News

PNRR, pretextul cu care Predoiu și PNL sfidează Comisia de la Veneția. „E o încercare de înșelătorie”

Ministrul justiției, dar și liderii liberali, au susținut că adoptarea legilor justiției trebuie făcută până la finalul anului, pentru a respecta jaloanele impuse de PNRR
06.10.2022 | 10:33
PNRR pretextul cu care Predoiu si PNL sfideaza Comisia de la Venetia E o incercare de inselatorie
Coaliția PNL-PSD-UDMR nu așteaptă avizul Comisiei de la Veneția pe Legile Justiției. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Liberalii, cei care dețin portofoliul justiției dar și conducerea comisiei speciale pentru legile justiției, susțin că nu pot aștepta avizul Comisiei de la Veneția pentru a nu rata unul din jaloanele impuse de către PNRR.

PNRR, pretextul invocat de Predoiu și PNL

Marți, în plenul Camerei Deputaților, în calitate de prim for sesizat, deputații puterii au trecut legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, asta după ce cu doar o zi înainte primise avizul favorabil în cadrul comisiei speciale pe legile justiției. În cadrul dezbaterilor din plen, parlamentarii Reper și USR au cerut ca adoptarea legilor justiției să fie amânată până la primirea avizului din partea Comisiei de la Veneția.

ADVERTISEMENT

De altfel, acest lucru a fost cerut și de către comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, care a subliniat că a cerut acest lucru expres autorităților de la București. „Comisia Europeană este în contact cu autoritățile române pentru a discuta reformele și că recomand să aștepte avizul Comisiei de la Veneția asupra proiectelor de legi ale justiției înainte de a le adopta, pentru a se asigura că sunt în conformitate cu standardele europene”, preciza oficialul european în urmă cu două săptămâni. Potrivit calendarului afișat de către Comisia de la Veneția, punctul de vedere cu privire la legile justiției aflate acum în dezbatere parlamentară urmează să fie emis la jumătatea lunii decembrie.

Cu toate acestea, coaliția PNL-PSD-UDMR nu vrea să aștepte până la finalul anului pentru avizul Comisiei de la Veneția, susținând că modificarea legilor justiției este unul din obiectivele asumate prin PNRR, obiectiv ce trebuie atins până la finalul anului. De asemenea, coaliția vrea să treacă aceste legi până la începutul lunii noiembrie, atunci când este așteptat raportul MCV, ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare fiind văzută ca un pas necesar pentru primirea României în spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT

„Tocmai datorită acestui interval de timp scurs fără intervenţie legislativă, Parlamentul, ca şi Guvernul, s-au aflat şi se află în caz de forţă de majoră de a adopta aceste legi până la sfârşitul acestui an pentru a ne încadra în aceste obiective. Însă procedura de urgenţă nu a exclus o dezbatere foarte serioasă care a avut loc în comisie. S-a dezbătut amendament cu amendament, toate propunerile colegilor sau cele venite din sistem. De data aceasta, procesul legislativ a fost în prealabil prefaţat de o foarte solidă dezbatere în sistemul judiciar şi în opinia publică”, a declarat marți, în plenul Camerei, ministrul Cătălin Predoiu.

„Nu cred că este normal să așteptăm până în luna decembrie, cred că este firesc să edictăm aceste legi. Cu siguranță, va exista un atac la CCR din partea Opoziției și aici mă refer în principal la USR, iar pe de altă parte, în momentul în care Comisia de la Veneția se pronunță, în ipoteza în care constată că există vreo neconcordanță între varianta legiferată de Parlamentul României și viziunea Comisiei de la Veneția, se poate interveni printr-o modificare legislativă și toate sunt bune și frumoase”, a declarat miercuri la RFI și liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, membru în comisia specială pe legile justiției. „Așa cum am spus public și ceea ce a spus ministrul justiției este perfect valabil, dezbaterile sunt în Parlament, continuă, iar în momentul în care există alte date noi, le vom comunica”, a precizat, pentru FANATIK și Cristina Trăilă, deputat PNL.

ADVERTISEMENT

Legile justiției, jalon în PNRR în iulie 2023

Modificarea legilor justiției este într-adevăr unul din jaloanele pe care România s-a angajat să le ducă la îndeplinire în cadrul PNRR. Este vorba de jalonul 423, unde este prevăzut clar că aceste legi vor prevedea „consolidarea independenței judecătorilor și procurorilor; recrutarea și promovarea în carieră pe principii meritocratice, împreună cu consolidarea rolului Institutului Național al Magistraturii în organizarea și desfășurarea examenelor și a concursurilor; funcționarea eficientă a instanțelor, a CSM; responsabilitatea efectivă a magistraților, dar și protecția acestora împotriva oricăror interferențe și abuzuri”. De altfel, asociațiile magistraților dar și vocile din societatea civilă au subliniat că forma în care aceste legi au trecut de comisia specială reprezintă un pericol la adresa independenței magistraților, că recrutarea magistraților nu se face pe criterii meritocratice iar numirile în funcțiile de conducere duc la o feudalizare a justiției.

În ceea ce privește argumentul invocat de liberali privind jalonul din PNRR trebuie subliniat că data la care acesta trebuie implementat nu este 31 decembrie 2022 și 30 iunie 2023. Este data care apare în raportul de monitorizare al implementării PNRR, dar este și data pe care a confirmat-o chiar comisarul european pentru justiție.

ADVERTISEMENT

„30 iunie 2023 este termenul pentru acest jalon, avem timp berechet și este un argument pentru care să așteptăm avizul Comisiei de la Veneția. Este exact ce l-am întrebat în mod expres pe comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, dacă a existat un alt calendar agreat cu ministrul Cătălin Predoiu și a spus foarte clar: singurul calendar agreat este cel din PNRR – 30 iunie 2023.

Pentru mine deja nu mai este surprinzătoare ușurința cu care oamenii ăștia denaturează adevărul. Ne spun că ei țin cont de avizele Comisiei de la Veneția, că au ținut cont, deși ultimul aviz referitor la SIIJ le face praf legea de desființare și reînființare a structurii în altă formă, deci e o minciună gogonată. Mai departe Predoiu ne spune că el a ținut cont de toate avizele, dar e vorba de avizele vechi pe care le-a dat Comisia pe Legile Iordache, nu are legătură cu ce discutăm noi acuma. E o încercare de înșelătorie, de păcălire și a opiniei publice și a oficialilor europeni. Justificările astea nu țin, avem timp berechet până la vară”, a declarat, pentru FANATIK, deputatul USR, Stelian Ion, membru și el în comisia specială.

În mod ironic, PNL, alături de USR, a fost unul dintre partidele care au cerut insistent în 2018 sesizarea Comisiei de la Veneția pe modificările legilor justiției, făcute la acea dată în Comisia Iordache, și adoptate de ministrul Tudorel Toader. De altfel, chiar actualul ministru, Cătălin Predoiu, cerea demisia ministrului Toader exact pe motiv că nu a cerut avizele instituțiilor europene pentru nenumăratele modificări făcute în justiție în era Dragnea. În februarie 2019, atunci când Guvernul Dăncilă, împreună cu Tudorel Toader, adopta o nouă OUG pentru modificarea legilor justiției, PNL chiar sesiza Comisia de la Veneția susținând că decizia guvernului era „un act de iresponsabilitate vecin cu nebunia și o sfidare fără margini”.

Iohannis a promis consultarea organismelor europene

Săptămâna trecută, președintele Iohannis, invitat la aniversarea a 20 de ani de la înființarea DNA, a declarat că „reforma legilor justiției trebuie să fie finalizată în acord cu recomandările organismelor europene”. De altfel, acesta a fost angajamentul asumat în noiembrie 2021 de către actuala coaliție, iar acest lucru apare chiar în programul de guvernare PNL-PSD-UDMR.

program de guvernare pnl psd
Programul de guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR

 

Fostul ministru al justiției, Stelian Ion, este de părere că nici scuza cu aderarea la spațiul Schengen nu are temei pentru că ridicarea MCV-ului nu va avea loc în contextul unor legi proaste. Acesta a oferit exemplul recent al ministrului Predoiu care a cerut întoarcerea la comisia juridică a legii avertizorilor de integritate și eliminarea textelor care nu permiteau anonimizarea informațiilor, așa cum a cerut expres Comisia Europeană.

„E un pretext pentru grabă și introducerea tuturor mizeriilor. Faceți repede, trebuie să votăm legea asta acuma, o fi bună rea, ea e de fapt e dezastruoasă, pentru că de asta depinde intrarea în Schengen. Dimpotrivă, cred că din cauza acestor legi nu se va ridica MCV-ul. Și-au dat seama oficialii europeni că și-au bătut joc de ei cei de la București când s-au făcut că adoptă legea avertizorilor de integritate, și au făcut-o praf. Și acuma vine Predoiu cu legea în mână la Parlament să spună că trebuie să o refacem. Păi nu ei au făcut-o praf la începutul anului?

Exact același lucru se întâmplă și cu legile astea. Invocă în mod oportunist povestea asta cu Schengen ca să închidă toți ochii, să punem toți umărul la realizarea interesului național, etc.. Interesul național nu e să obții niște rezultate nemeritat ci să avem o justiție corectă, pentru că justiția iar e pe butuci și dacă mai intră în vigoare și nenorocitele astea de legi o pun definitiv în genunchi”, a declarat, pentru FANATIK, Stelian Ion.

Acesta este de părere că actuala coaliție va trece legile în actuala formă iar ulterior, sub amenințarea suspendării fondurilor UE, vor fi făcute modificările cerute, însă cel mai probabil nu va exista o exigență absolută, fapt ce va permite păstrarea unor amendamente toxice.

„Legile probabil că vor fi trecute la cum i-am văzut eu și cum îi știm pe indivizii ăștia. Problema este că se va întâmpla ce s-a întâmplat și cu legea avertizorilor. Acum Comisia spune foarte clar, nu suntem mulțumiți că ați adoptat o lege, legea este foarte proastă, oferă mai puține garanții avertizorilor, altfel nu vă dăm banii din PNRR.

La fel se va întâmpla și cu legile justiției, însă problema este că vor mai scăpa unele lucruri nocive, pentru că nici Comisia nu poate insista pe fiecare articol în parte, adică o să aibă un grad de toleranță mai înalt și vor pune accentul pe chestiile absolut scandaloase. E o centură de siguranță pe care o avem, dar e destul de largă și va permite unor reglementări novice să intre în vigoare și să-și facă efectele din păcate. Asta e, orice stat are momente în care își bate joc de el însuși”, a mai precizat, pentru FANATIK, Stelian Ion.

ADVERTISEMENT