News

PNRR, mai generos cu pensionarii decât PSD. Social-democrații susțineau că Planul nu permite majorările de pensii dorite

PSD a ajuns să susțină cea mai mică creștere de pensii dintre toate partidele de la putere, deși se lamenta că PNRR nu permite pe care le-ar dori.
17.10.2022 | 14:51
PNRR mai generos cu pensionarii decat PSD Socialdemocratii sustineau ca Planul nu permite majorarile de pensii dorite
Marcel Ciolacu și Marius Budăi au devenit mai reținuți în ce privește majorarea pensiilor/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De la intrarea la guvernare alături de liberali, social-democrații au susținut constant că vor renegocia PNRR la Comisia Europeană întrucât în acest document este prevăzut un plafon prea mic pentru cheltuielile cu pensii din PIB, fiind limitată astfel posibilitatea majorării veniturilor pensionarilor. Acum însă susțin o majorare a pensiilor la un nivel cu mult sub cel pe care l-ar permite PNRR.

PSD, cel mai zgârcit dintre partidele coaliției

Deși adversari înverșunați după ieșirea USR de la guvernare, fostul premier Florin Cîțu și fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea taxează împreună populismul anti-Bruxelles al PSD căruia îi cer să crească pensiile până la nivelul pe care l-ar permite prea hulitul PNRR, ceea ce ar reprezenta o majorare de 25-27%.

ADVERTISEMENT

Coaliția de guvernământ încă nu a luat decizia privind nivelul pensiilor de la 1 ianuarie, însă PSD este partidul care susține o majorare mai mică decât ceilalți parteneri de la guvernare. Astfel, social-democrații propune 10%, o eventuală mărire mai consistentă urmând să fie luată în calcul doar pe baza cifrelor din bugetul pe care trebuie să-l elaboreze tot un membru PSD, anume ministrul de Finanțe Adrian Câciu.

Trebuie să avem un echilibru în a sprijini şi mediul de afaceri şi să facem un echilibru între măsurile care vin în sprijinul mediului de afaceri, măsurile economice şi între tot ceea ce înseamnă pachetele sociale pentru că la un moment nu vrem să transformăm mai binele în duşmanul binelui”, a declarat, duminică, la Antena 3, ministrul Muncii Marius Budăi.

ADVERTISEMENT

În schimb, premierul Nicolae Ciucă (PNL) a vorbit de 11%, iar alți liberali, precum prim-vicepreședintele Rareș Bogdan, a vorbit chiar de o creștere mai mare, de până la 16%. UDMR este însă și mai categoric susținând că majorarea pensiilor trebuie să fie la nivelul inflației, adică măcar 15%.

Legea și bunul simț ne obligă să creștem pensiile cu rata inflației (…) Acest lucru trebuie să-l facem, aici nu avem nimic de adăugat și nimic de comentat”, a spus Kelemen Hunor, într-un interviu pentru Digi24.

ADVERTISEMENT

Cîțu și Ghinea cer PSD o majorare până la pragul din PNRR

Însă adversarii PSD nu au ratat ocazia să plătească polițele pentru criticile pe care social-democrații le-au adus PNRR, în forma în care a fost negociat de guvernul PNL-USR. „În PNRR există spațiu pentru a crește pensiile sustenabil cu 25% in 2023. Tot anul PSD a urlat că vrea să renegocieze PNRR pentru că nu poate să crească pensiile. Astăzi PSD spune că vrea să crească pensiile DOAR cu 10%”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

El reia astfel criticile fostului ministru Cristian Ghinea, principalul negociator al României cu Comisia Europeană în ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență. În forma negociată de acesta, PNRR prevede că cheltuielile statului cu pensiile nu pot depăși 9,4% din PIB, prevedere care a provocat critici vehemente din partea PSD, aflat atunci în opoziției.

ADVERTISEMENT

Încă din iunie, Ghinea a arătat că, departe de a fi o restricție severă, prevederea PNRR lăsa un spațiu de manevră destul de generos pentru eventuale creșteri de pensie. Astfel, pensiile contributive reprezintă 7,4% din PIB, iar cele speciale încă 0,9%. În consecință, banii pentru pensii ar putea fi suplimentați cu echivalentul a încă 1,1% din PIB. Potrivit calculelor lui Ghinea, acest lucru ar însemna o creștere a valorii punctului de pensie de la 1.586 lei la 2.2027, ceea ce ar reprezenta o majorare de 27%.

PNRR eliberează pensionarii de manipulările politice. Problema PSD este că au promis ca porcii în campanie creșteri de pensii și acum n-au de unde pentru că umflă pilăraia din ministere și companiile de stat, pentru că dau bani la baronii locali, pentru că fac ce știu să facă: să fure de la noi pentru clientelă”, afirma Ghinea.

USR-istul a reluat argumentația și într-o postare a sa pe Facebook de la începutul acestei luni. „Mâine, dacă domnul Budăi dorește și are bani la buget poate să crească punctul de pensie cu 27%. Și-l provoc public acum: Budăi, crește pensiile! Acel 9,4% a fost un succes diplomatic al României, al meu, al premierului Cîțu de la acel moment pentru că Comisia Europeană era absolut îngrozită de modul în care pensiile afectează bugetul public și-l afectează într-un mod impredictibil pentru că vine fiecare politician de ăsta iresponsabil, mai mult de la PSD se întâmplă să fie, și spune  – a spus Dragnea, a spus Ciolacu – 40% creștem pensiile. De ce nu este întrebat Ciolacu la fiecare ieșire publică: „Domnule, ai spus că dai 40% la pensii? De ce nu dai 40%?” Sau măcar 27%…”, a spus Ghinea.

Renegociere de ochii electoratului

Reținerea pe care social-democrații o au acum față de o creștere substanțială a pensiilor, în contextul în care tot ei trebuie să pregătească bugetul pentru 2023, vine într-un contrast puternic cu afirmațiile făcute după intrarea la guvernare, când cereau în mod repetat renegocierea procentului de 9,4 din PIB întrucât ar împiedica creșteri substanțiale ale veniturilor pensionarilor.

Pe 16 martie, ministrul Budăi susținea că nu va renunța niciodată la renegociere, afirmație pe care a reluat-o în repetate rânduri. „Eu m-am săturat de toţi cei care ne explică şi ne spun nouă cum nu se poate face”, spunea Budăi în mai adăugând că fiecare stat UE trebuie să aibă libertatea de a decide chestiuni care ține de salariile angajaților săi și de pensii. Fiecare din aceste afirmații au fost completate de atacuri la adresa celor care au negociat PNRR-ul, pe motiv că nu le pasă de pensionari.

Iar Budăi a fost susținut în repetate rânduri și de șeful său de partid, Marcel Ciolacu, ce a spus că nu poate accepta ca plafonul de 9,4% să fie menținut până în 2070. „Momentan ne încadram în 9,4%. Dar eu nu pot să las moștenire şi cred că nici domnul Ciucă nu poate să lase moștenire până în 2070 un procent. S-a mers prea în extreme şi multe dintre lucruri parca sunt puse intenționat (…) Dar de ce ne-am grăbit, de ce am făcut lucruri cu rea credința, de ce am fost superficiali? Ca să mergem acum la Bruxelles şi să încercăm să reparăm aceste lucruri”, spunea Ciolacu, pe 20 septembrie, la Antena 3, referindu-se la o preconizată tentativă de renegociere a PNRR.

Fostul premier Florin Cîțu l-a taxat și atunci pe președintele PSD amintindu-i  acestuia că Guvernul are mai întâi de tăiat pensiile speciale înainte să majoreze pensiile bazate pe contribuții.

Pensiile pot să crească și cu 15% în 2023 și nu se depășește ținta de 9.4% din PIB stabilită în PNRR. Românii trebuie să știe că există spațiu până în țintă, dar lipsește apetitul psd-iștilor pentru reformă. Marcel Ciolacu ar face bine să stea acasă și să facă reformele din PNRR și nu să cheltuiască banii românilor pe călătorii la Bruxelles. Terminați cu propaganda/manipulările și treceți la muncă. În câteva luni trebuie să fie în vigoare legea care diminuează cheltuielile cu pensiile speciale iar la finalul trimestrului I din 2023 trebuie să fie în vigoare reforma pensiilor”, a comentat Cîțu.

Deși tăiarea pensiilor speciale trebuie făcută, potrivit obligației asumate prin PNRR, până la finele acestui an, deocamdată guvernul PSD-PNL-UDMR nu a venit cu un proiect în acest sens. Însă PSD pare mai preocupat să ceară renegocierea Planului, cu toate că propriul său ministru de Finanțe nu poate asigura fondurile necesare pentru o majorare până la nivelul permis prin PNRR.

ADVERTISEMENT