News

Ploile fac prăpăd! Sute de persoane au fost afectate de inundații. Cod roșu în mai multe zone

05.01.2021 | 10:01
Ploile fac prapad Sute de persoane au fost afectate de inundatii Cod rosu in mai multe zone
Ploile fac prăpăd! Sute de persoane au fost afectate de inundații. Cod roșu în mai multe zone. sursa foto: Radio Iași
ADVERTISEMENT

Ploile devastatoare au creat o noapte agitată pentru sute de persoane afectate de vremea nefavorabilă. Meteorologii au emis cod roșu de precipitații în mai multe regiuni.

Pericol mare de inundații a fost semnalat pe râul Motru. Hidrologii au emis trei avertizări de cod roșu după ce cotele de inundații au fost depășite. Ploile au făcut prăpăd mai multe localități din județul Mehedinți, dar și în trei orașe din Hunedoara.

ADVERTISEMENT

Printre cele mai afectate localități este comuna mehedințeană Izvorul Bârzii. Aici s-au produs alunecări de teren, iar o stâncă s-a făcut bucăți în mijlocul drumului. Peste 60 de gospodării au rămas fără curent electric, după ce vântul puternic a rupt cablurile de alimentare, conform Antena3.

Ploile devastatoare au afectat sute de gospodării. Hidrologii au emis cod roșu de inundații

Peste 80 l/mp au căzut în municipiul Drobeta Turnu Severin, în orașul Baia de Aramă, dar și în comuna Prunișor. Apa a intrat în zeci de gospodării, iar oamenii au avut nevoie de ajutorul pompierilor.

ADVERTISEMENT

În Schitul de Jos, județul Mehedinți, vântul puternic a distrus cablurile de electricitate. Peste 50 de familii au rămas în întuneric.

Condițiile meteo nefavorabile au afectat și circulația rutieră de pe DN 67, după ce un pasaj din comuna Izvorul Bârzii a fost inundat. Orașele Vulcan, Lupeni, Uricani, au fost lovite din plin de ploile abundente. La munte, în Carpații Meridionali, la peste 1.800 de metri, vântul a bătut cu peste 140 km/oră.

ADVERTISEMENT

Cantități uriașe de precipitații au fost raportate de hidrologi în ultimele ore: 100 litri/mp în Apa Neagră (jud Gorj), 63 litri/mp în Cuntu, 52 litri/mp la Voineasa, 52 litri/mp în Băile Herculane, 50 litri/mp la Târgu Jiu, 50 litri/mp la Polovragi, 40 litri/mp la Curtea de Argeş.

Hidrologii au emis mai  multe avertizări de inundații în această dimineață pentru județele Vâlcea, Gorj și Mehedinți. De asemenea, la această oră, este în vigoare și un cod portocaliu de precipitații pentru județul Caraș Severin.

ADVERTISEMENT

Trafic blocat pe Valea Oltului

Traficul rutier a fost blocat în mai multe zone, inclusiv pe Valea Oltului după ce, de pe versanți, au căzut aluviuni în urma ploilor.

”Mai multe drumuri naționale au circulația restricționată din cauza aluviunilor depuse pe partea carosabilă ca urmare a precipitațiilor abundente din ultimele ore. Vorbim de DN 67 Drobeta Turnu Severin Motru, în localitatea Halânca din județul Mehedinți.

Și dacă vorbim de Valea Oltului, DN 7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, la kilometrul 206 și la kilometrol 209, tot din cauza aluviunilor, circulația se desfășoară pe un fir alternativ la kilometrul 209, între localitățile Brezoi și Proieni din județul Vâlcea și la km 206 este oprită în ambele sensuri. 

În toate aceste zone se acționează cu utilaje pentru degajarea căilor de rulare și reluarea, în cel mai scurt timp, a circulației”, a declarat Ramona Tudor, Centrul Infotrafic al Poliției Române, pentru Antena 3.

ADVERTISEMENT