News

PNL atacă la CCR numirea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ. Sesizarea, depusă joi. Update

22.10.2020 | 11:02
PNL ataca la CCR numirea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ Sesizarea depusa joi Update
ADVERTISEMENT

Florin Roman, liderul deputaților PNL, anunţă că liberalii vor ataca la CCR alegerea lui Florin Iordache în funcţia de conducere la Consiliului Legislativ.

UPDATE 17:00: Sesizările formulate de PNL și USR-PLUS vor fi supuse dezbaterii în cursul zilei de miercuri, 4 noiembrie. Tot atunci, magistrații Curții Constituționale a României vor analiza și sesizarea alianței conduse de Dan Barna și Dacian Cioloș cu privire la numirea lui George Edward Dircă în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului Legislativ.

ADVERTISEMENT

UPDATE, joi ora 11.02 / În cursul zilei de joi, 22 octombrie, liberalii au depus oficial sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la hotărârea Parlamentului privind numirea deputatului PSD Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

Liberalii precizează că, potrivit Legii 73/1993, preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor juridice reunite.

ADVERTISEMENT

Astfel, aceştia afirmă că, în contextul în care Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabile, nu a fost întrunit numărul necesar de voturi prevăzut de lege – 234 de voturi, pentru ca acesta să fie numit preşedinte al Consiliului Legislativ, anunță Agerpres.


Știrea inițială, miercuri, ora 16:33 /Această numire a venit de la Camera Deputaţilor şi Senat care au votat în plenul reunit ca Florin Iordache să fie preşedinte al Consiliului Legislativ, votul fiind unul secret, cu buletine.

ADVERTISEMENT

„Grupul parlamentar PNL va depune o sesizare la CCR referitoare la neconstituţionalitatea alegerii domnului Florin Iordache, în fruntea Consiliului Legislativ. PNL are numărul necesar de semnături pentru atacul la CCR şi dorim să venim în sprijinul colegilor de la USR, care nu au matematic numărul necesar de semnături. Nu am primit o solicitare scrisă sau verbală pentru semnături, motiv pentru care colegii jurişti vor depune rapid sesizarea la CCR”, a afirmat Florin Roman, potrivit unui comunicat de presă al PNL.

Florin Iordache este cel care a scos sute de mii de români în stradă

Liderul deputaţilor PNL a mai adăugat în comunicatul remis presei faptul că Florin Iordache este “autorul infamei OUG 13” care a scos sute de mii de români în stradă care au vrut să apere democraţia şi prin urmare nu are ce căuta la şefia Consiliului Legislativ.

ADVERTISEMENT

 „Florin Iordache, autorul infamei OUG 13, cea care a scos în stradă sute de mii de români dornici să apere democraţia, nu are ce căuta în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. Este de neacceptat ca în 2020 să avem  într-o funcţie atât de importantă o slugă a lui Dragnea, asta deşi pesediştii susţin că s-au rupt de epoca Dragnea. Votul de ieri arată exact contrariul, arată chiar că cele mai nocive personaje din epoca Dragnea sunt promovate în funcţii cheie în statul român”, a conchis Roman.

Premierul țării, Ludovic Orban a declarat miercuri, referindu-se la desemnarea lui Florin Iordache la conducerea Consilului Legislativ, că aceasta arată încă dată că majoritatea PSD din parlament trebuie să plece acasă. El susţine că singurii parlamentari care l-au votat pe Augustin Zegrean, au fost liberalii.

185 de voturi „pentru” şi 43 „împotrivă” a obținut Florin Iordache

La numărarea voturilor au fost 185 „pentru” şi 43 „împotrivă” pentru Florin Iordache, Ionuţ Duli Mazâlu, propus de USR, a avut două voturi „pentru” şi 226 de voturi „împotrivă”, iar fostul judecător al CCR Augustin Zegrean, propus de PNL, a avut 41 de voturi „pentru” şi 187 de voturi „contra”.

Pentru funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost votat George Edward Dircă, senator USR, mai informează sursa citată.

De asemenea, și liderul USR, Dan Barna, a făcut la rândul său un anunț privind această numire, declarând că votul în plenul reunit al Parlamentului nu respectă legea de funcţionare a Consiliului Legislativ.

Grupurile parlamentare ale USR vor sesiza la CCR numirile făcute marţi de Parlament la Consiliul Legislativ, întrucât candidaţii nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege. Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea preşedintelui şi a preşedinţilor de secţii se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, precizează Dan Barna.

ADVERTISEMENT
Tags: