Finala alegerilor prezidențiale generează foarte multe îngrijorări în ceea ce privește viitorul României în Uniunea Europeană și NATO și asta din cauza declarațiilor făcute de candidatul independent Călin Georgescu, câștigătorul primului tur.
După ce în spațiul public au apărut tot felul de scenarii și ipoteze cu privire la ieșirea României din UE și NATO, în cazul în care Călin Georgescu ar câștiga alegerile prezidențiale, Bogdan Iancu, doctor în drept constituțional și conferențiar la Universitatea București, a oferit câteva explicații care aruncă în aer toate teoriile candidatului independent.
”Ratificarea acestor tratate se face printr-o procedură specială, cu votul a două treimi din membrii Parlamentului României, într-o ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului. Pe cale de consecință, denunțarea tratatelor tot așa se face”, a declarat Bogdan Iancu, potrivit Adevărul.
Mai mult, expertul în drept a ținut să precizeze că deși acest lucru este posibil, un astfel de scenariu este puțin probabil și a adăugat că președintele țării nu are atribuții în acest sens.
”În ipoteza că două treimi dintre parlamentarii României ar vota astfel și că în control preventiv CCR, sesizată, ar achiesa, e posibil. Într-o astfel de ipoteză, din fericire puțin probabilă, orice e posibil”, a mai spus acesta.
În ceea ce privește decizia Curții Constituționale a României (CCR) privind renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor, Bogdan Iancu a spus că este una fără precedent.
Pentru a ilustra complexitatea acestui caz, conferențiarul universitar a citat un judecător american care spunea că ”dreptul este o predicție a hotărârilor instanțelor, din perspectiva omului rău”.
Cât despre eventualele modificări ale Constituției pentru a preveni decizii contrare intereselor naționale, expertul a subliniat rigiditatea actualei Constituții și dificultatea procesului de revizuire.
Totodată, Bogdan Iancu a ținut să precizeze faptul că soluția se află în îmbunătățirea contextului general și nu schimbările legislative specifice.
„Nicio regulă nu operează într-un context mult prea vitreg”, a transmis Bogdan Iancu, făcând referire la experiențe istorice precum Constituția de la Weimar.
În plus, el a subliniat că nu este de acord cu anularea primului tur, deoarece ”eu nu văd de ce ar trebui anulat, nu văd ce ar trebui renumărat, în condițiile în care nimeni dintre candidații reali nu a contestat rezultatele”.