News

PNL dă de pământ cu Vlad Voiculescu! De ce nu este încă viceprimar al Capitalei

23.11.2020 | 20:45
PNL da de pamant cu Vlad Voiculescu De ce nu este inca viceprimar al Capitalei
ADVERTISEMENT

Prin vocea purtătoarei de cuvânt a consilierilor din cadrul CGMB, PNL reacționează la acuzațiile lansate de Vlad Voiculescu la adresa actualului Guvern, care ar fi modificatabuziv, prostesc și iresponsabilCodul Administrativ, împiedicându-l astfel să preia mandatul de viceprimar al Capitalei, chiar dacă au trecut aproape două luni de la alegerile locale.

În mesajul publicat pe rețelele de socializare, Diana Mardarovici susține că actul normativ emis recent de Executiv nu a făcut altceva decât să „clarifice aceste nuanţe ale Codului Administrativ la nivel naţional, astfel încât la alegerea viceprimarilor şi a componenţei comisiilor de specialitate să nu se poată profita de întârzieri pentru a crea majorităţi ce nu respectau votul românilor”.

ADVERTISEMENT

Totodată, aceasta expune cu lux de amănunte „faptele, așa cum sunt”, de la alegerile locale și până în prezent, când consilierii liberali așteaptă la rândul să înceapă activitatea. „Adevărul este întotdeauna cel mai bun”, subliniază liberala.

Vlad Voiculescu, atacat de PNL. Motivul pentru care nu își poate începe mandatul de viceprimar al Capitalei

FactCheck, de la alegerile locale din Bucureşti, până astăzi. Adevărul este întotdeauna cel mai bun. Consilierii Generali PNL sunt pregătiţi să contribuie la reconstrucţia Noului Bucureşti, alături de Primarul General, Nicuşor Dan.

ADVERTISEMENT

Parcursul legal, însă, nu depinde de dorinţele noastre şi nu este unul specific Municipiului Bucureşti, ci întregii ţări. Atenţie – mandatul este de 4 ani, nu expiră pe 6 decembrie! Consilierii PNL aşteaptă, la rândul lor, să îşi înceapă activitatea, între timp participând la numeroase audienţe publice şi întâlniri cu bucureştenii.

Înainte de prezentarea faptelor, o menţiune importantă: spre deosebire de vechea lege a administraţiei publice locale, conform noului Cod Administrativ, validarea mandatelor aleşilor locali se face de către instanţă.

ADVERTISEMENT

Această modificare a dus la prelungirea termenelor de constituire legală a consiliilor locale. Codul administrativ, creat de PSD, conţine proceduri care puteau vicia majoritatea legală votată de către cetăţeni şi puteau duce la crearea unor majorităţi conjuncturale din cauza validării întârziate a consilierilor supleanţi.

OUG nr. 190/2020, dat recent de Guvern a venit să clarifice aceste nuanţe ale Codului Administrativ la nivel naţional, astfel încât la alegerea viceprimarilor şi a componenţei comisiilor de specialitate să nu se poată profita de întârzieri pentru a crea majorităţi ce nu respectau votul românilor. Iată faptele, aşa cum sunt:

ADVERTISEMENT

1. Primarul General şi Consilierii Generali ai Municipiului Bucureşti au parcurs procedura de validare conform Codului Administrativ în vigoare. După data de 27 septembrie – ziua alegerilor locale – Biroul Electoral Central a analizat numeroasele contestaţii depuse de partidele politice astfel că rezultatele finale ale alegerilor au fost publicate de către BEC în 10 octombrie 2020.

2. În perioada imediat următoare s-au depus dosarele consilierilor generali aleşi pentru validare. Primarul General a fost validat de către Tribunalul Bucureşti în 16 octombrie însă au fost depuse un total de 52 de contestaţii de către foşti sau actuali consilieri PSD.

Conform Codului Administrativ, la ceremonia de constituire (depunerea jurământului şi începerea mandatului) trebuie să participe atât Primarul General cât şi Consilierii Generali validaţi. Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa de a valida mandatele consilierilor generali deşi a avut competenţa de validare a Primarului şi a trimis spre validare Judecătoriei Sectorului 1 dosarele.

În data de 19 octombrie, Judecătoria Sectorului 1 validează mandatele a 45 de consilieri generali urmând ca, în urma retragerii a 10 consilieri alesi de pe listele PSD şi PMP să fie validate mandatele celor 10 supleanţi. În data de 26 octombrie, Curtea de Apel respinge cele 52 de contestaţii formulate împotriva validării Primarului General şi validează definitiv mandatul lui Nicuşor Dan.

3. Pe 29 octombrie are loc ceremonia de constituire a Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi depun jurământul – încep mandatele – 45 de Consilieri Generali alături de Primarul General, Nicuşor Dan. Printre cei 45 de Consilieri Generali se numără şi 2 viceprimari propuşi: Stelian Bujduveanu din partea Partidului Naţional Liberal şi Vlad Voiculescu din partea Alianţei USR-PLUS.

4. Imediat după încheierea ceremoniei de constituire, Primarul General, Nicuşor Dan, a invitat cei doi viceprimari propuşi alături de câte 3 consilieri generali ai fiecărui partid politic să participe la toate întâlnirile interne.

În total au avut loc 10 întâlniri cu direcţiile de specialitate din Primăria Bucureşti şi instituţiile subordonate pe următoarele teme: urgenţe juridice, situaţia financiară a Primăriei şi a instituţiilor subordonate, criza sanitară, criza termoficării, resurse umane, presă şi informaţii publice şi companiile municipale.

Au participat în cadrul acestor întâlniri alături de Primarul General, Nicuşor Dan, Stelian Bujduveanu (PNL), Vlad Voiculescu (USR-PLUS) şi câte 3 consilieri generali de la PNL şi USR-PLUS în zilele de 29 şi 30 octombrie.

5. Consilierii Generali PNL îşi doresc convocarea cât mai rapidă a primei şedinţe de Consiliu General cu scopul votării Viceprimarilor şi a comisiilor de specialitate. Am ales să fim rezervaţi în declaraţiile referitoare la aceste termene pentru că presiunea asupra instanţelor judecătoreşti nu este constructivă şi poate vicia procedurile ulterioare.

Suntem în etapa legală în care aşteptăm validarea definitivă de către instanţă a celor 10 consilieri generali supleanţi pentru a putea convoca şedinţa Consiliul General al Municipiului Bucureşti. 

Angajamentul pe care şi l-au luat aleşii locali este pentru un mandat de 4 ani, nu pentru perioada electorală, din acest motiv considerăm că alegerea viceprimarilor în fiecare localitate din România trebuie făcută respectând votul cetăţenilor cu o reprezentare corectă conform rezultatelor alegerilor locale. Bucureştiul are nevoie de multă muncă. Suntem pregătiţi!”, a scris Diana Mardarovici, purtătoarea de cuvânt a consilierilor din cadrul CGMB.

ADVERTISEMENT