News

Hexi Pharma, în centrul unui alt scandal. O femeie din Ploiești cere despăgubiri uriașe din cauza infecțiilor nozocomiale care au lăsat-o cu sechele grave

O femeie din Ploiești a dat în judecată spitalul județean și trei producători de substanțe biocide, printre care și HexiPharma. Femeia susține că a contractat infecții nozocomiale care i-au pus viața în pericol.
22.03.2022 | 12:36
Hexi Pharma in centrul unui alt scandal O femeie din Ploiesti cere despagubiri uriase din cauza infectiilor nozocomiale care au lasato cu sechele grave
Compania Hexi Pharma apare citată într-un nou dosar, cel al unei femei care a avut de suferit din cauza infecțiilor nzocomiale / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

O ploieșteancă se judecă de trei ani cu Spitalul Județean, Ministerul Sănătății, Hexi Pharma și alte două companii producătoare de biocide, încercând să demonstreze că, din cauza infecțiilor nozocomiale pe care le-a contractat în timp ce era internată, a ajuns la un pas de moarte .

Femeia a ajuns la spital cu arsuri pe 60% din suprafața corpului, după o explozie

La începutul acestui an, Curtea de Apel București a decis să retrimită dosarul spre rejudecare, după ce anterior, cererea femeii fusese respinsă.

ADVERTISEMENT

Melania N. a povestit că întregul coșmar a început în 2013, atunci când a fost victima unei explozii cu gaz metan, care s-a produs în locuința ei din municipiul Ploiești. În urma incidentului, femeia a fost internată la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, în stare de șoc toxico-septic, cu arsuri pe 60% din suprafața corpului.

Ulterior internării, susține aceasta, pe fondul procedurilor medicale, ea a a contractat mai multe infecții nozocomiale care i-au afectat grav sănătate și i-au pus viața în pericol.

ADVERTISEMENT

Listă lungă de bacterii pe care ploieșteanca le-ar fi contractat în spital. Printre furnizorii de dezinfectanți: Hexi Pharma

Astfel, din cauza unei infectări cu bacteria clostridium difficile, în 2014 i-a fost amputată o porțiune din colon. De asemenea, vindecarea arsurilor tegumentare externe în perioada primei internări a fost îngreunată semnificativ de infecția cu escherichia coli, cu streptococ pioceanic și cu proteus. Într-un referat medical al serviciului de chirurgie plastică din cadrul Spitalului Județean Ploiești au fost constatate ”sechele faciale și ambele mâini cu cicatrici hiper-trofice”.

O altă problemă reclamată de ploieșteancă a survenit cu ocazia montării unei tije metalice la piciorul stâng, ocazie cu care aceasta a fost infectată și cu staphylococcus aureus, germen depistat în ianuarie 2016 și care a impus efectuarea unei alte intervenții chirurgicale pentru curățarea zonei afectate.

ADVERTISEMENT

”În final, reclamantei i-au fost necesare 100 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, ea rămânând cu infirmități permanente, în grad de handicap accentuat, deficiență funcțională accentuată, gradul II de invaliditate, cu capacitate de muncă pierdută în totalitate (la numai 57 de ani), fiind expusă, fără de nicio vină, la suferințe fizice si morale enorme”, se arată în cererea adresată instanței de ploieșteancă. Ea consideră vinovate pentru situația ei cele trei companii care au livrat dezinfectanți către unitatea medicală, printre care și Hexi Pharma, societate aflată în mijlocul unui scandal uriaș, în ultimii ani.

200.000 de euro pentru ”compensarea suferințelor fizice și psihice”

În procesul pe fond, femeia a solicitat daune materiale de 5.000 de euro, reprezentând cheltuieli cu medicația și 200.000 de euro cu titlu de daune morale-nepatrimoniale, ”în vederea unei juste compensări a suferințelor fizice și psihice îndurate, precum și din perspectiva afectării ireversibile a calității vieții personale și a integrării sale socio-profesionale, în urma contractării unor infecții nozocomiale cu potențial letal”.

ADVERTISEMENT

Femeia spune că a trecut printr-o recuperare complexă, care nu s-a încheiat nici acum, că a fost nevoită să apeleze la ”acte medicale dureroase” și că a rămas cu sechele și infirmități majore, imputabile atât spitalului cât și firmelor de biocide: colon amputat și redus, o deformație a genunchiului stâng și mers șchiopătat, cornee arsă la ochiul drept cu diminuare a vederii de 80%, arsură parțială ochi stâng cu diminuare vedere 20%, arsuri la față și ambele mâni și producerea unui handicap accentuat, cu pierderea totală a capacității de muncă. Femeia a depus la instanță și o expertiză medico-legală care atestă faptul că evoluția ei medicală a fost cauzată inclusiv de infecțiile nozocomiale pe care le-a contractat în spital.

Dosarul a fost trimis spre rejudecare, în urmă cu 2 luni

În 2016, femeia a depus o plângere penală împotriva Spitalului de Urgență Ploiești, a Ministerului Sănătății și a celor trei societăți comerciale producătoare de substanțe biocide, pentru vătămare corporală din culpă. Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești a dispus clasarea în 2018, fapta în speță nefiind prevăzută de legea penală.

În 2019, ea s-a adresat unei instanțe civile, însă Judecătoria București i-a respins cererea, pe motiv că problemele sale de sănătate nu pot fi neapărat puse în corelare cu internarea pacientei la spitalul din Ploiești. Aceste infecții, a arătat apărătorul uneia din firmele producătoare de dezinfectanți, ”pot avea mai multe cauze, de la manevrarea dispozitivelor medicale, la imunitatea scăzută a pacientului sau la consumul mare de antibiotice”.

Totuși, pe 26 ianuarie 2022, Curtea de Apel București avea să anuleze în parte soluția tribunalului și să trimită dosarul la prima instanță, spre rejudecare. În același timp, judecătorii au scos din cauză Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Întreaga decizie a fost atacată cu recurs de Ministerul Sănătății.

Dosarul Hexi Pharma I, care se referă la acuzațiile de diluare a dezinfectanților destinați unui număr de 340 de unități medicale din România, se află în continuare în instanță, la Curtea de Apel București. Luna aceasta s-au împlinit 5 ani de la debutul anchetei. În noiembrie 2020, înainte de pronunțare, instanța a decis să repună cauza pe rol, cerând suplimentarea probatoriului cu un nou raport de expertiză. În paralel, firma este acuzată și de evaziune fiscală, într-un dosar separat. Dan Condrea, patronul companiei, s-a sinucis în 2016, la scurtă vreme după declanșarea scandalului.

ADVERTISEMENT
Tags: