News

PNL vrea să scutească de impozit pensiile sub 3.000 de lei fără acordul PSD. Proiectul a fost depus la Parlament

Liberalii au depus la Senat proiectul de lege prin care pensiile mai mici de 3.000 de lei vor fi scutite de la plata impozitului.
20.09.2022 | 13:42
PNL vrea sa scuteasca de impozit pensiile sub 3000 de lei fara acordul PSD Proiectul a fost depus la Parlament
Parlamentul ar putea avea ultimul cuvânt în ce privește neimpozitarea pensiilor mici Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Zeci de parlamentari PNL și-au pus semnăturile pe proiectul de lege prin care este majorat plafonul până la care pensiile nu mai sunt impozitate de la 2.000 la 3.000 de lei. Proiectul a fost depus fără să se ajungă la un consens în coaliție pe acest subiect, astfel că măsura ar putea fi adoptată indiferent de poziția PSD față de acest subiect, dacă liberalii obțin susținerea partidelor din opoziție.

Neimpozitarea pensiilor mici, compensată de veniturile în plus ale statului

Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii”, prevede unicul articol al proiectului de modificare a Codului Fiscal, inițiat de căre liberali.

ADVERTISEMENT

În expunerea de motive, parlamentarii PNL susțin că plafonul care stabilește plafonul impozabil al veniturilor din pensii nu a mai fost actualizat de cinci ani, iar pentru mulți pensionari indexările anuale ale pensiilor nu le-au adus mai mulți bani în buzunar întrucât creșterile au fost neutralizate de inflație și de aplicarea impozitului peste suma care depășește 2.000 de lei.

De asemenea, creșterea accelerată a prețurilor din acest an este un alt motiv pentru o compensare măcar parțială a scăderii puterii de cumpărare în cazul persoanelor vârstnice.

ADVERTISEMENT

Potrivit estimărilor PNL, impactul bugetar brut al acestei măsuri ar fi 87.490.000 lei pe lună, însă acesta ar putea fi acoperit integral din faptul că încasările statului din TVA au fost peste așteptări în cursul acestui an. De asemenea, au fost depășite nivelele prognozate și în cazul încasărilor din impozitul pe salarii și venit (+18,4% în primele șase luni) și contribuții de asigurări (+9,7% în primele șase luni). Din acest motiv, majorarea plafonului este fezabilă chiar din cursul acestui an, susține liberalii.

Mai mult, inițiatorii afirmă că majorarea plafonului de impozitare ar avea efecte benefice asupra economiei în ansamblul ei:

ADVERTISEMENT
  • contribuie la creșterea puterii de cumpărare pentru aproximativ 1.000.000 de pensionari care au un cuantum al pensiilor mai mic sau egal cu 3.000 de lei;
  • contribuie la menținerea unei cereri cel puțin constante în economie, cu efecte pozitive asupra operatorilor economici români (care produc și comercializează produse pe piața internă) și asupra creșterii economice;
  • contribuie la creșterea veniturilor bugetare fiscale din TVA, accize și alte taxe și alte impozite asociate utilizării bunurilor.

PNL vrea să obțină de la Parlament ce nu a obținut în coaliție

Subiectul neimpozitării pensiilor de până la 3.000 de lei este pe agenda coaliției de guvernământ de mai multe luni, fără ca până acum să se ia o decizie. Inițiativa a aparținut PNL, o astfel de decizie putând crește veniturile unor pensionari încă din acest an, înaintea obișnuitelor indexări ale pensiilor de la data de 1 ianuarie a fiecărui an.

ADVERTISEMENT

S-a discutat şi în şedinţa de astăzi a această propunere, care a aparţinut Partidului Naţional Liberal încă din vremea când conducea Ministerul Muncii. Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noştri din coaliţie şi ele trebuie validate în coaliţie, desigur, ţinând cont de resursele bugetare la dispoziţie, pe baza impactului pe care acestea le vor avea”, spunea premierul Ciucă pe 2 august.

PSD, partid care deține portofoliul Finanțelor, a susținut că acest subiect ar trebui discutat la pachet cu cel al indexării pensiilor de la 1 ianuarie, precum și cu cel al supraimpozitării pensiilor speciale. „Analiza nu a fost numai pentru pragul de neimpozitare, ci pentru tot ceea ce înseamnă posibilitatea supraimpozitării a pensiilor aşa-zis speciale. Analiza este finalizată. Când coaliţia va considera că este oportun să discutăm şi probabil că în curând, pentru că vine şi jalonul din PNRR, vom avea această discuţie”, spunea ministrul de Finanțe Adrian Câciu, la finalul ședinței coaliției din 1 septembrie.

Din cauza dezacordurilor dintre PNL și PSD legate de pachetul de măsuri sociale la mijocul acestei luni, s-a convenit ca subiectul să fie evitat în declarațiile publice ale reprezentanților celor două partide până când se va ajunge la o soluție definitivă. Astfel, a fost anulată o conferință de presă în care Raluca Turcan urma să prezinte proiectul de lege privind neimpozitarea pensiilor de până la 3.000 de lei.

Până la urmă, proiectul PNL a fost înregistrat la Senat, în absența unui acord explicit al coaliției pe marginea lui. Liberalii par astfel să forțeze impunerea proiectului partenerilor de la PSD, întrucât adoptarea acestei măsuri prin lege votată de Parlament ar avea șanse de reușită, dacă partidele din opoziție vor vota în favoarea inițiativei legislative.

ADVERTISEMENT
Tags: