Experții au dezvăluit că „poarta către iad” sau craterul imens din Siberia se mărește în fiecare an. Între anii 1991 și 2018, formațiune gigantică și-a triplat dimensiunea. La început era doar o fisură.
Conform Science Alert, un crater uriaș „rupe pământul în Siberia”. Fotografiile realizate din spațiu arată că acesta crește cu rapiditate. Gaura imensă are forma unui stingray, a unui crab potcoavă sau a unui mormoloc uriaș.
În anul 1960, a început ca o așchie abia vizibilă, iar acum este o prăpastie cu stânci abrupte. Între anii 1991 și 2018, aceasta și-a triplat mărimea, ceea ce îi îngrijorează pe unii specialiști.
„Poarta către Iad”, așa cum este numită gaura uriașă, nu ar fi tocmai un crater, ci cea mai mare „prăbușire retrogradă de dezgheț” din lume, adică o groapă rezultată în urma dezghețului permafrostului.
Acest fenomen face ca solul să cedeze și se creează o alunecare de teren pe măsură ce terenul de pe margini se tot prăbușește în groapă. Pentru că Arctica se încălzește mai repede decât restul Pământului, există mii de prăbușiri de dezgheț.
„Poarta către Iad” este cea mai mare dintre acestea. Numele l-a primit după orașul Batagay situat în apropiere. „Vorbim mai ales despre pământ înghețat din subteran, pe care, prin definiție, de multe ori nu îl poți vedea decât dacă a fost expus cumva, ca în acest megaslump”, a explicat Roger Michaelides, geofizician la Universitatea Washington din St. Louis.
În timp ce permafrostul se dezgheață, plantele și animalele moarte, care au fost înghețate secole întregi, încep să se descompună. Se elimină dioxid de carbon și metan în atmosferă. Gazele puternice captează căldură.
Astfel încât, temperaturile globale cresc, ceea ce duce, din nou, la o dezghețare și mai rapidă a permafrostului. Cercul vicios ar putea avea urmări dezastruoase, susțin specialiștii.
„Sunt multe lucruri pe care nu le știm despre această buclă de feedback și despre modul în care se va desfășura neapărat, dar există potențialul unor schimbări foarte mari ale sistemului climatic, care se vor produce pe scări de timp geologice foarte, foarte rapide”, au spus geofizicianul.