News

PNL, PSD şi UDMR au reluat negocierile. Florin Cîțu l-ar vrea pe Marcel Ciolacu premier. Update

PNL, UDMR și PSD continuă dezbaterile pe tema programului de guvernare. Liderii celor trei formațiuni politice ar fi ajuns la un sens comun în ceea ce privește noul nume de premier.
PNL PSD si UDMR au reluat negocierile Florin Citu lar vrea pe Marcel Ciolacu premier Update
ADVERTISEMENT
15-11-2021
19:01

Florin Cîțu l-ar dori pe Marcel Ciolacu premier

Conform unor surse Digi 24, liderii PNL, PSD și UDMR au stabilit ca premierul să fie unul prin rotație între PSD și PNL. Florin Cîțu a propus ca rotația să fie inițiată de Marcel Ciolacu, care este o nominalizare a social-democraților pentru postul de prim-ministru.

Urmează a se lua o decizie referitoare la durata mandatului de premier prin rotație, dacă va fi sau nu un an și jumătate sau doi. Biroul Executiv al PNL va urma, de asemenea, să valideze propunerea lui Florin Cîțu. Printr-un astfel de demers, Cîțu ar dori să-l impiedice pe Nicolace Ciucă să ajungă la Palatul Victoria.

15-11-2021
13:54

Liberalii acceptă rocada premierilor, doar dacă primul e de la PNL

Liberalii sunt de acord ca premierii să se schimbe la un an și jumătate, dar doar dacă prima propunere le aparține.

Pe de altă parte, cei de la PSD au o altă dorință: premierul propus să nu fie Florin Cîțu, precizează News.ro.

”Liberalii nu vor accepta niciodată ca PSD să aibă primul premier”, au spus sursele.

Negocierile pentru formarea Guvernului sunt rezolvate în proporție de 99%, mai transmite sursa citată.

Cel mai probabil, înfățișarea noii structuri de guvernare va fi finalizată vineri, iar  votul în Parlament ar urma să fie săptămâna viitoare. 

15-11-2021
12:37

Sorin Grindeanu: Astăzi s-ar putea finaliza programul de guvernare

Sorin Grindeanu a făcut noi declarații despre taxa pe lux și a precizat că punctul de vedere al PSD este că aceasta trebuie să existe pentru persoanele cu venituri excepționale.

Vicepreședintele PSD a spus că este nevoie de date de la Ministerul de Finanțe pentru a se putea stabili praguri pentru această taxă, dar a refuzat să dea procente.

„Nu s-a discutat de niciun fel de barieră de acest tip. Singurul lucru pe care l-am spus e despre acea componentă de lux, iahturi, bolizi de sute de mii de euro.

În acest moment, vom face o transpunere pe date exacte, care provin de la Ministerul Finanțelor. 

Nu e parte a acestei negocieri în acest moment. Veniturile peste o anumită cotă, foarte sus, venituri excepționale, milioane de euro, să fie impozitate ca în restul Europei.

Nu vreau să dau un procent. E un pas bun. Trebuie ca ministrul finanțelor să vină cu date exacte referitor la ce înseamnă aceste praguri”, a declarat Sorin Grindeanu.

De asemenea, Sorin Grindeanu a precizat că speră ca aceste discuții despre taxa pe lux să fie finalizate în cursul zilei, lucru care va determina și finalizarea programului de guvernare.

„Sper să se întâmple astăzi ca să putem să finalizăm cel puțin partea legată de program de guvernare”, a mai transmis el.

Luni, PNL, UDMR și PSD continuă dezbaterile pe tema programului de guvernare, urmând să discute măsuri sociale, majorarea pensiilor, a salariului minim și a indemnizațiilor.

O nouă ședință la ora 13 pentru negocierile dintre PNL și PSD

La ora 13.00 este prevăzută o nouă ședință între echipele de negociere ale celor două partide, în biroul lui Sorin Grindeanu din Camera Deputaților. Vor fi făcute, tot luni, simulări pentru mai multe scenarii privind majorarea pensiilor (între 7 și 11%), majorarea alocațiilor (PSD vrea 40%, PNL 20%) și majorarea salariului minim la 2550 de lei. La discuțiile de luni, este așteptat ca Dan Vîlceanu, secretarul general al PNL, să vină cu o sinteză a impactului bugetar al acestor măsuri.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu nu a convocat încă o ședință a Colegiului Director PNL

Florin Cîțu a precizat luni că încă nu a convocat o ședință a Colegiului Director al PNL.

„Important este să avem cât mai repede un guvern. În momentul în care avem o soluție în coaliție pentru guvern, mergem la președinte (…) noi nu spunem PSD pe cine să susțină”, a spus Cîțu.

De altfel, liderul liberalilor a susținut luni că ”va fi un program de guvernare clar” și asigură că partidele implicate la guvernare îl vor respecta. Cîțu susține și că ”nu e vorba de principii e vorba de persoane”. De asemenea, Florin Cîțu precizează că în momentul în care au venit la guvernare, au plătit tot, inclusiv pensii și salarii, dar și facturile.

ADVERTISEMENT

„În acest moment avem o execuție bugetară mai bună ca anul trecut (…) menținem deficitul pe traiectorie”, a susținut prim-ministrul interimar.

„Astăzi Partidul Național Liberal trebuie să vină public și să spună dacă e de acord cu taxa pe avere (…) nu văd raționamentul (…) atâta timp cât voi fi premier nu voi introduce taxe”, susține Florin Cîțu referitor la taxa pe avere. De altfel, prim-ministrul interimar speră că va fi stabilit rapid un guvern și afirmă că a fost primul care a scris că sistemul prin rotație al premierilor este o soluție.

ADVERTISEMENT

PSD susține că fondurile sunt suficiente

Reprezentanții PSD spun că fondurile disponibile sunt suficiente și că Guvernul are o sumă de rezervă de 40 de miliarde de lei cu care ar putea fi finanțate aceste măsuri preconizate.

Diferențele principale vizează domeniul justiției, desființarea SIIJ, dar și cel al muncii, în care s-a stabilit de comun acord că vor exista unele majorări de venituri, însă nu se știe cu cât vor fi crescute pensiile, salariile și indemnizațiile.

ADVERTISEMENT

De asemenea, o altă problemă este desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), acțiune sprijinită de PNL, însă care nu a fost acceptată de PSD.

PNL și PSD nu se înțeleg nici în ceea ce privește creșterea taxelor. Astfel, liberalii susțin că doresc păstrarea cotei unice de impozitare, în vreme ce PSD vrea o taxare graduală și instituirea unui impozit pe avere. Liderii PSD au organizat deja o ședință pentru a examina progresul înregistrat în cadrul negocierilor.

ADVERTISEMENT