News

Poate deveni România ţinta teroriştilor după exodul din Afganistan? „Nu are rost să inventăm un dușman imaginar”

Situația din Afganistan a fost tema principală a discuțiilor din ședința CSAT de miercuri, dar dincolo de pericolul terorist și de problema refugiaților, expertul în securitate Iulian Fota îndeamnă la calm.
25.08.2021 | 17:00
Poate deveni România ţinta teroriştilor după exodul din Afganistan? „Nu are rost să inventăm un dușman imaginar”
Poate deveni România ţinta teroriştilor după exodul din Afganistan? „Nu are rost să inventăm un dușman imaginar”
ADVERTISEMENT

Starea de spirit din Afganistan a redevenit explozivă, odată cu preluarea controlului țării de către regimul taliban. Odată cu exodul unei mari mase a populației, problema terorismului a revenit pe tapet, ca și tema refugiaților. Cu toate acestea, specialiștii îndeamnă la cumpătare, deși se pare că, deocamdată, situația creată de noul regim de la Kabul este extrem de tensionată.

Referitor la un eventual pericol care pândește România, expertul în securitate Iulian Fota a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK: „Consider că trebuie să trecem podul atunci abia când vom ajunge la el. Cu alte cuvinte, vom vorbi despre amenințarea teroristă atunci când acest pericol va fi conturat”.

În opinia fostului consilier pe probleme de securitate al președintelui Traian Băsescu, efectele schimbărilor din Afganistan reprezintă o mare necunoscută și trezesc mult interes în zona respectivă, dar nu numai. „Rămâne de văzut cum se vor raporta talibanii la această chestiune, dar, în acest moment, pericolul terorist este unul pur ipotetic. Teoretic, rămâne să vedem dacă, în viitor, vom beneficia și de o anumită cazuistică, adică dacă vor apărea fapte care ne vor face să ne temem de un astfel de scenariu”, a completat Fota.

ADVERTISEMENT
Expertul în securitate Iulian Fota (sursa facebook.com)
Expertul în securitate Iulian Fota (sursa facebook.com)

Expertul în securitate Iulian Fota: „Să nu inventăm un dușman imaginar. La 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie, românii sunt avizați!”

Pentru că Europa și America reprezintă, de decenii, țintele preferate ale atentatorilor, am fost curioși să aflăm dacă, într-un asemenea context, precum cel provocată de situația din Afganistan, anumite acțiuni ale grupărilor fundamentaliste pot fi prevenite.

Expertul în securitate și-a păstrat tonul rezervat: „E bine să previi ceva ce există. Deocamdată, discutăm doar despre un scenariu potențial. Nu are rost să inventăm un dușman imaginar. Într-un astfel de caz, nu știi la ce să te pregătești și de cine să te ferești. Pentru că tot ne apropiem de comemorarea de 20 de ani a acelui 11 septembrie 2001, trebuie spus că statele occidentale, dar și România sau alte țări, au căpătat, între timp, multă experiență în prevenirea și în combaterea atentatelor teroriste”.

ADVERTISEMENT

Iulian Fota este de părere că, de la zona de „intelligence service” și până la măsurile de prevedere și de combatere, statele lumii sunt mult mai familiarizate cu fenomenul, decât în trecut: „La fel se întâmplă și cu populația, care este avizată. Dacă, prin absurd, vom întâmpina situații speciale, suntem incomparabil mai bine pregătiți decât acum 20 de ani”.

Cum ne-au „hrănit” experiențele de la New York, Madrid și Londra

Potrivit interlocutorului nostru, pe vremuri, pericolul terorist era bine conturat, inclusiv în România. Aveam experiența evenimentelor observate în timpul atentatelor de la New York, de la Madrid și de la Londra. În opinia lui Iulian Fota, cu atât mai mult într-o țară ca a noastră, care, în trecut, s-a confruntat doar marginal cu asemenea situații, starea de fapt nu trebuie să ne alarmeze.

ADVERTISEMENT

 „Apelul meu către mass-media este acela de a nu exagera cu probleme incipiente și care ar putea să nu se dezvolte așa cum ne temem noi. Să așteptăm să se materializeze și apoi le vom discuta, dacă va fi cazul”, a punctat expertul în securitate internațională.

Totuși, trebuie menționat faptul că un raport al Serviciilor Congresului SUA, dat publicității la 17 august, atrage, din nou, atenția asupra existenței mai multor grupări teroriste.

ADVERTISEMENT
Teroristul Khalil Haqqani (sursa hepta.ro)
Teroristul Khalil Haqqani (sursa hepta.ro)

Teroristul Khalil Haqqani, „cureaua de transmisie” cu Al Quaeda

În acordurile de la Doha, din februarie 2020, care vizau retragerea americanilor din Afganistan, este inclus angajamentul talibanilor de a combate organizațiile teroriste, de orice fel. Totuși, preluarea puterii la Kabul de către talibani ridică mari probleme privind relațiile acestora cu mișcările extremiste.

„Să nu uităm că, înainte de retragerea trupelor din Afganistan, au existat discuții între americani și talibani, astfel că trebuie să vedem cum se raportează aceștia din urmă la situația actuală, pentru a avea sau nu motive de temeri”, a punctat Iulian Fota.

ADVERTISEMENT

Pe teritoriul Afganistanului exisă și acum mai multe grupări teroriste active, inclusiv în zonele aflate din primele momente sub controlul talibanilor. Grupările islamiste radicale, angajate în activitatea teroristă, sunt afiliate organizației centrale, Al Quaeda, dar și AQIS – Al Quaeda, în subcontinentul indian.

Mai există Daesh, autointitulată Stat Islamic, ISIS sau ISIL, în provincia Khorasan și rețeaua Haqqani, apropiată talibanilor, care a devenit „cureaua de transmisie” cu Al Quaeda. Liderul acestui grup, Khalil Haqqani, controlează Kabulul și pe capul său a fost pusă o recompensă de 5 milioane de dolari. Cu toate acestea, recent a acceptat să fie fotografiat în public, în timpul unei cuvântări…

Iulian Fota consideră că „în acest moment, talibanii au oameni care au activat în organizații teroriste sau care încă aparțin unor asemenea grupări. Fenomenul este urmărit cu mult interes nu numai în Occident, dar și în Rusia și în China. Așadar, problema terorismului rămâne una dintre necunoscutele care țin de regimul taliban”.

Promisiunile americanilor, cheia problemei afgane

„Parcurgem un moment foarte interesant. Știm că actualul lider al mișcării talibane, Abdul Ghani Baradar, a fost eliberat din închisoare de pakistanezi, la insistențele americanilor. Dar, dincolo de știrea propriu-zisă, nu cunoaștem cum au decurs tratativele și ce s-a discutat în spatele ușilor închise și mai ales ce promisiuni au fost făcute. Rămâne una dintre marile întrebări”, a continuat expertul în securitate.

Intervievatul nostru este de părere că, dacă talibanii vor reîncepe să susțină, să ofere logistică și protecție unor organizații teroriste, abia atunci am putea afirma că, în Afganistan, înfrângerea Occidentului este categorică.

„Țările occidentale s-au implicat în Afganistan din două motive. Primul a fost combaterea Al Quaeda și eliminarea influenței strategice pe care o reprezintă această grupare. În al doilea rând, au intervenit pentru a oferi acestei țări posibilitatea democratizării. Prin lichidarea lui Osama Bin Laden și a organizației Al Quaeda, primul obiectiv a fost îndeplinit. Al doilea, însă, a eșuat parțial sau chiar total, pentru că vom vedea ce va mai rămâne din modernizarea Afganistanului”, a sublinat Iulian Fota.

Expertul a continuat, cu o întrebare retorică: „O atitudine favorabilă față de terorism ar deranja pe toată lumea, pe americani, pe europeni, pe chinezi și pe ruși. Își pot permite talibanii acest lucru?”

Abdul Ghani Bradar, liderul mișcării talibane (sursa hepta.ro)
Abdul Ghani Bradar, liderul mișcării talibane (sursa hepta.ro)

 

Iulian Fota: „Întâlnirea CSAT, una de rutină. Este ca în proverbul cu drobul de sare”

Președintele Klaus Iohannis a convocat CSAT-ul, în problema situației refugiaților din Afganistan. Probabil, așa cum se întâmplă în asemenea situații, au fost analizate toate riscurile, inclusiv cel al unor amenințări teroriste. Cu toate acestea, Iulian Fota consideră întâlnirea de la Palatul Cotroceni, prima de după retragerea americanilor din Afganistan, drept una de rutină.

„E ca în proverbul cu drobul de sare. Priviți cum s-au petrecut evenimentele și în anii trecuți. Legea prevede clar că CSAT-ul trebuie convocat oricând este nevoie, dar măcar o dată la trei luni. Așadar, după părerea mea, ședința de astăzi nu este una extraordinară. Și eu când lucram la Palatul Cotroceni, undeva la începutul lunii septembrie participam la ședința CSAT”, a încheiat expertul în securitate.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri