News

PNL și PSD, dispută pe tema creșterii pensiilor. Social-democrații nu acceptă 15% la toată lumea. Ce spun liberalii

Tema creșterii pensiilor aduce noi dispute între PNL și PSD. Dacă social-democrații nu acceptă 15% la toată lumea, liberalii au două variante, ambele cu acest procent.
17.11.2022 | 07:06
PNL si PSD disputa pe tema cresterii pensiilor Socialdemocratii nu accepta 15 la toata lumea Ce spun liberalii
Dispută PNL - PSD pe tema creșterii pensiilor. Ciolacu: ”Nu acceptăm 15% la toată lumea!” Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

PNL și PSD au căzut de acord ca pensiile românilor să se majoreze de la 1 ianuarie. Cele două formațiuni din coaliție au acum o dispută pe tema procentului de majorare, dacă acesta să se aplice uniform la toate persoanele.

Dispută PNL – PSD pe tema creșterii pensiilor. Ciolacu: ”Nu acceptăm 15% la toată lumea!”

La mijlocul acestei săptămâni, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat ferm că s-a hotărât, alături de ministrul de finanţe, ca anvelopa de mărire a pensiilor să fie la 15%.

ADVERTISEMENT

În același timp, social-democratul a subliniat faptul că această creștere nu se va aplica tuturor cetățenilor.

Mai exact, Ciolacu e de părere că mărirea pensiilor trebuie făcută diferențiat, în funcţie de venitul fiecărui român, respingând o creştere uniformă.

ADVERTISEMENT

”Avem punctul nostru de vedere în ceea ce priveşte mărirea pensiilor. În acest moment s-a hotărât, împreună cu ministrul de finanţe, ca anvelopa de mărire a pensiilor să fie la 15 procente, dar asta nu înseamnă că noi vom accepta ca punctul de pensie să se mărească cu 15 procente, la fel la toată lumea.

Este total incorect, mai ales de perioada prin care trecem cu toţii. Cred că nu ne-a fost suficientă pandemia, nu a fost suficientă criza din energie, nu a fost suficient războiul din Ucraina… Mai trebuia să venim şi după doi ani de guvernare de dreapta. Sunt principiile pe care nu le vom încălca. Vom încerca prin dialog…”, a afirmat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

PNL vine cu două propuneri pentru creșterea pensiilor, ambele cu 15%

Partenerii PSD de la Guvernare au o opinie diferită privind majorarea pensiilor.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat că Nicolae Ciucă e mandatat să meargă în coaliție și să discute cu partenerii de guvernare două variante prin care pensiile pot fi crescute în 2023. Ambele vorbesc de un procent de 15%.

”Au fost și există două propuneri concrete, care vizează creșterea de 15% propusă de PNL. Prima dintre ele vizează o creștere a bugetului alocat pensiilor, urmând ca gradual, pe anumite praguri de pensii, să se realizeze prin anumite beneficii suplimentare creșterea pensiilor.

ADVERTISEMENT

Cea de-a doua vizează o creștere universală a pensiilor cu 15%, urmând ca cele două să se discute în cadrul Coaliției, apoi să se aleagă soluția care e acum oportună și care e sustenabilă bugetar”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL, după o ședință a Biroului Politic Național.

ADVERTISEMENT