News

PNL nu se atinge de pensiile speciale. Propunerea PSD, refuzată (surse)

PSD și PNL nu s-au înțeles în privința supraimpozitării pensiilor speciale, după mai multe ore de ședină. Liberalii nu doresc să se atingă de aceste pensii speciale, conform surselor Digi 24.
30.06.2022 | 09:00
PNL nu se atinge de pensiile speciale Propunerea PSD refuzata surse
Pensiile speciale, subiect sensibil pentru PNL. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a propus supraimpozitarea pensiilor speciale, fiind susținut de liderul UDMR Kelemen Hunor. Hunor a propus inclusiv niște praguri de impozitare, însă PNL s-a opus acestei idei.

PNL a refuzat să discute despre supraimpozitarea pensiilor speciale

Ciolacu anunțase că situațiile în care pensia e mai mare decât salariul sunt anormale și ar trebui excluse.

ADVERTISEMENT

E incorect să ieşi la pensie şi să ai venituri mai mari decât când ai avut în activitate. Acolo, părerea mea este că trebuie venită cu o impozitare de peste 90%. Să facem o analiză, să vedem pe categorii, sunt pensii speciale, pensii ocupaţionale.

E incorect ce s-a întâmplat în aceşti 30 de ani. Nici excepţiile n-au apărut din senin, nu le-a visat vreun parlamentar. Ele sunt rodul unor influenţe pe o perioadă de 30 de ani în care toată clasa politică s-a implicat şi acum a venit momentul adevărului – cu aceste crize suprapuse, când trebuie să facem ceva. Facem sau nu facem? Depinde cum vrem”, a transmis Ciolacu, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

”Niciunde în lumea asta, decât în România, cineva când iese la pensie câştigă mai mult decât a avut în activitate. Eu n-am auzit de ceva mai nesustenabil sau mai incorect”, a completat Ciolacu.

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a propus impozitarea pensiilor speciale la un nivel raportat la indemnizația președintelui României. În consecință, crede Hunor, nu vor mai exista pensii de 70.000 de lei, pentru că orice pensie mai mare decât indemnizația președintelui ar trebui impozitată cu 99%. Asta, pentru valoarea care depășește salariul lui Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Atunci nu se mai pune problema de constituționalitate. Parlamentarii nu ajung, militarii nu ajung la această sumă. Mie îmi plac abordările nuanțate, nu îmi plac abordările populiste. Am spus în coaliție să abordăm corect problematica și să facem un lucru just”, a tranmis Hunor.

Cu toate acestea, potrivit surselor Digi 24, liberații au refuzat această propunere care a divizat societatea din România.

ADVERTISEMENT