News

PNRR, aprobat. Florin Cîțu: ”Ar trebui în decembrie să avem primii bani”. Ursula von der Leyen: ”Punerea în aplicare a planului poate începe acum”. Update

PNRR a fost aprobat în cursul zilei de joi. Ursula von der Leyen a transmis un mesaj în limba română, ulterior.
28.10.2021 | 20:17
PNRR aprobat Florin Citu Ar trebui in decembrie sa avem primii bani Ursula von der Leyen Punerea in aplicare a planului poate incepe acum Update
ADVERTISEMENT

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) a fost aprobat. Premierul demis a precizat că acum totul este „pe umerii noştri”.

PNNR a fost aprobat. Când vor ajunge primii bani în țară

Prim-ministrul a participat online la ședința Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), în urma căreia a fost aprobat PNRR.

ADVERTISEMENT

Consiliul Uniunii Europene a dat undă verde planului, după ce Comisia Europeană l-a acceptat în urmă cu o lună.

„A fost o ședință ECOFIN mai scurtă ca de obicei. Partea bună e că nu au fost întrebări, nici observații la PNRR-ul României. A fost o prezentare a ministrului Finanțelor. A fost o prezentare foarte scurtă.

ADVERTISEMENT

Gata. Tot ceea ce ținea de Comisia Europeană a fost făcut, acum este pe umerii noștri.

Urmează implementarea PNRR și ar trebui ca în decembrie să avem primii bani din PNRR. Ordonanța este deja dată, trebuie să dăm o hotărâre de Guvern.

Unele acte se pot face în Parlament, dacă n-o să avem Guvern, printr-un proiect de lege. Nu este nicio problemă”, a declarat Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană, mesaj pentru România după adoptarea PNNR: „Concentrați-vă acum”

Reacția europeană nu a întârziat să apară, iar Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, a transmis pe Twitter un mesaj în care le îndeamnă pe țările UE să pună în aplicare cât mai repede aceste planuri.

De asemenea, el a spus că banii europeni vor ajunge acolo unde este nevoie și a mai precizat că au mai fost aprobate și planurile pentru Estonia și Finlanda.

ADVERTISEMENT

 „Vești excelente: miniștrii de finanțe din UE au aprobat planurile de redresare din Estonia, Finlanda și România.

Numărul total de planuri aprobate = 22. Și banii europeni încep să curgă acolo unde este nevoie.

Concentrați-vă acum: puneți planurile în aplicare cât mai curând posibil”, a spus Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene.

De asemenea, și Consiliul UE a transmis un comunicat în care amintește faptul că statele cărora le- a fost aprobat PNNR-ul vor primi prefinanțarea de 13%.

În cazul României, aceasta este de 3, 6 miliarde de euro și conform lui Florin Cîțu, banii vor sosi în decembrie.

„În urma adoptării oficiale a deciziilor, aceste state membre vor putea primi prefinanțarea solicitată de 13% și vor putea începe să utilizeze sprijinul financiar pe scară largă al UE pentru a depăși impactul negativ al pandemiei asupra economiilor lor”, arată comunicatul oficial al Consiliului UE.

ADVERTISEMENT