News

Marcel Ciolacu, despre negocierile PSD – PNL: “Am depășit vânătoarea de funcții”

Zi decisivă pentru România: PNL și PSD ar putea decide dacă formează împreună Guvernul. Liberalii s-au întrunit în ședință la Vila Lac pentru a decide dacă merg mai departe cu negocierile.
09.11.2021 | 21:45
Marcel Ciolacu despre negocierile PSD  PNL Am depasit vanatoarea de functii
ADVERTISEMENT
09-11-2021
19:50

Marcel Ciolacu: "Am depășit demult vânătoarea de funcții"

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a discutat marți, la România TV, despre o viitoare împărțire a funcțiilor în coaliția cu PNL și UDMR, explicând faptul că nu urmărește funcțiile ca un scop în sine.

“Haideți să vă mai lămuresc cu ceva, că am încercat să îi lămuresc și pe viitori mei colegi de coaliție. În acest moment PSD are o majoritate pentru a-și instala un președinte la Camera Deputaților.

Nu am făcut acest lucru, am vorbit cu colegii mei, nu mă interesează…Am depășit demult vânătoarea de funcții și vă pot arăta traseul meu, niciodată nu am sărit nicio etapă.

De când am preluat Partidul Social Democrat, cu toate vocile, mai mult din exterior decât interior, drumul pe care l-a parcurs partidul a fost unul bun”, a declarat Marcel Ciolacu.

08-11-2021
20:52

Vot în PNL pentru continuarea negocierilor cu PSD. Ludovic Orban: "Ce legătură este între PNL și fostul Partid Comunist Român?"

Conform unor surse politice, conducerea PNL a votat să continue negocierea pentru formarea unei coaliții cu PSD și UDMR, fiind 48 de voturi “pentru”, 22 de voturi “împotrivă”.

Ludovic Orban, fostul președinte al PNL și exponentul taberei care se opune negocierii cu PSD, a subliniat motivele pentru care liberalii nu ar trebui să negocieze cu social-democrații.

“Și la ora actuală, e un mandat în pom, fără niciun fel de termen de cristalizare, fără un plan coerent în spate.

Se mai poate discuta cu PSD încă doi ani de zile după mintea unora. Ai posibilitatea de reformare cu coaliția de centru-dreapta, iar această variantă a fost abandonată.

Să vii cu motivul acesta penibil că nu există o majoritate parlamentară stabilă și că aceasta depinde de Ludovic Orban și minorități, în politică e vorba de principii și valori și angajamente pe care ți le iei față de oameni.

60% și ceva dintre cei care votează cu PNL sunt împotriva unui Guvern cu PSD, nu mai zic de tot bazinul de dreapta, de toți cei care mai votează cu Partidul Național Liberal.

Eu știu din ce motive își dorește Klaus Iohannis să i se dea o majoritate parlamentară absolut confortabilă?

Destinul PNL nu trebuie să fie legat de Klaus Iohannis, pentru că la ora actuala Iohannis a primit două mandate de președinte, e timpul să dea el către români încrederea de care s-a bucurat.

Ce legătură este între Partidul Național Liberal și fostul Partidul Comunist Român? A fost pomenit un termen de două săptămâni, într-o doară, să vedem ce discutăm cu ei.

Dacă este să se dea un mandat, trebuie dat unul serios, să cuprindă toate lucrurile la care PNL nu poate renunța, ori acest lucru nu s-a întâmplat, s-a lăsat la latitudinea echipei de negocieri”, a declarat Ludovic Orban, imediat după ieșirea de la negocierile purtate la Vila Lac.

08-11-2021
20:23

Marcel Ciolacu, despre alianța cu PNL: "Este o necesitate pentru români"

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a vorbit luni despre alianța cu PNL, explicând în ce condiții ar funcționa acest lucru și ce persoane propune partidul pentru un viitor Guvern majoritar.

“S-a discutat că există două ministere avizatoare, cel al Finanțelor și cel al Justiției, este normal ca unul să fie la fiecare partid mare.

S-a discutat despre domnul Rafila, mi se pare cel mai îndreptățit să preia Ministerul Sănătății, altfel valul 5 ne va pregăti la fel de nepregătiți precum valul 4.

Am înțeles că domnul Cseke a refăcut niște stocuri, dar ele trebuie continuate pentru valul 5. Eu o să solicit să mergem cu prima linie a partidului, oamenii cu cea mai bună expertiză, este și normal.

Nu cred că un partid de talia PSD poate să rămână numai într-un cerc electoral, vă aduc aminte PSD a venit după CDR și a stabilizat țara, tot PSD a venit după PDL și a stabilizat țara.

Este un haos, îmi pare rău, cei care au condus această coaliție de dreapta, vedeți ipocrizia la USR și la unii lideri de la PNL, ei nu mai știu nimic, parcă nici nu au fost la guvernare.

Trebuie scoase anumite lucruri din programul de guvernare al PNL-ului, de exemplu privatizarea Hidroelectrica și a Trezoreriei.

României îi trebuie un plan de țară, dar avem datoria ca din martie până la jumătatea anului viitor, să venim cu un plan de țară și să îl prezentăm tuturor formațiunilor politice și românii să înceapă din nou să aibă încredere în forțele politice.

Eu văd alianța ca o necesitate pentru români, nu știu ce vor decide cei de la PNL, vom vedea. Vom face un acord politic și de funcționare, în șapte ani am avut șapte prim-minisțrii, dar același președinte, nu mai putem continua așa.

Aș susține categoric impozitarea progresivă și impozitarea marilor averi. Dacă vrem să venim cu măsuri sustenabile mai departe, trebuie să venim cu măsuri focalizate pentru cei afectați.

Este o discrepanță uriașă între cei bogați și cei săraci, statul are obligația să intervină, jumătate dintre veniturile României vin din TVA, nu este sustenabil așa ceva”, a declarat Marcel Ciolacu la Antena 3.

08-11-2021
17:34

Ludovic Orban: ”Alianța cu social-democrații, o sinucidere politică”

La ședința liberalilor de la Vila Lac este prezent și fostul lider al partidului, Ludovic Orban. Acesta a spus în dese rânduri că pledează pentru o majoritatea cu USR.

Înainte de intra la Biroul Politic Național, Orban a lansat atacuri dure la adresa actualei conduceri liberale și la președintele Klaus Iohannis.

Fostul premier a spus că decizia de a discuta și negocia cu PSD este la ”evidenta presiune și inițiativă” a președintelui Iohannis și reprezintă ”o trădare gravă a românilor” și ”o sinucidere politică”.

De asemenea, Orban a mai spus că dacă PNL se va alia cu PSD atunci ”drumurile se vor despărți” .

”E convocat Biroul Politic Național. Se discută despre viitoarea formă de majoritate parlamentară. Am venit să susțin punctul meu de vedere categoric sunt împotriva oricărei înțelegeri cu PSD de 31 de ani în viața mea politică am luptat împotriva stângii, împotriva stângii post-comuniste.

E o rușine pentru conducerea PNL simplul fapt că a angajat discuții cu PSD în loc să facă ce așteptau românii, să refacem coaliția de centru-dreapta. Decizia de a face înțelegere cu PSD la evidenta presiune și inițiativă a președintelui Iohannis e o trădare gravă a românilor care și-au arătat încrederea în PNL și reprezintă o sinucidere politică pentru cei care i-au o astfel de decizie.

Acest guvern nu va fi un guvern al cetățenilor români care cred în valori liberale, în democrație, în justiție independentă. Dacă se face o alianță cu PSD drumurile noastre se vor despărți, eu rămân fidel românilor”, a declarat Ludovic Orban înainte de intrarea în ședința BPN a liberalilor.

08-11-2021
17:26

PNL, ședință pentru a decide dacă face guvern cu PSD. Protest cu hârtie igienică la Vila Lac

Luni seara, la Vila Lac, liderii PNL se întâlnesc în ședința ​Biroului Politic Naţional (BPN), pentru a lua o decizie în privința negocierilor cu USR şi PSD.

În acest moment, PNL este împărțit în două tabere după ce președintele Klaus Iohannis le-a cerut liberalilor să accepte intrarea PSD la guvernare.

Pe de altă parte, mai mulți lideri de organizații și-au exprimat public refuzul de a se asocia cu PSD și au pledat pentru refacerea coaliției cu USR. Printre aceștia se numără Alexandru Muraru, Adrian Cozma, Ciprian Ciucu, Dan Motreanu sau Dan Vîlceanu.

La locul întâlnirii liderilor PNL au venit și o serie de protestatari. Aceștia au strigat sloganuri anti-PNL, anti-PSD și anti-Iohannis. Aceștia au afișat și un banner pe care scrie ”Trădătorilor”.

PNL, ședință pentru a decide dacă face guvern cu PSD. Protest cu hârtie igienică la Vila Lac. Sursa foto: g4media.ro

Protestatarii au aruncat cu hârtie igienică pe jos și pe mașinile liderilor PNL care sosesc la Vila Lac.

Cele două partide au în cursul zilei de luni ședințe pentru a stabilit care  va fi mersul negocierilor pentru formarea Guvernului sau dacă ele vor mai avea loc.

Negocieri pentru viitorul Guvern. PSD și PNL au ședințe proprii

Astfel, PSD se întrunește de la ora 11 într-o ședință a Comitetului Politic Național (CPN) la sediul din Kiseleff, iar ceea ce trebuie stabilit este mandatul prin care partidul poate intra la guvernare.

ADVERTISEMENT

Programul de guvernare a fost deja stabilit în acest weekend.

În schimb, cei de la PNL poartă discuții în cadrul Biroului Politic Națională, care va avea loc în cursul serii de luni. Această ședință va începe de la ora 19, iar ea va avea loc la sediul din Modrogan.

Luni dimineață, Marcel Ciolacu spunea că negocierile trebuie să fie corespunzătoare ponderilor parlamentare. Trebuie reamintit faptul că la alegerile din 2020, PSD a obținut 28,9% din voturi, iar PNL – 25%.

ADVERTISEMENT

Nu am luat în discuție nici o funcție, încă suntem în marja programului de guvernare. Negocierile nu pot fi altfel decât corespunzătoare ponderilor parlamentare, bazate pe rezultatele alegerilor parlamentare”, a declarat Marcel Ciolacu înainte de ședință.

De asemenea, el a precizat că nu a avut discuții cu președintele Klaus Iohannis.

Înainte, liderul PSD vorbea despre acest moment ca fiind unul de răscruce, dar și singura soluție pentru actuala criză politică din țara noastră.

ADVERTISEMENT

„Eu consider că în acest moment de răscruce al României, nu avem altă soluție politică. Dacă vom continua războiul dintre cele două partide mari la anu’ în martie vom vorbi de o nouă criză politică, de alegeri anticipate și să nu credeți că cei care vor să stăpânească această țară prin dezbinarea românilor se vor opri aici.

Îmi asum acest proiect, sper să reușim să îl realizăm, dar categoric în acest proiect eu nu mă voi angrena decât cu partenerii sociali într-un mod activ”, a declarat liderul PSD.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu despre un Guvern PNL-PSD

La rândul său, Florin Cîțu preciza că PNL va face ceea ce trebuie pentru țară, adică formarea unui guvern.

„Acum, nu putem peste noapte să spunem că totul este roz între PNL și PSD, dar ceea ce putem să spunem este că suntem responsabili.

Am pornit la acest drum pentru a face un Guvern, ne uităm la cea mai bună soluție pentru PNL și pentru România. Trebuie să găsim o formulă prin care să guvernăm România în următoarea perioadă. Dar, repet, decizia pentru PNL va fi luată în PNL”, a spus Cîțu.

ADVERTISEMENT