Alegeri 2024

Coaliția PSD-PNL, nou eșec privind data prezidențialelor. Negocierile se reiau vineri. Rareș Bogdan: „Datele propuse de PNL sunt 10 și 24 noiembrie” Update

PSD-PNL eșuează din nou privind data alegerilor prezidențiale. Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL: „Datele propuse de PNL sunt 10 și 24 noiembrie”.
25.06.2024 | 12:28
Coalitia PSDPNL nou esec privind data prezidentialelor Negocierile se reiau vineri Rares Bogdan Datele propuse de PNL sunt 10 si 24 noiembrie Update
Rareș Bogdan: „Datele propuse de PNL sunt 10 și 24 noiembrie” Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Coaliţia PSD-PNL a reluat, marți, negocierile pentru a stabili data alegerilor prezidențialele. Ultima variantă a fost ca primul tur să aibă loc la 15 sau 29 septembrie dar, potrivit lui Rareș Bogdan, liberalii au venit cu o altă propunere.

Rareș Bogdan: „Datele propuse de PNL sunt 10 și 24 noiembrie”

UPDATE. Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a declarat, marți, după ședința coaliției privind calendarul prezidențialelor, că datele propuse de liberali pentru scrutin sunt 10 și 24 noiembrie.  „Datele propuse de Partidul Naţional Liberal sunt cele constituţionale, 10 cu 24 noiembrie. Asta e data constituţională”, a spus Rareș Bogdan, după ședința cu social-democrații.

ADVERTISEMENT

El a precizat că PSD a propus 15 sau 29 septembrie, având ca argumente discuțiile din martie. „Argumentele au fost discuţia din luna martie, dar care a avut cele două variabile: 50% plus unu pe listă, respectiv candidatură în tandem la prezidenţiale după ce vedem rezultatele. Voturile ne-au arătat că între scorurile cumulate ale celor două partide, PNL şi PSD, şi lista de europarlamentare a existat o diferenţă, PNL a luat aproape 32%, 2,5 milioane de voturi, PSD aproape 36% , 2,9 milioane de voturi, iar lista comună a fost doar de 4,8 milioane”, a spus Bogdan.

Romașcanu: „Unii se tem că nu intră în turul doi”

UPDATE. Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a declarat, marți, după ședința Coaliției în urma căreia nu s-a ajuns la un acord privind data alegerilor prezidențiale, că „trebuie respectat calendarul asumat la începutul perioadei electorale”. Romașcanu a spus că ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, trebuie să ia decizia, împreună cu PNL, „dacă alegerile vor fi pe 15 septembrie sau 29 septembrie primul tur”.

ADVERTISEMENT

„În februarie-martie s-a decis un calendar întreg pentru alegeri. Săptămâna trecută PNL a cerut primul tur în 29 septembrie. Acum, au schimbat. Nu putem să schimbăm data pentru că unii se tem că nu intră în turul doi. Dacă vineri va fi ședință de guvern, așteptăm actele pentru alegeri”, a declarat Romașcanu.

„Concesie” pentru PNL

„Rămâne ca, în cursul acestei săptămâni, domnul Predoiu, care în acest moment, ca ministru de Interne, are două hotărâri pe masă, cea cu 15 septembrie şi cea cu 29 septembrie ca datele primelor tururi, să decidă, fiind un ministru PNL, împreună cu Partidul Naţional Liberal, care din aceste două date le sunt convenabile, noi făcând această concesie către Partidul Naţional Liberal, fiind în măsură să acceptăm chiar şi data de 29 septembrie dacă domnul Predoiu va iniţia o hotărâre de Guvern în acest sens”, a concluzionat Romașcanu.

ADVERTISEMENT

Nou eșec al Coaliției

UPDATE. Ședința coaliției PSD-PNL pentru stabilirea datei alegerilor prezidențiale s-a soldat, marți, cu un nou eșec, cele două partide nereușind nici de această dată să cadă de acord. Potrivit unor surse din coaliție, social-democrații au propus varianta 29 septembrie-13 octombrie, dar liberalii s-au opus, cerând ca primul tur să fie organizat la 27 octombrie iar cel de-al doilea la 10 noiembrie.  O nouă ședință de negocieri va avea loc vineri.

Propunerea liberalilor

Coaliţia PSD-PNL a reluat, marți, negocierile pentru a stabili data alegerilor prezidențiale. Ultima variantă a fost ca primul tur să aibă loc la 15 sau 29 septembrie dar, potrivit unor surse, liberalii au venit cu o altă propunere, mai exact o variantă ca primul tur să se desfășoare la 27 octombrie iar cel de-al doilea la 10 noiembrie.

ADVERTISEMENT

Anterior, premierul Marcel Ciolacu i-a cerut, săptămâna trecută, ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul de HG pentru calendarul prezidențial, subliniind că primul tur va fi la 15 sau la 29 septembrie.

Trebuie un acord de coaliție pentru HG privind prezidențialele

În legătură cu demersul lui Ciolacu, Daniel Fenechiu, liderul PNL din Senat, a declarat că ministrului de Interne îi trebuie un acord în cadrul coaliției deci nu poate propune HG privind calendarul alegerilor doar pe baza unei directive a lui Ciolacu. În legătură cu negocierile de marți, Fenechiu a precizat: „Nu cred că plecăm la discuții cu ideea de a pleca de la guvernare, dar nimic nu e exclus”.

„Fiind într-o coaliție, Cătălin Predoiu știe că toate deciziile importante se iau în coaliție, prin consens. Dacă azi se vor înțelege și vor ieși de acolo cu datele agreate, sigur că Predoiu va propune Hotărârea de Guvern. Nu cred că domnul Predoiu va respecta o directivă (a lui Ciolacu) în lipsa unui vot în coaliție, în lipsa unei decizii în coaliție”, a declarat Fenechiu pentru B1TV.

„Premierul nu poate decide de capul lui în coaliție”

„E foarte adevărat că, instituțional, fiecare ministru trebuie să asculte de prim-ministru, însă prim-ministrul nu poate lua decizii de capul lui într-un guvern de coaliție. Algoritmul de funcționare e următorul: premierul obține acordul coaliției și, cu acordul coaliției, le cere miniștrilor să facă ce s-a decis în coaliție. Dacă premierul cere miniștrilor altceva decât s-a decis în coaliție, probabil că miniștrii social-democrați fac ce le spune premierul, iar miniștrii liberali o să aibă o rezervă serioasă, pornind de la faptul că decizia n-a fost luată în coaliție”, a explicat Daniel Fenechiu.

Fenechiu: „În turul 2, Ciucă e președintele României”

Daniel Fenechiu a reluat motivele pentru care liberalii nu vor ca alegerile prezidențiale să aibă loc în septembrie: timpul prea scurt pentru o campanie electorală în august, când pentru mulți coincide cu perioada vacanțelor, și dereglarea începutului de an școlar. Daniel Fenechiu a negat și că liberalii vor prezidențialele mai târziu ca să mai crească vizibilitatea președintelui Nicolae Ciucă, în orizontul Cotrceniului, spunând că, odată ajuns în turul 2, Ciucă ar câștiga alegerile.

„Nicolae Ciucă n-a declarat niciodată că va candida la prezidențiale. Singurul gest pe care l-a făcut care ar putea să aibă o conotație e campania publicitară pentru romanul domniei sale, ‘Un ostaș în slujba țării’. Deci e un semnal care a fost transmis în spațiul public. Ciucă nu are cum să fie sub PNL, PNL are un scor politic de 30% verificat la ultimele alegeri, are aproape 1.200 de primari și, din punctul ăsta de vedere, nu se discută intrarea lui Ciucă în turul 2. Odată intrat în turul 2, e președintele României, că românii votează dreapta. Deci nu avem această problemă”, a spus Fenechiu.

ADVERTISEMENT