News

Ploile torențiale au făcut prăpăd în județul Cluj! Un drum național a fost închis după ce s-a rupt pe două porțiuni de 50 de metri

17.06.2020 | 12:56
Ploile torentiale au facut prapad in judetul Cluj Un drum national a fost inchis dupa ce sa rupt pe doua portiuni de 50 de metri
ADVERTISEMENT

Chiar dacă am intrat deja în ultima jumătate a lunii iunie, când în mod normal trebuie să ne așteptăm la temperaturi de cel puțin 30 de grade Celsius, vremea capricioasă continuă să-și facă simțită prezența și să producă pagube semnificative pe întreg teritoriul țării.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că, în ultimele 24 de ore, nu mai puțin de 53 de localităţi din 23 de judeţe au fost afectate de ploile torenţiale, fiind nevoie de intervenția pompierilor pentru evacuarea apei di beciuri și subsoluri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, din cauza vântului puternic din aceste regiuni, 4 copaci au căzut pe carosabil sau autoturisme. Argeş, Gorj, Ialomiţa şi Teleorman sunt doar câteva dintre județele în care echipajele de pompieri au fost nevoiți să se lupte, pur și simplu, cu fenomenele extreme pentru înlăturarea efectelor.

Un drum național din județul Cluj a fost închis din cauza ploilor torențiale

În județul Cluj, ploile torențiale nu doar că au inundat complet beciuri și gospodării, sub privirile neputincioase ale oamenilor, dar au dus la închiderea Drumului Național 1R, rupt în două pe porțiuni de aproximativ 50 de metri. Nici podul peste Crişul Repede nu a scăpat mai ușor, acesta rupându-se, pur și simplu, din pricina viiturilor puternice.

ADVERTISEMENT

În urma precipitaţiilor, drumul DN 1R, între localităţile Călăţele şi Beliş, a fost închis circulaţiei rutiere, drumul fiind rupt pe 2 porţiuni de aproximativ 50 de metri. Podeţul provizoriu peste râul Crişul Repede, care face legătura între localitatea Poieni – DN 1 E60 şi Valea Drăganului, a fost afectat de inundaţie şi a fost închis circulaţiei”, a anunţat, miercuri dimineaţă, prefectul judeţului Cluj, Mircea Abrudan, precizând că în mai multe localităţi din judeţ s-au înregistrat inundaţii, fiind nevoie de intervenția pompierilor pentru scoaterea apei din beciuri şi subsoluri.

Multe dintre județele țării se află în continuare sub cod galben și portocaliu de fenomene extreme

Din păcate, nu vom scăpa prea curând de capriciile vremii, pentru că Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare cod portocaliu valabilă până miercuri, 17 iunie, la orele 23:00. În Crișana, Maramureș, Transilvania, Banat și local în Oltenia, Muntenia și Moldova sunt semnalate averse torențiale însoțite de intensificări ale vântului și descărcări electrice. Totodată, cantitatea de precipitații va atinge pragul de 40 l/mp, iar pe arii restrânse pate ajunge chiar și până la 50-80 l/mp.

ADVERTISEMENT

În după-amiaza zilei de miercuri (17 iunie) și la începutul nopții de miercuri spre joi (17/18 iunie), în Crișana, Maramureș, Transilvania, Banat și local în Oltenia, Muntenia și Moldova vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp. Vor fi intensificări ale vântului, grindină și descărcări electrice”, au transmis meteorologii.

De asemenea, a fost emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată ce va rămâne valabil până joi, 18 iunie, la ora 10:00. În acest interval vor fi semnalate averse torențiale însoțite de frecvente descărcări electrice, precum și grindină de mici dimensiuni.

ADVERTISEMENT

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp”, se arată în informarea transmisă de ANM.

ADVERTISEMENT