News

PNL aruncă în aer coaliția de guvernare: ”Dacă rămâne Grindeanu la Transporturi, rotativa nu va mai avea loc”

Rareș Bogdan riscă să arunce în aer coaliția de guvernare PNL-PSD cu declarațiile sale, amenințându-l pe Ciolacu că rotativa nu se va mai face.
19.01.2023 | 07:49
PNL arunca in aer coalitia de guvernare Daca ramane Grindeanu la Transporturi rotativa nu va mai avea loc
Rareș Bogdan, mesaj dur referitor la rotativă. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mai exact, rotativa convenită în protocolul de guvernare, prin care Marcel Ciolacu va deveni în acest an premier al României în locul lui Nicolae Ciucă.

Coaliția PSD-PNL, în aer?

Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, acceptă ca rotativa să se facă ”pe formula care a fost parafată”, fără ca PSD să facă modificări, în condițiile în care și social-democrații ar vrea să schimbe regulile jocului din mers.

ADVERTISEMENT

”Vorbim de un protocol care înseamnă o coalitie tripartidică în care s-au pus la masă și au înteles că e nevoie să ia măsuri pentru a oferi stabilitate Romaniei. Conform protocolului, în mai va urma să existe o rocadă între PSD si PNL la nivel de prim-ministru, iar mai departe și între ministere.

Dacă va exista înțelegere și înțelepciune și, de bună-voie și cu mult bun-simț, se va ajunge la concluzia că sunt miniștri care să facă un pas în spate și să vina altți, se va ajunge la un acord. Nu se pune problema ieșirii de la guvernare (a PNL -n.r.). Știu că există o relație foarte bună între domnul Ciolacu și domnul Ciucă la nivel de președinți de partid”, a transmis Bogdan la Realitatea TV.

ADVERTISEMENT

Până la rotativa premierilor din luna mai România are de trecut printr-o perioadă foarte dificilă, a mai spus liderul liberal.

Rareș Bogdan a abordat subiectul rotativei cu reticență, inițial, considerând că e prematur să fie discutat cu patru luni înainte de termen.

ADVERTISEMENT

”Rotativa este peste patru luni de zile. Până atunci România are de înfruntat o perioadă destul de dificilă. Deci discutia mi se pare cumva… că am cauta un subiect care, de fapt, nu există. Ar fi pentru prima dată când partidele angrenate într-o coaliție hotăresc ca după o perioadă să facă rocada la nivel de premier”, a completat Rareș Bogdan.

Considerat un lider important al PNL, Rareș Bogdan a făcut mai apoi o serie de declarații contradictorii, afirmând că PNL va respecta acordul politic cu PSD, însă nu-l va respecta în anumite condiții. Aparent PNL se opune cu vehemență propunerilor PSD ca anumiți miniștri să rămână pe funcții și să scape de ”rocadă”, cum e și cazul lui Sorin Grindeanu de la Transporturi.

ADVERTISEMENT

”PNL își va respecta cuvântul dat și toate documentele parafate și semnate. E o dovadă de maturitate și de echilibru. Dacă există miniștri care nu ating performanțele, trebuie scoși din guvern rapid. Nu consider că în Cabinetul Ciucă există miniștri foarte performanți, mai putin performanți sau prosti. Dacă ar fi miniștri mai putin performanți, ar trebui scosi din guvern imediat.

În cazul în care colegii de guvernare doresc ca domnul Grindeanu sau altcineva să rămâna la Transporturi, domnul Câciu sau altcineva să vină la Finanțe, atunci noi consideram că nu se va face rotativa și domnul Ciucă va rămâne premier. Poziția mea, a lui Dan Motreanu, a Alinei Ghorghiu, a lui Gheorghe Falcă, a lui Vasile Blaga e asta”, a concluzionat Rareș Bogdan.

ADVERTISEMENT