În contextul codurilor de vreme rea valabile pentru cea mai mare parte a României, meteorologii ANM au emis o prognoză specială pentru municipiul Bucureşti. Capitala se află deja sub avertizare cod portocaliu.
UPDATE, ora 19.27: ”Pod Grozavesti – Din cauza acumulării mari de apa, o parte din vagoanele liniilor 1, 10, 11 sunt blocate în ambele sensuri. S-a solicitat intervenţia APA-NOVA, la faţa locului fiind echipaje de la Brigada Rutieră şi Poliţia Locala Sector 6″, a transmis ISU București – Ilfov. De asemenea, în Chiajna, o bucată de carosabil s-a surpat, la intersectia str. Rezervelor cu str. Panselelor, iar o mașină a rămas blocată, fiind nevoie de intervenția pompierilor.
UPDATE, ora 13.44: A fost emisă avertizare Ro-Alert pentru zona București – Ilfov. Începând cu ora 15.00, sunt așteptate fenomene meteo extreme. Oamenilor le este recomandat să se adăpostească:
Știre inițială
Prognoza specială emisă de specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie se referă la intervalul duminică, ora 10.00 – luni, ora 10.00, adică intervalul de valabilitate al codului portocaliu.
În acest interval de timp vremea se va răci semnificativ şi va deveni instabilă. Începând cu a doua parte a zilei vom avea averse torenţiale, însoţite de descărcări electrice. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 40-70 l/mp și chiar posibil de peste 80 l/mp. Vântul va avea la rafală 50-55 km/h, iar temperatura maximă va fi de 24-25 de grade.
De asemenea, a fost emisă o prognoză pentru intervalul 30 septembrie, ora 10.00 – 1 octombrie, ora 10.00, din care reiese că precipitaţiile la nivelul Capitalei vor fi de 10-15 l/mp, dar vremea va continua să fie închisă şi rece. Temperatura maximă nu va depăşi 16 grade, iar vântul va sufla slab și moderat.
La nivelul României cea mai gravă situaţie se întrevede în judeţul Galaţi, pentru care meteorologii au emis cod roşu, valabil pentru intervalul duminică, 29 septembrie, ora 20.00 – luni, 30 septembrie, ora 10.00.
În intervalul amintit Galaţiul se va afla sub avertizare de ploi torenţiale şi abundente, cu precipitaţii de 40-50 l/mp, în timp ce centruul şi vestul judeţului e posibil să se atingă 80-100 l/mp.
Directorul ANM, Elena Mateescu, avertizase anterior cu privire la faptul că ne vom confrunta cu o astfel de schimbare bruscă a vremii. “Situaţia se va schimba începând de duminică, când de la 34 de grade, practic o prăbuşire a regimului de temperaturi, la cel mult 15 în regiunile intracarpatice, posibil doar 22 în partea de sud-est a ţării.
Ce înseamnă acest lucru? O spunem de fiecare dată, un schimb de masă de aer foarte rece pe un fond preexistent de masă de aer foarte cald înseamnă fenomene meteorologice extreme care impun o atenţie deosebită în intervalul următor”, a declarat Elena Mateescu.
În paralel cu codurile emise de meteorologi există în vigoare coduri galbene şi portocalii emise de hidrologi, pentru cel puţin 20 de bazine hidrografice.