-a trezit în curte cu un astfel de obiect.

Primarul comunei Bilieşti, Vasile Chiriţă a explicat și el că în timpul unei ploi torenţiale, o astfel de rachetă antigrindină a aterizat în curtea unei gospodării, la circa 2-3 metri de casă. Mai mult de atât, în urma impactului a rămas o gaură zdravănă în ciment.

ADVERTISEMENT

Edilul a recunoscut și el că nu este pentru prima dată când se întâmplă lucrul acesta, dar a ridicat din umeri. În urmă cu ceva vreme, o altă rachetă antigrindină a căzut în curtea aceluiaşi om, la circa 50 metri de locuinţă.

“Este a doua oară când cade în aceeaşi zonă. Exact în aceeaşi curte. Ferească Dumnezeu, dacă era omul acolo o putea păţi, dacă pica pe casă îi găurea casa. A rămas o parte din ea, din rachetă, ea nu s-a dezintegrat cum se întâmplă de obicei, a căzut şi partea care trece prin nor,  focosul care o împinge.

Era explodat, dar putea fi o nenorocire. Omul e supărat (…). Pe de altă parte, dacă nu se trăgea cu rachetele noi am fi fost acoperiţi de gheaţă. Termină piatra totul. Problema e că aceste rachete trebuie să cadă pe câmp, nu în curţile oamenilor”, a declarat primarul din Bilieşti.

Panică printre oameni după lansarea rachetelor antigrindină

Nu a fost singurul român speriat de rachetele antigrindină. Zgomotul puternic făcut de rachetele antigrindină la lansare, asemănător situațiilor de război, i-a făcut pe unii fermieri să lase culturile în plata Domnului și să se adăpostească.

Atunci când au înțeles ce se întâmplă, oamenii au privit mirați către cer. Mulți dintre agricultori au filmat evenimentul și au postat pe diferite platforme lansarea rachetelor. Au urmat o mulțime de mesaje.

„Am zis că a început războiul. Nu e prima oară când le aud, dar acum fiind multe chiar m-am speriat. Parcă nu se mai opreau, era un zgomot infernal, așteptam o explozie din clipă în clipă”, a spus unul dintre fermieri.

„Au dat, într-adevăr, au fost serii prelungite, dar tot a căzut grindină. Omul nu se poate pune cu forța lui Dumnezeu. A fost însă mică, o grindină mică”, a notat un alt utilizator.

„Ca la război. Bombe, bubuieli, tunete, ce vreți, de toate am avut. Cine e mai slab de înger se poate speria. Dar să știți că rachetele astea nu sunt lansate azi de la mine, mâine de la tine.

Vorbim despre anumite puncte, anumite zone, oamenii cam trebuie să fie obișnuiți cu ele. Au fost mai multe în ultimele zile, asta da. A fost ca la război, putem spune așa, dar ne-au ajutat”, a zis pentru FANATIK , Robart Pașcanu, fermier din zona Câmpinei.

ADVERTISEMENT
Tags: