ADVERTISEMENT
News

Ploi abundente, vijelii și grindină în toată țara. ANM a emis cod portocaliu și cod galben. Când intră în vigoare

Autor: Adrian Baciu | 25.09.2020 | 11:28
Ploi abundente, vijelii și grindină în toată țara. ANM a emis cod portocaliu și cod galben. Când intră în vigoare
Ploi abundente, vijelii și grindină în toată țara. ANM a emis cod portocaliu și cod galben. Când intră în vigoare. Sursa foto: hepta.ro

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis în cursul dimineții de vineri, 25 septembrie, două coduri, portocaliu și galben, de vreme severă.

ADVERTISEMENT

Toată țara va fi lovită de instabilitate din 25 până în 27 septembrie, iar manifestările extrem se pot produce în fiecare regiune.

Precum în plină vară, vorbim din nou de furtuni violente, vijelii, descărcări electrice și posibile căderi de grindină. Cantitățile de apă vor ajunge până la 90 de litri pe metru pătrat.

ADVERTISEMENT

Cod portocaliu și cod galben de ploi abundente, vijelii și grindină de la ANM

În ciuda faptului că toamna calendaristică a ajuns de aproape o lună în România, manifestările meteorologice specifice sezonului cald încă vor fi prezente în peisaj.

Vineri, ANM a emis o atenţionare meteorologică de cod galben şi cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, ploi abundente şi intensificări ale vântului.

ADVERTISEMENT

Primul cod, cel galben, are intervalul de valabilitate: 25 septembrie, ora 23:00 – 27 septembrie, ora 06:00.

În intervalul menționat va ploua în toate regiunile, iar cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă în regiunile vestice, sâmbătă în nord-vest, centru, sud și la munte, iar seara și în prima parte a nopții de sâmbătă spre duminică, în jumătatea de est a țării.

ADVERTISEMENT

Se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. Vântul se va intensifica treptat în toată țara, cu viteze la rafală în general de 45…60 km/h, iar în zona montană înaltă de peste 100…110 km/h.

În Moldova, Muntenia și Dobrogea, începând din după-amiaza zilei de sâmbătă, vor fi rafale de 60…80 km/h. Notă: Vremea se va răci, sâmbătă mai ales în jumătatea de vest a țării, iar duminică și în rest.

ADVERTISEMENT
Cod portocaliu și cod galben de ploi abundente, vijelii și grindină de la ANM. Sursa foto: meteoromania.ro

Cod portocaliu de sâmbătă până duminică

De sâmbătă dimineața, ce la ora 09:00, până duminică, la ora 03:00, ANM emite un cod portocaliu.  Conform acestuia, se vor semnala ploi abundente, iar instabilitate atmosferică accentuată.

În zona de munte, precum și în Maramureș, Transilvania și local în Oltenia, Muntenia și Moldova, va ploua abundent și vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată (vijelii puternice, grindină și frecvente descărcări electrice). Cantitățile de apă vor depăși 50…60 l/mp și izolat 70…90 l/mp.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!