News

Partidele ar putea rămâne fără subvenții! Banii vor ajunge la alocațiile pentru copii

07.02.2020 | 18:51
Partidele ar putea ramane fara subventii Banii vor ajunge la alocatiile pentru copii
ADVERTISEMENT

Mai mulți senatori și deputați din partea Partidului Mișcarea Populară (PMP) au semnat un proiect de lege prin care cer ca banii care sunt folosiți pentru subvențiile partidelor să fie folosiți pentru dublarea alocațiilor copiilor.

PMP vrea să treacă banii pentru subvențiile pentru partide în bugetul pentru alocații

În nota de fundamentare a proiectului, parlamentarii PMP susțin că prin economiile făcute la bugetul de stat se pot susține mai multe proiecte importante, precum majorarea alocațiilor de stat pentru copii.

ADVERTISEMENT

„Nu mi se pare normal ca partidele politice să primească subvenție, și sunt subvenții foarte mari, de 181 de milioane de lei pe an din bugetul statului, iar copiii să nu beneficieze de mărirea alocațiilor. Mi se pare că între a mări alocațiile copiilor acum și a susține partidele politice, prioritate o au copiii”, a explicat, pentru Fanatik, senatorul Lucian Iliescu, unul dintre inițiatorii proiectului.

„Partidele sunt subvenționate din 2008 iar până în 2020 subvenția a crescut de 31 de ori, pe când alocațiile, în aceeași perioadă, s-au mărit de două ori. Acum ar fi a treia oară”, ne-a mai spus parlamentarul.

ADVERTISEMENT

Întrebat ce șanse sunt ca legea să treacă de parlament, Iliescu ne-a explicat că: „Urmează să dezbatem proiectul. Acesta urmează să intre în Comisiile de specialitate, cea de muncă, cea juridică. Sunt mai multe comisii care își vor spune părerea pe acest subiect. Nu știu ce sorți de izbândă va avea, dar trebuie ca parlamentarii să transmită un mesaj foarte clar românilor. Nu putem spune că nu avem bani de alocații, dar uite că bani există!”

PMP vrea să dea subvențiile pentru partid către alocațiile copiilor
Deputatul PMP Lucian Iliescu, unul dintre inițiatorii legii *foto: facebook

Cum ar mai primi bani partidele fără subvenții de la stat

Pentru a deveni lege, măsura gândită de PMP trebuie mai întâi să treacă de Parlament, apoi să primească semnătura președintelui și să fie publicată în Monitorul Oficial. Dacă acesta lucru se va întâmpla, atunci activitatea acestora va putea fi finanțată, potrivit Legii 334/2006, din cotizațiile membrilor de partid, donații și împrumuturi în bani de la persoane fizice și juridice.

ADVERTISEMENT

Partidele pot obține venituri din următoarele activități: editare, realizare și difuzare a publicațiilor, din vânzarea de bilete, taxe de participare sau altele asemenea la acțiuni culturale, sportive și seminare cu diverse tematici, din vânzarea de materialele tipărite cu însemnele partidului politic, din închirierea sau înstrăinarea spațiilor deținute, din subînchirierea spațiilor primite, din emiterea carnetelor/legitimațiilor de membru sau din dobânzi bancare.