News

PMP cere prelungirea programului de vot. Ce le-a scris celor de la BEC

26.05.2019 | 15:46
PMP cere prelungirea programului de vot Ce lea scris celor de la BEC

Partidul Mișcarea Populară (PMP) cere prelungirea programului de vot la alegerile europarlamentare care se desfășoară astăzi și la referendumul pentru justiție. Formațiunea politică a trimis o scrisoare către Biroul Electoral Central în care solicită ca urnele să nu se închidă la ora 21, așa cum este stabilit.

Eugen Tomac solicită prelungirea programului de vot

Este vorba, evident, despre închiderea urnelor din Diaspora, unde românii suportă intemperiile vremii pentru a putea vota, iar cozile sunt kilometrice. Liderul PMP, Eugen Tomac, a trimis scrisoarea către BEC și MAE în care solicită prelungirea timpului de votare pentru românii din străinătate.

 

  • VEZI Rezultate parțiale la Alegeri Europarlamentare
  • VEZI Ultimele știri și informații din DIASPORA

 

În scrisoarea sa, Tomac argumentează această cerință dând exemplul unor state din Uniunea Europeană unde votul s-a desfășurat chiar și pe două zile. ”Având în vedere ultimele evoluții în secțiile de vot din străinătate, unde numărul cetățenilor care așteaptă să voteze este foarte mare, solicităm de urgență să emiteți o hotărâre prin care să prelungiți programul de votare până când toți cetățenii cu drept de vot și actele valabile, care sunt prezenți în incinta misiunilor diplomatice sau în fața secțiilor de votare înființate peste hotare își vor exercita dreptul la vot.

Cozi uriașe la Ambasada României din Paris

În unele state UE s-a votat chiar și timp de două zile

Precizăm că în anumite state din Uniunea Europeană votul s-a desfășurat timp de două zile tocmai pentru a încuraja participarea cetățenilor la procesul electoral”, este scrisoarea trimisă către Ministerul Afacerilor Externe și Biroul Electoral Central.

Prezența la vot până la ora 15:30 este de aproape 30% la alegerile europarlamentare și 25% la referendumul pe justiție inițiat de președintele României, Klaus Iohannis. Sociologii se așteaptă la o participare cu mult peste cea așteptată în această duminică, iar cifrele se apropie treptat de prezența la vot de la prezidențialele din anul 2014.

Rezultatele exit-poll vor apărea la ora 21. Singurele institute de sondare care fac sondaje de opinie avizate astăzi sunt CURS și AVANGARDE, unde activează sociologul Marius Pieleanu.