News

PNRR-ul României nu a fost respins. Reacția oficială a Comisiei Europene: ”Schimburile de opinii sunt normale”. Update

Comisia Europeană a anunțat, vineri, că PNRR-ul României trimis la Bruxelles nu a fost respins.
11.06.2021 | 17:34
PNRRul Romaniei nu a fost respins Reactia oficiala a Comisiei Europene Schimburile de opinii sunt normale Update
ADVERTISEMENT
11-06-2021
14:33

Florin Cîțu, anunț despre PNRR

Florin Cîțu a declarat, vineri, că Planul Național de Redresare și Reziliență nu a fost respins.

“Am văzut mai multe știri false. Am spus că nu a fost respins PNRR și nu a fost retrimis PNRR.  Nu pierdem acești bani, 29,2 miliarde de euro. Îi vom lua pe toți. Avem proiecte de investiții care vor fi terminate până în 2026. Infrastructură, spitale, România Educată. În acest moment suntem într-o procedură firească în care sunt toate celelalte țări UE. CE face observații, noi le răspundem”, a spus premierul României. 

De asemenea premierul a avut un mesaj extrem de clar pentru toți angajații care lucrează la Planul Național de Redresare și Reziliență. Până când acesta nu va fi finalizat nimeni nu are voie să plece în vacanță.

“Trebuie să știți că nu puteți să mergeți în concediu până nu avem acest PNRR aprobat. Toți românii își pun speranțe și avem nevoie de acești bani. E responsabilitatea noastră să avem cel mai bun PNRR. De aceea, trebuie să luați toate observațiile Comisiei Europene și să le tratați cu mare atenție.

Dacă cumva din cauza unei tratări superficiale a acestor observații de către un funcționar sau la alt nivel din administrația publică, se întâmplă ceva vă garantez că acea persoană pleacă acasă. Nu ne jucăm cu așa ceva…Trebuie să luăm acești bani ca să ne dezvoltăm, a mai declarat Florin Cîțu.

 

11-06-2021
10:31

Reacția oficială a Comisiei Europene privind PNRR-ul României

Comisia Europeană face precizări oficiale în privința Planului Național de Redresare și Reziliență al României. Forul de la Bruxelles anunță că nu a respins PNRR-ul trimis de țara noastră.

”Comisia a primit planul de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă și a început evaluarea planului. Acest proces este în curs, așa că informația potrivit căreia Comisia Europeană a respins planul României nu e corectă”, arată executivul european, într-un răspunsul pentru G4Media.ro.

Potrivit Comisiei, aşa cum este prevăzut în Regulamentul de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă, pe parcursul întregii perioade de evaluare, instituția ”va acţiona în strânsă colaborare cu statul membru în cauză cu scopul de a clarifica orice potenţială întrebare deschisă prin, spre exemplu, solicitarea de informaţii suplimentare”.

”Obiectivul nostru este de a colabora cu statele membre pentru a asigura utilizarea optimă a acestor fonduri”, menționează Comisia Europeană.

11-06-2021
07:23

Ce a spus premierul României

După ce Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) a fost aspru criticat de Comisia Europeană, iată că a venit și prima reacție din partea premierului Florin Cîțu.

Astfel, acesta a scris pe pagina sa de Facebook că PNRR nu a fost retrimis, această informație fiind una falsă. De asemenea, el a mai precizat și că planul nu a fost respins de Comisie.

„Spulber un fake news de la prima oră. PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis”, a scris premierul Florin Cîțu, pe rețeaua de socializare.

Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), depus de către Guvern la Bruxelles pe 31 mai, nu a fost extrem de apreciat de Comisia Europeană.

Forul executiv al UE a transmis reprezentanților României mai multe observații extrem de critice, pe mai multe componente din plan.

ADVERTISEMENT

PNRR-ul României, retrimis de Comisia Europeană autorităților cu mai multe observații

Potrivit unor date obținut de Hotnews, Comisia Europeană este nemulțumită de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trimis de România, pentru care a adus numeroase critici.

Astfel, de la infrastructură până la educație, cele mai multe observații negative se referă la faptul că nu sunt justificate costurile, că unele sunt supraestimate, că lipsesc metodologiile de calcul și că au fost furnizate informații neclare legate de proiecte.

ADVERTISEMENT

Planul, care a ajuns în sistemul informatic al CE pe 31 mai, a fost discutat joi la Bruxelles cu reprezentanții europeni.

Observațiile critice CE la PNRR-ul României

Mai multe capitole din PNRR au atras observații de natură să fie reanalizate de către partea română. Astfel, la ”Pilonul I Sistemul de management al apei”, valorile asumate pentru ținte sunt, în general, mai mici decât rezultatul calculelor.

ADVERTISEMENT

În cazul altor investiții se precizează că nu sunt furnizate punctele de referință și metodologia de cost.

Pilonul I – Transportul sustenabil. Pe anumite proiecte de transport feroviar nu este clar dacă standardele de costuri includ TVA sau nu. Aici nu sunt clare explicațiile furnizate despre modernizarea a 30 de locomotive.

ADVERTISEMENT

La ”Infrastructura de metrou” nu este clar dacă 30 rame electrice de metrou sunt incluse în costul de 600 de milioane de euro solicitate.

Probleme au fost semnalate și la ”Fondul pentru Valul Renovării”. Nu este specificat clar cum se obține costul total de 1 miliard de euro. Există neconcordanțe între informații
Pilonul IV Fondul local pentru tranzitia verde și digitală –

Nu a scăpat nici ”proiectul de suflet” al președintelui Iohannis, ”România Educată”. Pentru o mai bună urmărire a costurilor, Guvernul trebuie să explice fiecare investiție, nu grupate.

Tot în această secțiune, numele date diferitelor investiții nu sunt corecte. De asemenea, nu sunt indicate studiile în baza cărora au fost determinate costurile. Au fost menționate prețurile pieței preluate din Ordinul Arhitecților din România, dar fără a furniza informații suplimentare.

Deocamdată, vorbim de o evaluare de etapă. Experții europeni au cerut detalii ca parte a procesului de evaluare și trimitere de clarificări. Procedura nu este una specială, Ministerul Investițiilor Proiectelor Europene organizând întâlniri între reprezentanții Comisiei și ai ministerelor, iar aceștia din urmă sunt responsabili cu transmiterea clarificărilor, notează sursa citată.

Cum se vor împărți banii din PNRR

Ținta României este un total de 29,2 miliarde de euro. Banii ar urma să vină sub următoarea formă: 14,2 miliarde de euro ca granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Banii care vor fi alocați de Uniunea European prin PNRR trebuie accesați până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026. În caz contrar, sumele trebuie returnate. Primii bani din PNRR ar putea veni în octombrie.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a emis un comunicat în care arată cum vor fi împărțiți banii. Detalii AICI.

ADVERTISEMENT