News

PNL insistă cu realizarea rocadei săptămâna viitoare. „Premierul Ciucă se va retrage fără probleme în orice moment”

PNL insistă cu realizarea rocadei în săptămâna viitoare, un lider liberal precizând că retragerea din funcție a premierului nu este decât o formalitate
11.06.2023 | 16:48
PNL insista cu realizarea rocadei saptamana viitoare Premierul Ciuca se va retrage fara probleme in orice moment
Liderii coaliției vor realizarea rocadei cât mai repede. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vicepreședintele PNL, Virgil Guran, a declarat duminică că premierul se va retrage din funcție „fără probleme în orice moment”, precizând însă că există posibilitatea ca Nicolae Ciucă să mai rămână interimar până la finalizarea tuturor formalităților.

PNL insistă cu realizarea rocadei la guvernare

PNL pare determinat să încheie capitolul Nicolae Ciucă premier cât mai repede. Vicepreședintele partidului, Virgil Guran, a declarat duminică la postul Antena 3 că deși în partid nu s-a discutat dacă Nicolae Ciucă își va depune mandatul luni dimineața, acest lucru nu este decât o formalitate. Liderul PNL a susținut că partidul își dorește revenirea la „un echilibru” cât mai repede, și nu caută să obțină anumite ministere.

ADVERTISEMENT

„Pentru noi nu este o miză să luăm un minister sau altul, ci să aducem un echilibru, să putem continua, să facem rocada. Cel puțin oficial nu s-a discutat la noi în partid acest lucru. Probabil astăzi se va stabili (dacă Nicolae Ciucă își va da demisia luni dimineață, n.red.). În orice moment premierul Ciucă se va retrage fără niciun fel de probleme. E posibil (să rămână interimar câteva zile, n.red.), cât durează formalitățile, până va avea loc audierea miniștrilor”, a declarat Virgil Guran.

Declarațiile liderului PNL vin în contextul în care presa a scris că premierul Ciucă intenționează să-și depună mandatul luni, însă doar dacă sindicatele din educație acceptă ultima ofertă a Guvernului și greva profesorilor încetează. După depunerea mandatului de către președintele PNL, în următoarele zile va demara seria de proceduri pentru instaurarea Guvernului Ciolacu.

ADVERTISEMENT

De altfel, duminică este așteptată o ultimă ședință a coaliției pentru stabilirea noii formule la guvernare, ce miniștri vor face parte din următorul Guvern și ce portofolii va avea fiecare partid aflat la putere.

Marcel Ciolacu, negocieri cu UDMR

De altfel, duminică liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat după o ședință a partidului că social-democrații își doresc ca UDMR să rămână în continuare la guvernare. Președintele PSD a precizat că va merge la ședința coaliției de duminică seara, acolo unde vor participa și liderii PNL și UDMR, cu propunerea ca partidul condus de Kelemen Hunor să preia ministerele Energiei și Fondurilor Europene.

ADVERTISEMENT

„În primul rând, discuțiile au fost mult mai ample, inclusiv pe fiecare minister ce e de făcut, s-a intrat și pe programul de guvernare. A fost o discuție pentru a continua colaborarea cu UDMR, colegii mei sunt total de acord cu asta și s-a venit și cu o propunere cu care o să merg la întâlnirea pe care o s-o am cred că astăzi cu domnul premier Ciucă și cu președintele Kelemen Hunor. Propunerea este ca UDMR să preia Energia și Fondurile Europene”, a declarat Marcel Ciolacu duminică.

Pe de altă parte, publicația G4media a scris sâmbătă că liderii UDMR au discutat propunerea venită de la PSD și că partidul inclină să respingă orice formulă prin care ar pierde Ministerul Dezvoltării, minister pe care și-l dorește PNL.

ADVERTISEMENT

„Noi nu ieșim de la guvernare. Dar dacă vom pierde Dezvoltarea și Mediul, vom considera că am fost scoși afară de la guvernare, iar PNL și PSD nu au respectat protocolul coaliției”, scrie g4media, care citează surse politice cu privire la oferta PSD și PNL ca UDMR să renunțe la Dezvoltare și Mediu pentru Ministerul Fondurilor Europene plus Energia sau Sănătatea.

De altfel, negocierile dintre cele trei partide aflate în coaliție au apărut după ce PSD a vrut să păstreze Ministerul Transporturilor, care ar fi revenit liberalilor conform protocolului. La rândul lor, liberalii au cerut Ministerul Dezvoltării, considerat un minister cheie în viitoarele alegeri, fiind ministerul care direcționează fondurile pentru proiectele primăriilor și consiliilor județene.

ADVERTISEMENT