News

Ploile fac ravagii în mai multe zone ale țării. Meteorologii anunță cum va fi vremea în următoarele săptămâni

Ploile fac ravagii în mai multe zone din România. Cum va fi vremea mâine, dar și în următoarele săptămâni? Anunțul meteorologilor
02.06.2023 | 20:49
Ploile fac ravagii in mai multe zone ale tarii Meteorologii anunta cum va fi vremea in urmatoarele saptamani
Ploile fac ravagii în mai multe zone ale țării. Foto ilustrativ: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ploile fac ravagii în mai multe zone ale țării. Vremea nu pare că va fi prea prietenoasă nici în următoarele zile, conform meteorologilor. Specialiștii anunță cum va fi prima luna de vară în Europa.

Ploile fac ravagii în România. Cod galben în mai multe regiuni

Minivacanța de Rusalii a adus ploi, grindină și vijelii în Muntenia, Prahova, Banat și Moldova. De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vreme rea, valabil pentru mai multe regiuni.

ADVERTISEMENT

„Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și vijelii în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, vestul Olteniei, precum și la munte.

În intervale scurte de timp (1 – 3 ore) cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp, îndeosebi la deal și la munte”, a transmis ANM. Avertizarea meteo iese din vigoare vineri la ora 23:00.

ADVERTISEMENT

Vremea rea a făcut ravagii și în județul Prahova, acolo un bărbat de 85 de ani a fost pe punctul de a-și pierde viața, după ce a rămas suspendat pe o stâncă în urma surpării unui podeţ în Comarnic, pe râu. Din fericire, bătrânul a fost salvat de pompieri.

Cum va fi vremea în următoarele săptămâni

Vremea nu dă semne că se va schimba în următoarele zile. Ba mai mult, dacă astăzi s-au înregistrat și temperaturi de 30 de grade, în anumite zone ale țării, de mâine valorile termice vor scădea brusc în toate regiunile.

ADVERTISEMENT

La mare nu vor fi mai mult de 23 de grade. Totodată, ploile își vor face simțită prezența atât pe litoral, dar și în Capitală. „Un front de aer mai rece coboară din Europa central-nordică şi ne aduce aceste temperaturi ceva mai coborâte.”, a transmis Mihăiţă Huştiu, meteorolog ANM, pentru Observatornews.ro.

În următoarele săptămâni, temperaturile vor fi mai scăzute decât este normal pentru luna iunie. Astfel, dacă în nordul și centrul Europei vor fi valori extreme, în sud-estul continentului, inclusiv în România, temperaturile vor fi mai scăzute decât este normal pentru această perioadă, urmând să crească treptat.

ADVERTISEMENT

„Luna iunie, aşa cum arată şi estimarea noastră pe săptămâni, indică chiar temperaturi puţin mai mici faţă de normalul perioadei. Încet, încet se instalează vara, dar puţin mai târziu din perspectiva temperaturilor ridicate. Până atunci, instabilitatea, aşa cum vedeţi, este una pronunţată”, a adăugat meteorologul Mihăiţă Huştiu.

 

ADVERTISEMENT