News

Poate începe şcoala în condiţii de siguranţă? Alexandru Rafila: „Părinții trebuie să înțeleagă că trebuie să-și asume acest risc de a trimite copilul la cursuri”

02.09.2020 | 21:50
Poate incepe scoala in conditii de siguranta Alexandru Rafila Parintii trebuie sa inteleaga ca trebuie sasi asume acest risc de a trimite copilul la cursuri
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS/ Sursa: INQUAM Photos/George Călin
ADVERTISEMENT

Au mai rămas 12 zile până când școlile vor fi redeschise, însă majoritatea părinților au mari emoții că pandemia de Covid-19 va face ravagii în sălile de clasă.

Microbiologul Alexandru Rafila, afiliat Organizației Mondiale a Sănătății, încearcă să-i liniștească pe părinți și le transmite să își trimită copiii la școală.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă va exista o creștere a numărului de cazuri de infectare cu Covid-19, omenirea trebuie să se învețe să conviețuiască cu acest virus, explică Rafila.

Alexandru Rafila îi roagă pe părinți să-și trimită copiii la școală

Trebuie să fim realiști. Noi ne pregătim pentru începerea școlilor, sperăm că vor începe școlile. Cred că elevii își doresc să se reîntoarcă la școală. Putem să ne așteptăm la o creștere ușoară, cu o condiție ca toți operatorii economici și noi ca indivizi să încercăm să ținem lucrurile sub control, că altfel putem să asistăm la o toamnă furtunoasă.

ADVERTISEMENT

În toate țările unde școlile au reînceput a fost o creștere a numărului de cazuri, e normal. Creșterea trebuie să fie suportabilă. Dacă se vor dubla cazurile avem o problemă. O creștere oricum va fi. Dacă nu depășim 100 de cazuri la 100.000 locuitori, situația va putea fi preluată de sistemul de sănătate. Sper să nu ajungem ca Spania care are 200 de cazuri.

În urmă cu două zile a fost conferință la OMS, directorul regional a avut o discuție despre modele de bună practică pentru deschiderea școlilor. Un model bun e cel din Italia. Din câte știu și România a fost reprezentată la dezbaterea on-line. Școlile trebuie să înceapă, școala on-line trebuie să fie doar complementară”, a explicat Rafila.

ADVERTISEMENT

Expertul OMS a explicat care sunt cele trei măsuri care vor trebui implementate pentru a proteja elevii de infectarea cu Covid-19.

Măsurile recomandate sunt următoarele. Distanțarea elevilor, utilizarea măștii, nu neapărat medicale, poate să fie textilă adaptată vârstei copilului și măsurile igienice.

ADVERTISEMENT

Nu există risc zero, important e ca riscul să fie cât mai mic și apariția cazurilor să fie controlabilă. Orice elev sau profesor care se îmbolnăvește să fie cât mai rapid diagnosticat, izolat, iar contacții lui să fie identificați. Eu cred că este esențial parteneriatu între organizațiile de părinți, nu neapărat la nivel național.

Copiii nu sunt în pericol, marea lor majoritatea fac forme foarte ușoare de boală, nevoia de a fi tratat în spital pentru un copil școlar e extrem de redusă, fiind 0.1%. Există categorii speciale de copii, aceia care au diverse boli cronice, la care apariția unei infecții reprezintă un risc. Pentru acei copii ar trebui să existe posibilitate de a urmări lecțiile on-line.

Să nu exagerăm, o bronșită nu e afecțiune cronică. Lucrurile trebuie bine cântărite. Mai este problema copiilor defavorizați. Acești copii nu trebuie privați de dreptul la învățământ, mulți nu vor putea desfășura activități on-line.

Folosim niște cuvinte pompoase la activități banale. Una e triaj epidemiologic, făcut de personal medical. Orice părinte poate vedea dacă copilului îi curge nasul, își întreabă copilul dacă se simte bine, dacă s-a întâmplat ceva deosebit. Nu trebuie nicio altă măsură specială”, a punctat Rafila la Digi 24.

Bunicii trebuie să aibă contact minim cu nepoții în această perioadă

De asemenea, Rafila a explicat că este bine ca bunicii să ia contact cât mai puțin cu nepoții lor în această perioadă. „Familia dacă e formată din părinți și bunici care locuiesc împreună, trebuie găsită o metodă ca bunicii să limiteze contactul cu nepoții. Ori păstrăm distanța, ori nepoții ori bunicul poartă mască de protecție.

Un copil e foarte greu să utilizeze masca 6 ore, utilizarea măștii textile, cea pentru copiii sănătoși, cea medicală e pentru cei cu alte afecțiuni, masca textilă e mai ușor de purtat, mai simpatică, desigur masca medicală trebuie să fie purtată de profesori.

Momentele în care scot masca trebuie să fie momentele în care se respectă distanța. Toată discuția asta cu paravanele.Clasa trebuie aerisită în fiecare pauză. Nu știu ce facem iarna când trebuie aerisite clasele, căci apoi trebuie reîncălzite.

Copiii până la 5 ani nu poartă mască, între 6-11 ani poartă mască în funcție de contextul epidemiologic, probabil ne vom gândi și la această eventualitate, iar cei mai mari de 12 ani poartă masca la fel ca și adulții”, a declarat Rafila.

În concluzie, profesorul Rafila le-a transmis părinților să nu-și piardă încrederea în sistem și să accepte să-și trimită copiii la școală: „Părinții trebuie convinși și pot fi convinși de modul în care e organizată școala. E clar, am copil la vârstă școlară, vrem să-l trimitem la școală, el vrea să meargă la școală. Învățământul exclusiv în spațiul virtual e o problemă majoră, traumele de integrare în societate sunt foarte serioase.

Părinții trebuie să înțeleagă că trebuie să-și asume acest risc de a trimite copilul la școală. Trebuie să lase copiii să meargă la școală, să-i încurajeze să meargă la școală.Trebuie să ne gândim care e sensul vieții, panica indusă de tot felul de persoane care lansează ipoteze catastrofice, trebuie explicată situația prin profesionalism de către cei care au această responsabilitate.

Chiar dacă va apărea un vaccin boala va continua să existe, nu putem să ne transformăm viețile așa de radical încât să stăm într-un turn de fildeș”.

ADVERTISEMENT