News

PNL și PSD nu se înțeleg pe pensii, salarii și alocații. Vor creșteri, dar se contrazic pe procente. Update

PSD și PNL nu se înțeleg cu privire la creșterile de pensii, salarii și alocații. Rareș Bogdan spune că PSD are ”viziuni comuniste”. Raluca Turcan susține că încă se poartă negocieri. PSD vrea pensii mai mari cu 11%.
11.11.2021 | 16:12
PNL si PSD nu se inteleg pe pensii salarii si alocatii Vor cresteri dar se contrazic pe procente Update
PNL și PSD nu se înțeleg pe pensii, salarii și alocații. Vor creșteri, dar se contrazic pe procente. Colaj Foto Fanatik
ADVERTISEMENT
11-11-2021
14:13

PNL și PSD, consens pe Cultură în programul de guvernare

Dacă în chestiunea creșterilor de salarii și pensii nu se înțeleg, în domeniul Culturii, între PNL și PSD pare a fi realizat deja un consens. Bogdan Gheorghiu, ministrul interimar din acest domeniu, a declarat, joi, că s-a ajuns la un punct comun, în negocierile cu PSD, în privinţa capitolului cultură din programul de guvernare.

”Au fost discuţii care într-adevăr au dus la un consens. Ne-am retras pentru discuţii punctuale care ţin de detalii. Vreau să vă spun că aţi remarcat şi dumneavoastră, presa, că în general pe zona culturală foşti sau actuali miniştri, parlamentari, membri ai comisiilor de specialitate am dori cam aceleaşi lucruri pentru sectorul cultural. Nu prea avem lucruri pe care să ne contrazicem. Singurele lucruri pe care trebuie poate să le reglăm ar fi ordinea priorităţilor”, a spus Bogdan Gheorghiu, la Palatul Parlamentului.

Omologul lui Gheorghiu de la discuții, social-democratul Lucian Romaşcanu, fost ministru al Culturii, a spus că a existat consens pe ideile generale ale acestui capitol şi că urmează să fie stabilită ordinea priorităţilor.

”Consensul este pe abordarea faţă de cultură şi pe abordarea faţă de programele cele mai importante pe care trebuie să le facem. Sigur că există limitări bugetare, sigur că există limitări de timp. Noi acum ne vom retrage şi vom veni, până mâine în jurul prânzului sper, cu partea de cultură terminată. Sunt proiecte pe care le ştiţi şi dumneavoastră. Cel mai important este Timişoara – capitală culturală europeană, există finanţarea Institutului Naţional al Patrimoniului, toate şantierele pornite şi neterminate, există Codul patrimoniului, există actualizarea listei monumentelor istorice. Sunt foarte multe. Există în plan legislativ priorităţi – statutul lucrătorului cultural, privind managementul cultural. Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le punem într-o ordine de precădere pe care o veţi afla în foarte scurt timp”, a afirmat Romaşcanu.

Rareș Bogdan spune că negocierile între cele două partide se desfășoară dificil din pricina unor neînțelegeri de ordin doctrinar și a diferențelor ideologice dintre cele două formațiuni. Și modul de tratare a aspectelor de natură socială și economică îi separă. La rândul ei, Raluca Turcan spune că încă este nevoie de negocieri. Deputatul Marius Budăi apune că PSD nu va renunța la majorări și că vor dovedi că sunt sunt resurse financiare pentru creșteri.

Pensii mai mari de la 1 decembrie sau 1 ianuarie

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a declarat joi că se poartă negocieri și pentru majorarea pensiilor, pentru că PSD are „viziuni comuniste”. În opinia sa, pensiile nu pot crește decât cu cel mult 10 – 12%. Majorarea s-ar putea face începând cu 1 decembrie 2021 sau 1 ianuarie 2022. El a adăugat că măsurile PSD vizează „chestiuni egalitariste care țin pentru o scurtă perioadă”.

ADVERTISEMENT

„Astăzi nu există acești bani. În schimb, noi am anunțat o majorare la pensii de 7%, care era indexarea din ianuarie, şi putem, fără să dăm peste cap bugetul, să mergem spre 10 sau 11 la sută, dar nu știu dacă de la 1 decembrie sau de la 1 ianuarie”, a mai precizat europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan.

Rareș Bogdan: Impactul bugetar va fi în jur de 26 de miliarde de lei

Rareș Bogdan a mai precizat și faptul că impactul bugetar al ansamblului de măsuri dorite de PSD este de circa 26 de miliarde de lei

ADVERTISEMENT

„Pe de o parte, sunt propuneri pe care le putem înțelege, de creșteri de pensii, alocații, de înființări de ministere, sigur că noi nu am exclus niciodată şi nu am blocat creșterile de alocații, pensii, dar le facem în limita veniturilor bugetare existente și prognozate. Nu putem să anunțăm acum, să fie un concurs de populism, cine cât la sută crește pensiile și salariile, și alocațiile pentru copii”, a mai menționat Bogdan.

Raluca Turcan: Este imposibil să majorăm pensiile mai devreme

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a declarat marți, 9 noiembrie, că de la 1 ianuarie, pensiile se vor indexa între 6% și 12%, în raport cu bugetul. Cât despre o indexare mai rapidă a pensiilor în decembrie, oficialul guvernului a subliniat că acest obiectiv este ”imposibil de realizat”. Ea a precizat joi, 11 noiembrie, că încă sunt discuții, iar negocierile nu s-au încheiat.

ADVERTISEMENT

„Astăzi nu vom anunța nici un procent, fiindcă aceste majorări țin de guvern. Avem pensiile calculate în funcție de impactul bugetar. Sunt majorări pe care noi le avem în vedere. Acesta este scopul programului de guvernare. Principiile sistemului de pensii și de salarizare sunt de a-i ajuta pe cei vulnerabili și să creștem salarizarea pentru cei ce muncesc, salariile vor crește de la 1 ianuarie. Trebuie să avem un drum comun în guvernare. Suntem în discuții tehnice. Există un calendar. Discuția finală se ia împreună cu cei de la finanțe”, a susținut ministrul interimar al muncii.

Joi se discută despre muncă și protecție socială

Joi, 11 noiembrie, este ziua rezervată pentru negocierile pe muncă și protecție socială. Este nevoie ca PSD și PNL să își coordoneze propriile programe politice, pentru a deveni astfel parteneri de guvernare. PSD, în calitate de formațiune de stânga, insistă pentru majorarea nivelului de pensii și a alocațiilor pentru copii.

ADVERTISEMENT

PSD nu renunță la majorări

PSD susține că există resursele necesare pentru majorări, potrivit deputatul Marius-Constantin Budăi.

„Am avut o discuție extrem de constructivă. Am căzut de acord pe multe puncte de vedere, (…) pe tot ce înseamnă măsura ocupării, măsuri de protecție socială. Am ajuns de acord şi pe principiul că trebuie să majorăm veniturile oamenilor, atât alocațiile, cât şi salariul minim, salariile şi pensiile”, potrivit lui Marius-Constantin Budăi.

„Urmează o întâlnire între specialiștii din Finanțe şi noi pentru a pica exact pe tot ceea ce înseamnă impact bugetar, după care politicul va anunța decizia finală politică, dacă procentele sunt cele pe care le-am propus. Noi nu renunțăm la ele. Noi am propus 11%, am justificat de ce 11%, am făcut acel calcul cu inflația şi cu tot ce s-a întâmplat în ultimul an cu creșterea de prețuri. PSD nu renunță la aceste majorări pentru că avem şi soluții și avem şi justificări de ce solicităm acest 11%. Noi am justificat de ce am venit cu 11% și vă spunem deschis, nu este pentru a-i îmbogăți pe părinții şi bunicii noștri, este pentru a le apăra cât de cât puterea de cumpărare pentru ce s-a întâmplat în această perioadă cu prețurile”, a declarat Budăi.

Olguța a participat și ea la discuțiile privind Ministerul Muncii

La rândul ei, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, fost ministru PSD al Muncii, a afirmat joi că nu consideră nu se pune în discuție crearea unui minister al familiei. Ea a precizat că, în urma discuțiilor de joi, spune că în urma negocierilor PNL-PSD la capitolul Muncă, se va ajunge la un “punct de mijloc” privind programul de guvernare.

„Nu cred că este cazul și nici nu s-a pus problema până acum. (…) Nu știu dacă această propunere a fost făcută cu seriozitate sau nu (…) Eu mă gândesc că până la urmă vom reuși să ne compatibilizăm şi să ajungem undeva la o situație de mijloc în ceea ce privește programul de guvernare. Asta nu înseamnă că noi vom scădea acel procent de 11% (pentru majorarea pensiilor – n.r.) şi clar nu vom renunța la Legile 153 şi 127”, a mai adăugat Lia Olguța Vasilescu.

ADVERTISEMENT