News

PNL a depus cererea de revocare din funcție a Avocatului Poporului! Renate Weber, acuzată că „îşi protejează propria pensie specială”

22.06.2020 | 13:19
PNL a depus cererea de revocare din functie a Avocatului Poporului Renate Weber acuzata ca isi protejeaza propria pensie speciala
ADVERTISEMENT

PNL nu revine asupra deciziei de revocare din funcție a Avocatului Poporului. Liderii formațiunii politice din cele două camere ale Parlamentului au depus deja cererea, invocând faptul că Renate Weber și-a depășit atribuțiile legale în momentul în care a sesizat Curtea Constituțională cu privire la legea care prevede impozitarea pensiilor speciale.

Totodată, aceasta este criticată în termeni duri pentru declanșarea mecanismului național privind prevenirea torturii în spitalele care tratează pacienți infectați cu noul coronavirus. Potrivit liberalilor, un astfel de demers nu este justificat, în condițiile în care nu există sesizări privind fapte ce pot fi asimilate torturii.

ADVERTISEMENT

De altfel, Ludovic Orban le-a cerut public liderilor din Parlament să depună această solicitare, nemulțumit de faptul că Avocatul Poporului a sesizat la CCR legea de impozitare a pensiilor speciale. Premierul a afirmat atunci că Renate Weber este „apărătorul celor care beneficiază de pensii anormal de mari“.

Cererea de revocare din funcție a Avocatului Poporului a fost depusă în Parlament

Vă solicităm să procedați la sesizarea Comisiilor Juridice ale Camerei Deputaților și Senatului, pentru ca în ședință comună să audieze Avocatul Poporului, dna Renate Weber, în vederea revocării din funcție în care a fost numită.

ADVERTISEMENT

Avocatul Poporului a acționat cu depășirea competențelor legale stabilite de Legea nr.35/1997, având drept consecință nerespectarea dispozițiilor art.13 din Legea de organizare și funcționare a Instituției Avocatul Poporului și pe cale de consecință a art.1 alin.(5) din Constituția României.

Declanșarea mecanismului național privind prevenirea torturii (MPN) cu privire la unitățile sanitare care tratează pacienți COVID 19, sub aspectul monitorizării acestora fără un temei concret, constând în existența unor sesizări care să creeze suspiciuni rezonabile privind existența unor acte sau fapte ce pot fi asimilate torturii.

ADVERTISEMENT

În fapt, mecanismul de monitorizare a fost instituit fără a se comunica unităților sanitare actul administrativ care a stat la baza declanșării procedurii de monitorizare. Prin urmare, prin propria-i comunicare Avocatul Poporului induce o stare de confuzie cu privire la acțiunea sa, acest fapt fiind de natură să afecteze grav buna funcționare a sistemului sanitar în ansamblul său, infrastructură critică a statului, în perioada stării de urgență, ulterior în perioada stării de alertă, instituite urmare a pandemiei declarate astfel de Organizația Mondială a Sănătății.

 Existența unui grav conflict de interese generat de acțiunea Avocatului Poporului în sprijinul blocării intrării în vigoare a Legii pentru modificarea Codului Fiscal, adoptată de Parlamentul României, la data de 17 iunie 2020, prin care pensiile „speciale” sunt impozitate drastic, eliminând astfel discrepanțele care au generat revolta poporului român în privința inechității sistemului public de pensii”, susțin liberalii în cererea depusă luni în Parlament.

ADVERTISEMENT

Renate Webber este acuzată că încearcă să-și protejeze propria pensie specială

Chestionat pe marginea acestui subiect, Florin Roman a acuzat Avocatul Poporului de încălcarea articolul 72 din Constituţie, referitor la conflictul de interese. Liderul deputaților PNL consideră că Renate Webber a contestat legea la CCR pentru a-și proteja pensia specială ce îi revine în urma funcției pe care o ocupă.

Am demarat astăzi procedurile de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber. Primul pas îl constituie depunerea cererii de revocare pe care o semnează liderul de grup al PNL de la Senat şi subsemnatul, în calitate de lider de grup de la Camera Deputaţilor.

Cererea de revocare a fost depusă astăzi la Biroul permanent şi în principiu are două capete de acuzare. Primul capăt de acuzare este cel referitor la conflictul de interese în care se găseşte doamna Renate Weber – un slujbaş al statului şi al poporului ar trebui să fie care acţionează împotriva poporului şi împotriva statului, Practic, doamna Renate Weber, prin acel atac la Curtea Constituţională a României, îşi protejează propria pensie specială de care beneficiază în calitate de Avocat al Poporului,

Al doilea capăt de acuzare în solicitarea noastră de revocare este depăşirea mandatului constituţional prin instituirea mecanismului de tortură pe spitalele COVID şi sunt detaliate cele două aspecte. Sesizarea are şi un caracter juridic destul de pronunţat.

Am observat că PSD sau o parte din PSD face scut în jurul doamnei Weber. Eu cred că acea parte din PSD care face scut în jurul doamnei Renate Weber va trebui să explice în zilele următoare, mai ales că se apropie două campanii electorale, cea de la locale şi cea de la parlamentare, cum se face că 5 milioane de români care au muncit 30-40 de ani şi primesc o pensie pe contributivitate nu sunt discriminaţi, iar specialii doamnei Renate Weber şi ai PSD sunt bine mersi şi nu are nimeni voie să-i deranjeze nici măcar cu o singură floare. Eu vă spun că şi de la PSD nu e toată lumea lămurită că trebuie să facă scut doamnei Renate Weber”, a declarat Florin Roman înaintea ședinței BEx a PNL.

ADVERTISEMENT