News

PNL București, anunț trist în prima zi de școală: “Peste 170 de unităţi sunt în clădiri cu risc seismic”

09.09.2019 | 10:28
PNL Bucuresti anunt trist in prima zi de scoala Peste 170 de unitati sunt in cladiri cu risc seismic
PNL acuză Guvernul PSD pentru situația școlilor din Capitală. Sursa foto: romanialibera.ro

Partidul Național Liberal, reacție dură chiar în prima zi de școală. Prin intermediul unui comunicat de presă dat publicității luni, 9 septembrie, principala formațiune politică din opoziție trage un putenic semnal de alarmă în privința situației cu care se confruntă învățământul românesc, precizând că majoritatea școlilor din București nu sunt pregătite să-i întâmpine cum se cuvine pe cei mici.

PNL, mesaj dur la debutul noului an școlar

În plus, liberalii susțin că la nivelul Capitalei există nu mai puțin de 170 de unități de învățământ care funcționează în clădiri ce prezintă un grad ridicat de risc seismic. Potrivit acestora, primăriile conduse dela primul până la ultimul sector de PSD aveau responsabilitatea de a se ocupa de reparații și curățenie, însă au făcut totul „în bătaie de joc”, astfel că lucrările nu au putut fi terminate nici până astăzi.

În ultimele zile s-au făcut o serie de cârpeli superficiale pentru a putea deschide şcolile la data de 9 septembrie. Din cauza incompetenţei administraţiei PSD sunt multe exemple de unităţi de învăţământ unde clopoţelul de început de an nu va suna mâine (luni n.r.), ci peste o săptămână sau chiar două, pentru că lucrările nu sunt gata. În această situaţie sunt, la nivelul municipiului Bucureşti, trei unităţi de învăţământ: Grădiniţa nr. 35, Grădiniţa nr. 53 şi două grupe de program normal din cadrul Şcolii gimnaziale nr. 13. În primele două unităţi, cursurile vor debuta pe data de 23 septembrie, în ultima situaţie, cursurile vor începe pe 16 septembrie”, se arată în comunicatul transmis de PNL.

A început școala, însă multe din unitățile de învățământ din Capitală nu și-au putut deschide porțile. Sursa foto: digi24.ro
A început școala, însă multe din unitățile de învățământ din Capitală nu și-au putut deschide porțile. Sursa foto: digi24.ro

PNL atacă Ministerul Educației pentru lipsa manualelor

Totodată, reprezentanții partidului condus de Ludovic Orban au făcut referire și la problema lipsei manualelor din școli, precizând că unicul vinovat pentru această situație este Ministerul Educației, care încă o dată și-a dovedit „incompetența”, nereușind să gestioneze corespunzător procedurile de achiziție publică.

În aprilie au început procedurile în loc să înceapă chiar din ianuarie, educaţia devenind victima unor ambiţii politice la vârful PSD în numirile pe funcţii, în loc să existe o preocupare reală pentru educaţie, un domeniu strategic pentru dezvoltarea României. Părinţii cărora li s-a promis after-school sunt lăsaţi să aştepte încă un an pentru că after-school-urile promise au rămas cu doar 10% din bugetul stabilit iniţial. Iar la o lună după ce au dispărut 8.023 ron din bugetul pentru educaţie, Gabriela Firea şi PSD au mai găsit totuşi 5000 ron pe care i-a investit în lucrări peisagistice, demonstrând încă o dată care sunt priorităţile pentru PSD”, au mai transmis liberalii.