News

Negocieri pentru guvern. Cîțu: Cota unică rămâne! Cresc alocațiile și pensiile. Ciolacu: Nu sunt taxe noi. Update

Duminică, 14 noiembrie, are loc o nouă rundă de negocieri. Partidul Național Liberal și Partidul Social Democrat speră să ajungă la un acord pentru formarea guvernului.
14.11.2021 | 15:27
Negocieri pentru guvern Citu Cota unica ramane Cresc alocatiile si pensiile Ciolacu Nu sunt taxe noi Update
ADVERTISEMENT
14-11-2021
13:28

Marcel Ciolacu anunță creșteri de venituri: ”Vor fi multe majorări de la 1 ianuarie”

Duminică, după o nouă rundă de negocieri cu PNL privind programul de Guvernare, Marcel Ciolacu a anunțat că experţii analizează impactul bugetar pentru două-trei pachete integrate privind pensiile, alocaţiile şi salariile şi că rezultatele vor fi prezentate săptămâna viitoare.

Acesta a dat asigurări că simulările vizează un pachet integrat şi că sunt luate în calcul mai multe majorări de la 1 ianuarie.

”Avem două-trei simulări şi aşteptăm impactul să fie calculat de Ministerul de Finanţe. Toate sunt de creştere. Cred că săptămâna viitoare vom fi în măsură să prezentăm întregul capitol pe Muncă. Vor fi multe majorări de la 1 ianuarie. Sunt două-trei variante şi în funcţie de impactul bugetar, fiindcă avem şi o construcţie a bugetului pe anul următor”, a spus Ciolacu.

Ciolacu a venit cu vești bune pentru pensionari și a spus că în acest sector va avea loc o majorare a veniturilor.

”Categoric va fi o creştere. Ne menţinem creşterea pe care o avem în cele zece măsuri. Vom veni după următoarea şedinţă, după ce avem toate calculele pe impactul bugetar şi vă vom prezenta acest lucru. Cresc, nu scad. Vom veni exact cu procedura, să o înţeleagă toată lumea”, a spus social-democratul.

În ceea ce privește creşterea salariilor bugetarilor, liderul PSD a evitat să dea un răspuns, arătând că trebuie așteptat ca rezultatele acestor simulări să fie prezentate. ”Lăsaţi-ne să venim cu întregul pachet şi să îl prezentăm”, a spus Marcel Ciolacu.

 

 

14-11-2021
12:19

Marcel Ciolacu: ”Nu vor fi taxe noi”. Care sunt posibilele propuneri de premier

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a dat asigurări că nu vor apărea taxe noi pentru cetățenii cu venituri medii din România. Acesta a ținut să infirme informațiile apărute sâmbătă seara, legate de eventuale taxe pentru mașini scumpe și proprietăți.

În schimb, acesta a vorbit de o taxă pe solidaritate pentru cei cu venituri ”excepționale”.

”Nu a spus nimeni nici de mașini, nici de proprietăți, nici de 150.000 de euro. Sunt active de lux în România, venituri excepționale, care ar trebui impozitate. Dacă ajungi să câștigi peste 1 milion de euro, este normal să existe o taxă de solidaritate. 

Nu v-a vorbit nimeni de taxe noi, vorbim de o taxă modică pe care și-o pot permite anumite persoane să o plătească, pentru că există o discrepanță uriașă în societate. Nu se atinge nimeni de veniturile medii în România”, a spus liderul PSD.

Tot duminică, la finalul negocierile cu PNL pentru formarea viitorului Guvern, Ciolacu a spus că, alături de colegii liberali, vor merge la Palatul Cotroceni cu 2 propuneri de premier.

”Urmează să mergem la președintele României cu 2 variante. Știți foarte bine că el este îndreptățit să desemneze primul-ministru. Este prima variantă, prin rotație, președinții celor două partide. Să vedem ce decide președintele”, a mai spus Ciolacu.

 

 

14-11-2021
11:59

Florin Cîțu: ”Vom face ședință la partid pentru a vota forma finală a programului de guvernare”

PNL și PSD continuă să șirul negocierilor pentru formarea noului guvern. Liderii partidelor își doresc ca duminică, 14 noiembrie, să ajungă la un acord și în privința noului premier.

Liderul liberalilor a transmis că în urma discuțiilor s-a stabilit creșterea pensiilor și a alocațiilor.

”Vor crește alocațiile, la nivel de principiu, impactul va trebui calculat și apoi vom ști procentul. Vor crește și pensiile, și alocațiile, și investițiile. Trebuie să calculăm impactul, vrem să fie investițiile mai mari decât acum.

Toate aceste majorări se vor face de la 1 ianuarie. În funcție de impact, vom vedea dacă vom menține procentele de majorare convenite azi”, a precizat Florin Cîțu.

Alte două aspecte anunțate de prim-ministrul interimar vizează faptul că se va respecta MCV și se dorește intrarea în Schengen.

Florin Cîțu a anunțat că ”sunt mai multe variante de premier, sper că azi vom stabili și asta.”

“Vom merge la președintele Iohannis cu mai multe variante de premier. (…) Deocamdată nu este stabilit când va fi întâlnirea cu șeful statului”, a adăugat Cîțu.

În legătură cu certificatul verde, liderul PNL  a declarat că partidul său încurajează vaccinarea.
 
”Nu am discutat astăzi despre certificatul verde, noi vrem să încurajăm vaccinarea, în restul Europei sunt măsuri mult mai dure. În acest moment certificatul se aplică prin ordonanță.(…)

Nu suntem de acord ca testările să se facă de la buget, ca oamenii care s-au vaccinat să plătească pentru cei care nu s-au vaccinat”, a transmis Cîțu.

14-11-2021
09:20

Florin Cîțu, despre negocierile dintre PNL și PSD: ”Trebuie să ne înţelegem întâi pe partea de guvernare”

Într-o conferință susținută duminică, 14 noiembrie, Florin Cîţu şi-a exprimat speranţa ca PNL și PSD vor ajunge cât mai curând la o decizie privind noul ministru.

Liderul liberalilor spera ca noul acord să fi fost făcut încă de sâmbătă, dar rămâne optimist că în cadrul discuţiilor de duminică cele două partide vor rezolva ultimele divergențe. Momentan, rămân nerezolvate și alte probleme înainte de stabilirea noulu prim-ministru.

“Nu am ajuns la aceste discuţii. Trebuie să ne înţelegem întâi pe partea de guvernare. De aici pornim. După ce avem un program de guvernare cu care toţi suntem de acord, putem să discutăm şi despre ministere.

(…) Eu sper că putem să discutăm astăzi despre propunerea de premier şi apoi să mergem cu această propunere la preşedintele României. (…) Eu credeam că ieri (se va ajunge la un acord privind propunerea de premier, n.r.). Sper să fie astăzi”, a arătat Florin Cîţu, într-o declaraţie acordată presei la sediul formaţiunii, conform Agerpres.

Pe de altă parte, liderul liberal a precizat că încă există divergențe în negocieri.

”Sunt încă aceste divergenţe, referitoare la modul în care noi vedem cum să administrăm o economie. Noi am arătat în ultimii doi ani de zile că se poate să ai şi venituri bugetare mai mari fără să creşti taxe şi să ai o redistribuţie pe care o face piaţa.

Noi aşa credem, că fără intervenţia statului se pot redistribui resurse în economie echitabil, eficient. De partea cealaltă, bineînţeles, se doreşte intervenţia statului, aşa se crede că se poate redistribui avuţia. Pentru mine, oricum, am spus şi ieri şi este bizar să vorbim astăzi de măsurile pe care eu le-am contracarat în programul lui Dragnea – şi taxa de solidaritate, şi impozitul pe venit global, sunt mai multe acolo”, a afirmat Cîţu, într-o declaraţie acordată presei la sediul liberalilor.

“Astăzi sunt câteva capitole pe care lucrăm: Finanţe, Justiţie şi Muncă.

Nu sunt propuneri noi (din partea PNL, n.red.). Noi avem programul de guvernare, este acolo. Ideea este cum încorporăm propunerile colegilor noştri, ca să nu distrugem ceea ce am construit până acum”, a mai spus liderul PNL.

Florin Cîțu, despre USR PLUS: ”E complicat să lucrezi cu cineva care te atacă zilnic”

Întrebat dacă “este închisă uşa negocierilor” cu USR PLUS, Florin Cîţu nu a exclus ipoteza unei colaborări, dar a adăugat că e complicat “să lucrezi cu cineva care te atacă zilnic”.

“Eu aşa am văzut la ei. Am văzut în continuare că au nişte condiţii bizare, ceea ce îmi arată că nu prea vor să vină la guvernare.

PNL a arătat disponibilitate, flexibilitate, am întins mâna de fiecare dată, dar în partea cealaltă am găsit de fiecare dată comentarii acide în spaţiul public şi la adresa preşedintelui PNL, şi a preşedintelui României, la adresa liberalilor.

E complicat să lucrezi cu cineva care te atacă zilnic. Dar niciodată nu spui niciodată, vedem ce se întâmplă în viitor”, a afirmat premierul, într-o declaraţie acordată jurnaliştilor la sediul central al liberalilor.

În ce priveşte programul Start Up Nation, liderul PNL a apreciat că banii ar trebui acordaţi în urma unei competiţii, nu “pe ochi frumoşi”.

“Am văzut, iarăşi, vorbim despre Start Up Nation 3. Nu este o problemă să ai o măsură care să ajute mediul de afaceri, dar trebuie să fie o măsură care să arate competiţie, cei care vor să aplice la Start Up Nation trebuie să fie în competiţie pentru resurse, nu să le dăm bani, aşa, doar pe ochi frumoşi.

Trebuie să arătăm că există şi o investiţie din sectorul privat în acea afacere, asta înseamnă un test al investitorului privat. Sunt multe lucruri de făcut. Deci nu ne opunem măsurilor, dar noi vrem ca aceste măsuri să fie bazate pe criterii ale economiei de piaţă, aşa cum sunt toate ţările dezvoltate”, a mai spus Florin Cîţu.

14-11-2021
08:40

Florin Cîțu: ”E nevoie de o reformă a administrației publice și așa putem găsi resurse pentru creșterea salariilor și a pensiilor”

Florin Cîțu a transmis duminică dimineață că negocierile cu PSD nu se află în blocaj. Liderul PNL a explicat că sunt divergențe mai ales pe partea economică și la justiție.

Actualul premier avertizează că o creștere  pensiilor și salariilor ar putea arunca în aer stabilitatea economică a României.

”Nu e un blocaj! Am arătat că se poate să ai și venituri bugetare mai mari fără să crești taxe. De partea cealaltă, se crede că trebuie o intervenție a statului. Sper să nu vină cu naționalizarea Pilonului II de pensii”, a declarat Cîțu.

Acesta a vorbit și despre faptul că aparatul bugetar este supradimensionat, dar și despre faptul că pensiile și alocațiile vor crește.

”Eu am cerut reformă la Metrorex, nu s-a făcut, am cerut reformă la CFR Călători, nu s-a făcut. Am avea loc să eficientizăm aparatul public. E nevoie de o reformă a administrației publice și așa putem găsi resurse pentru creșterea salariilor și a pensiilor. Eu am cerut reorganizare la ministere, iar la Ministerul Sănătății nu s-a făcut nici acum.

Alocațiile vor crește, pensiile vor crește. Mai discutăm acolo, un procent, două. E important să nu aruncăm în aer stabilitatea financiară.

Dacă facem creșteri, nu vom mai putea plăti salariile și pensiile peste un an sau doi. Nu are sens să destabilizăm economia. Trebuie să încurajăm acumularea de capital”, a spus Florin Cîțu înainte de o nouă rundă de negocieri cu PSD.

Despre SIIJ, liderul PNL a transmis că ”trebuie să respectăm MCV, trebuie să găsim o soluție. Vom vedea soluția experților pentru desființarea SIIJ, nu mai are rost să cerem o opinie de la Comisia de la Veneția.”

În declarația data înainte de negocierile de duminică dintre PNL și PSD, liderul liberalilor n-a uitat să-l atace pe Ludovic Orban.

”E complicat să lucrezi cu cineva care te atacă tot timpul. În fiecare zi erau atacați lideri ai partidului sau președintele României”, a precizat Cîțu.

Duminică, 14 noiembrie, are loc o nouă rundă de negocieri pentru formarea viitorului Guvern. Împotmolite în ultimele zile, PNL, PSD și UDMR sunt hotărâte să rezolve și ultimele divergențe care mai există.

Sâmbătă, o nouă rundă de discuţii a avut loc la Palatul Parlamentului. La întâlnire au fost prezenți liderii Partidului Social Democrat și Partidului Național Liberal, Marcel Ciolacu, respectiv Florin Cîţu.

ADVERTISEMENT

În urma discuțiilor au fost finalizate toate capitolele din programul de guvernare, cu excepţia Finanţelor, Justiţiei şi Muncii, a anunțat liderul PNL, conform Agerpres.

Ultima rundă de negocieri între PSD și PNL? „Aproape 95% din programul de guvernare a fost trecut de ambele partide”

„Aproape 95% din programul de guvernare a fost trecut de ambele partide. Mai avem 5%. Continuăm discuțiile mâine”, a spus președintele PSD Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

“Mai erau câteva capitole, le facem mâine (…). Finanţe, Justiţie şi Muncă – le discutăm mâine”, a precizat Cîţu.

Una din măsurile cerute de PSD este impozitarea progresivă și apoi introducerea unei taxe pe lux, care să fie aplicată proprietăţilor mai mari de 120 de mp, maşinilor de peste 50.000 de euro sau veniturilor de peste 100.000 de euro pe an.

ADVERTISEMENT

Legat de această taxă de lux cerută de social democrați, preşedintele PNL a afirmat, sâmbătă, că în acest moment nu există niciun argument pentru modificarea Codului fiscal.

Totodată, acesta a precizat că măsurile cerute acum au figurat în programul de guvernare al PSD, între 2017-2019 şi nu au fost aplicate.

ADVERTISEMENT

Liderul PNL a subliniat că „taxe mai mari nu vor face decât să crească veniturile acum”. Ulterior, „aceste taxe vor fi eludate, iar veniturile la buget vor scădea”, a menționat premierul.

Un alt subiect fierbinte este cel care privește desfiinţarea SIIJ. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a susţinut, vineri, că trebuie găsite alte soluţii pentru închiderea MCV.

„Cred că am fost foarte clar: în acea zonă trebuie intervenit şi văzut ce trebuie făcut astfel încât să închidem MCV, dar nu prin desfiinţarea SIIJ”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Dacă partidele se vor înțelege pe marginea programului de guvernare, atunci vor continua discuţiile pentru ministere și cele pentru premier. Florin Cîţu a precizat că își dorește ca săptămâna viitoare să fie dat un vot în Parlament pentru învestirea noului Executiv.

ADVERTISEMENT