News

Ploi torențiale pe autostrada București – Constanța. Care sunt recomandările polițiștilor pentru șoferi

Poliția rutieră cere șoferilor care circulă pe autostrada A2 să fie foarte prudenți, în condițiile în care ploi torențiale afectează zona de sud a țării.
27.05.2023 | 16:34
Ploi torentiale pe autostrada Bucuresti  Constanta Care sunt recomandarile politistilor pentru soferi
Poliția Rutieră cere prudență șoferilor care merg pe autostrada A2/ Foto: Inquam Photos - Alexandru Bușcă
ADVERTISEMENT

Instabilitatea atmosferică anunțată de către meteorologi pentru ziua de sâmbătă afectează și traficul rutier din țară, o asemenea situație având loc chiar la această oră pe traseul autostrăzii A2 București – Constanța, unde s-au înregistrat ploi torențiale.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că se circulă în condiții de ploaie torențială pe întreg tronsonul autostrăzii A2 București – Constanța. Este acumulată apă pe carosabil, existând pericol de acvaplanare.

ADVERTISEMENT

Reduceți semnificativ viteza, măriți distanța regulamentară dintre autovehicule, evitați orice manevră riscantă, iar în cazul în care vizibilitatea nu mai permite deplasarea în siguranță, opriți în primul spațiu de servicii și așteptați încetarea ploii torențiale!”, a transmis Poliția Rutieră.

Instabilitate atmosferică în aproape toată țara

Administrația Națională de Meteorologie au emis o avertizare cod galben de furtuni valabilă pentru aproape toată țara. Alerta este valabilă pentru ziua de sâmbătă, în intervalul orar 12.00 – 23.00. Singurele județe pentru care nu s-a emis cod galben sunt Botoșani, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj și Suceava, în timp ce județele Arad și Bihor vor fi afectate doar parțial.

ADVERTISEMENT

Conform mesajului de pe site-ul ANM, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

Zonele afectate sunt Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, centrul și sudul Moldovei, precum și la munte.  În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

ADVERTISEMENT

O vreme asemănătoare se va înregistra și în București, cu o vreme în general instabilă. Vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, cu viteze la rafală de 50…60 km/h.

În intervale scurte de timp se vor acumula în medie 8…10 l/mp. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 26 de grade. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice”, se spune în informarea ANM.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor ANM, vremea instabilă se va prelungi și în prima lună de vară. În primele zile din luna iunie, regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice și sudvestice, precum și în vestul Carpaților Meridionali și în zona Carpaților Occidentali.

ADVERTISEMENT