News

Ce ne pregătesc PNL și PSD pentru următoarele 6 luni. Neînțelegeri privind energia, pensiile și mercurialul la alimente

PNL și PSD și-au anunțat prioritățile legislative pentru noua sesiune parlamentară, iar diferențele de opinie pe subiecte importante anunță câteva luni de dispute politice intense.
01.02.2022 | 18:27
Ce ne pregatesc PNL si PSD pentru urmatoarele 6 luni Neintelegeri privind energia pensiile si mercurialul la alimente
Marcel Ciolacu și Florin Cîțu au opinii divergente pe mai multe subiecte aflate pe agenda coaliției/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Deși nevoite să guverneze împreună, PSD și PNL au soluții uneori diametral opuse pentru problemele cu care se confruntă românii, potrivit anunțurilor făcute de către conducerile celor două partide în ceea ce privește prioritățile lor legislative pentru următoarele șase luni.

Există trei probleme curente majore pe agenda coaliției de guvernământ, care necesită o soluționare într-un fel sau altul, iar liberalii și social-democrații au soluții divergente în toate cele trei cazuri: certificatul verde la locul de muncă, creșterea prețurilor la alimente și creșterea prețului la energie.

ADVERTISEMENT

Pe agenda viitoarelor discuții din coaliție se mai află desființarea secției speciale, legea exploatărilor offshore și procentul alocat din PIB pentru pensii.

Două strategii pentru stoparea creșterilor la alimente

Liberalii ar înclina către reducerea TVA pentru alimente ca soluție de compensare a creșterii prețurilor, luând în calcul chiar și o reducere generală a nivelului acestei taxe. În schimb, social-democrații au poziție mult mai radicală, anume plafonarea prețurilor.

ADVERTISEMENT

Nu cred că o să ajute TVA zero la alimente. Deja avem un TVA redus la alimente, am văzut alte ţări europene că au luat alte măsuri, au plafonal preţurile la alimentele de bază, se pare că este mult mai bine”, a declarat, luni, președintele PSD Marcel Ciolacu.

Omologul său de la PNL, Florin Cîțu, are însă rezerve privind această soluție. „Atunci când plafonezi preţurile există riscul de a avea o penurie şi să vedem cozi”, a declarat Cîțu, citat de News.ro. Pe de altă parte, liberalul este dispus la discuție în interiorul coaliției pe această temă, așteptând să vadă cum va fundamenta PSD propunerea.

ADVERTISEMENT

Prețurile la energie, o problemă spinoasă

În ce privește prețurile la energie, PSD propune ca soluție revenirea la o piață reglementată pentru o perioadă de maximum un an, timp în care prețurile să fie fixate de către Guvern. Astfel, liberalizarea pieței implementată de către guvernul Cîțu la mijlocul anului trecut și-ar înceta efectele după numai jumătate de an.

Liberalii susțin că o asemenea măsură nu se poate lua fără acordul Comisiei Europene. Florin Cîțu a ridicat și obiecții legate de oportunitatea măsurii. „Nu prea văd eu sensul după 1 aprilie, când intrăm în vară, să reglementăm piaţa pentru şase luni de zile până în octombrie, când după aceea vine iarăşi iarna. Cineva nu s-a gândit foarte bine când a venit cu această soluţie”, a afirmat, săptămâna trecută, președintele PNL.

ADVERTISEMENT

Tot în legătură cu domeniul energiei, următoarele șase luni ar putea aduce modificarea Legii exploatărilor offshore astfel încât să înceapă extragerea gazelor naturale din Marea Neagră, blocată în timpul guvernării PSD, prin celebra OUG 114/2018. Creșterea prețurilor la energie și tensionarea relațiilor dintre NATO și Rusia i-au determinat pe liberali să grăbească modificarea cadrului legislativ astfel încât să elimina obstacolele care până acum i-au descurajat pe investitori.

PSD nu s-a opus explicit inițiativei PNL, dar rămâne de văzut care vor fi termenii conveniți între cele două partide. Potrivit lui Cîțu, România ar putea avea asigurată securitatea energetică din 2026, dacă încep rapid exploatările la Marea Neagră.

Cearta continuă pe certificatul verde

Introducerea obligativității certificatului verde la locul de muncă a fost socotită o urgență la începutul sesiunii parlamentare precedente, însă după respingerea în Senat a proiectului inițiat de către Florin Cîțu, legea s-a împotmolit la Comisia de sănătate a Camerei Deputaților din cauza dezacordului dintre PSD și PNL.

Discuțiile au tărăgănat atât de mult încât PSD susține că acum oricum nu ar mai avea niciun rost deoarece suntem deja în plin val 5 al epidemiei. „Eu nu sunt de acord cu certificatul verde la locul de muncă”, a spus clar Marcel Ciolacu. Inițial, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a fost un susținător al certificatului verde, însă sunt deja două săptămâni de când a anunțat și el că este prea târziu.

Liberalii par să se resemnat că nu vor reuși să implementeze certificatul, însă liderul PNL a cerut ministrului Sănătății să prezinte măsuri alternative de stimulare a vaccinării.

Banii de pensii și PNRR-ul

PSD insistă ca guvernul român să renegocieze cu Comisia Europeană capitolul din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) referitor la pensii. Social-democrații sunt nemulțumiți în varianta finală se prevede un plafon de 9,4% din PIB pentru plata pensiilor.

Din punctul meu de vedere, ca ministru al Muncii, nu voi renunţa sub nicio formă la creşterea pensiilor şi rezolvarea inechităţilor din sistem”, a afirmat Mariu Budăi (PSD).

Numai că liberalii îi acuză pe social-democrați că vor să creeze o problemă falsă întrucât niciodată procentajul de 9,4% nu a fost atins, astfel că se poate realiza majorarea pensiilor și fără o renegociere a PNRR, mai ales dacă PIB-ul va crește în următorii ani.

Vădit iritat de insistențele pesediștilor, Florin Cîțu i-a invitat să discute ei cu Comisia Europeană dacă vor o renegociere. „Cine doreşte să facă renegocierea şi are puterea de a convinge Comisia, ar fi bine să nu mai stea în România să discute despre acest lucru, pentru că pierdem timp. Să meargă la Bruxelles, să vină cu decizia şi bineînţeles, toţi, după aceea, vom fi de acord”, a spus Cîțu.

Numai că renegocierea PNRR ar întrerupe plățile către România până la finele procesului de renegociere. „În acest moment, PNRR nu poate fi modificat şi nici nu există vreun motiv pentru a face acest lucru. Este, dacă doriţi, din punctul nostru de vedere, o chestiune care mai degrabă e împotriva intereselor noastre ca şi stat”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuț Stroe, citat de Agerpres.

În schimb liberalii insistă pe reforma sistemului de pensii astfel încât să fie eliminate pensiile speciale, întrucât acest angajament a fost luat prin PNRR.

Subiecte nesoluționate în domeniul justiției

Un alt obiectiv al liberalilor este desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) precum și modificarea legilor justiției, subiect pe care nu s-a ajuns încă la un acord între cele două partide.

Potrivit unor informații neoficiale, conducerea liberalilor ar fi discutat și despre interzicerea cumulului dintre pensie și salariu și introducerea posibilității vârsta pensionării să ajungă la 70 de ani. Acestea nu au fost enunțate printre prioritățile legislative ale PNL, dar purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuț Stroe, a confirmat că o discuție pe această temă va avea loc în ședința coaliției, programată pentru marți seara, de la ora 18.00.

ADVERTISEMENT