News

Valul plecărilor din PNL la partidul lui Orban a fost stopat. „Au fost niște discuții și lucrurile s-au clarificat”

Procesul de sciziune al PNL între taberele care s-au înfruntat la congres s-a încheiat, liberalii reușind să stăvilească pierderea de parlamentari către grupul de disidenți ai lui Orban.
26.01.2022 | 10:30
Valul plecarilor din PNL la partidul lui Orban a fost stopat Au fost niste discutii si lucrurile sau clarificat
Președintele PNL Florin Cîțu și Ludovic Orban, liderul Forței Dreptei/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Liderul grupului  deputaților PNL, Gabriel Andronache, a anunțat revenirea în grup a deputatei Luminița Barcari, care plecase în luna noiembrie, fără însă să demisioneze din partid. Mișcarea nu i-a surprins pe cei din tabăra lui Ludovic Orban, care se așteptau ca Barcari să ia această decizie.

Deși parlamentarii care l-au susținut la congres pe Ludovic Orban au fost de numărul zecilor, până la urmă mai puțin de jumătate l-au urmat pe acesta în noul său partid, Forța Dreptei, chiar dacă cei rămași în PNL nu sunt mulțumiți de modul în care este condus partidul în momentul de față.

ADVERTISEMENT

Discuțiile privind plecarea altor parlamentari din PNL sunt „la nivel de bârfe”, astfel că raportul de forțe din interiorul mișcării liberale s-a stabilizat după câteva luni foarte agitate în care Orban a încercat să ia cu el cât mai mulți din suporterii pe care i-a avut în Parlament.

PNL a reușit să recupereze un deputat pe picior de plecare

Am plăcerea de a anunța că dna deputat Rodica-Luminița Barcari a solicitat conducerii Camerei Deputaților să ia act de revenirea sa, ca membru, în Grupul Parlamentar al PNL din Camera Deputaților. În urma redobândirii calității de membru al Grupului Parlamentar al PNL, dna Barcari își va relua activitatea în Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților, conform pregătirii sale profesionale. Bine ai revenit dna deputat!”, a anunțat Gabriel Andronache într-o postare pe grupul său de Facebook.

ADVERTISEMENT

Barcari nu a dat o explicație publică pentru oscilațiile sale din două ultimele două luni, însă unul dintre liderii Forței Dreptei, Antonel Tănase, a spus că deputata a avut o perioadă de ezitări până să se decidă.

Ea s-a dezafiliat, dar nu a mai demisionat din partid ca să vină în  grupul Forța Dreptei. A spus că se mai gândește, că e de foarte multă vreme în partid și o știe foarte multă lume de la Slobozia și i-au spus să nu plece și a rămas că se mai gândește.

ADVERTISEMENT

Aseară mi-a spus că nu mai pleacă din partid, dar nu mi-a spus  că o să se întoarcă în grup. E o revenire firească, dacă nu și-a dat demisia din partid”, a declarat, pentru FANATIK, Antonel Tănase.

Acesta susține că mai sunt parlamentari liberali care ar vrea să părăsească partidul, dar admite că discuțiile nu sunt într-un stadiu foarte avansat. „Am semnale că mai sunt unii care vor să plece. Sunt discuții la nivel de bârfă, ca să spun așa”, a mai spus deputatul.

ADVERTISEMENT

Liberalii au evitat represaliile împotriva nemulțumiților

Pe de altă parte, chiar parlamentari care l-au susținut pe Ludovic Orban și care au semnat scrisoarea deschisă către Iohannis din 5 octombrie prin cereau refacerea coaliției cu USR într-un guvern condus de Orban, au renunțat la ideea plecării.

Potrivit unuia dintre ei, lucrurile sunt deja tranșate fiind foarte puțin probabile alte plecări din grupul PNL către Forța Dreptei. „Cei mai hotărâți au plecat deja. Mi-a fost greu să mă hotărăsc, mai ales că nu-mi place direcția în care merge partidul și că am ajuns să guvernăm cu PSD,  dar o scindare a partidului nu are viitor. Când în sfârșit, reușisem să avem o dreaptă unită după fuziunea cu PDL, acum o luăm de la capăt… Măcar din interiorul partidului mai putem schimba câte ceva”, declarat un deputat PNL pentru FANATIK.

Potrivit acestuia, în lunile octombrie și noiembrie, noua conducere a evitat să amenințe nemulțumiții de la congres cu represalii și acest lucru ar fi contribuit la liniștirea apelor în partid. Astfel se explică și mesajul călduros al lui Andronache după revenirea în grup a Luminiței Barcari, chiar dacă aceasta era acum două luni cu un pas în afara partidului.

Era clar că nu se mai poate merge pe același stil ca înainte de congres, dacă vrei să nu te trezești că îți pleacă jumătate din deputați. Eu sper ca și Ludovic Orban să revină cândva în PNL. Partidul are probleme mari, dar astea nu se rezolvă dacă rupi partidul în două. Au fost niște discuții în interiorul grupului și unele lucruri s-au clarificat”, a mai precizat sursa citată.

Emoții la tribunal pentru partidul lui Orban

Între timp, cei de la Forța  Dreptei așteaptă ca Tribunalul Municipiului București să înscrie oficial formațiunea în Registrul partidelor politice, după soluționarea contestațiilor de acum obișnuite care însoțesc cererile de înregistrare ale partidelor.

Avem un termen pe 27 ianuarie. Au fost niște contestații și probabil o să rămână în pronunțare. Este cineva de la Bacău și un partid cu o siglă asemănătoare… Oricum, nu este ceva neobișnuit”, a spus Antonel Tănase.

În aceste circumstanțe, Ludovic Orban trebuie să clădească noul partid cu un număr mai mic de parlamentari decât cel pe care se baza. Scrisoarea din 5 octombrie fusese  semnată de 41 de parlamentari, însă 26 dintre  aceștia au  rămas în PNL.

Este vorba de deputații Onuț Atanasiu (Galați), Costel Barbu (Teleorman), Luminița Barcari (Ialomița), Cătălin Ciofu (Bacău), Ioan Cupșa (Bihor), Valentin Făgărășian (Diaspora), Dumitru Flucuș (Brașov), Daniel Gheorghe (Ilfov), Elena Hărătău (Bacău), Ervin Molnar (Mureș), Diana Morar (Bistrița-Năsăud), Sorin Năcuță (Iași), Corneliu Olar (Alba), Alexandru Popa (Brăila), Sabin Sărmaș (Cluj), Christine Thellmann (Sibiu), Cristina Vecerdi (Brașov) și senatorii Viorel Badea (Diaspora), Claudia Banu (Vâlcea), Iulian-Mihai Bîca (Vaslui), Sorin Bumb (Alba), Ioan Cristina (Arad), Dănuț Bica (Argeș), Raluca Ioan (Vrancea), Alexandru Nazare (Prahova), George Scarlat (Galați).

Situația este cu atât mai complicată pentru Orban cu cât, de la bun început, nu putea conta pe suporterii săi cu funcții în administrația locală, pe care le-ar fi pierdut  în cazul demisiei din PNL. În această situație sunt, printre alții, președintele PNL Brașov și președinte al CJ Brașov Adrian Veștea și președintele Bistrița-Năsăud și primar al Bistriței Ioan Turc.

ADVERTISEMENT