News

Poate o persoană vaccinată să o infecteze pe una nevaccinată? Adevărul despre vaccinarea anti-Covid. Întrebări și răspunsuri

30.12.2020 | 23:24
Poate o persoana vaccinata sa o infecteze pe una nevaccinata Adevarul despre vaccinarea antiCovid Intrebari si raspunsuri
ADVERTISEMENT

Poate o persoană vaccinată anti-Covid să o infecteze pe una nevaccinată? Iată numai una dintre multele întrebări la care cetățenii din țară vor să afle un răspuns cât mai precis și autorizat în această perioadă.

Campania de vaccinare contra Covid-19 din România a început deja de patru zile, iar oficialii Guvernului au publicat, pe platforma oficială de informare în legătură cu acest proces, mai multe detalii extrem de utile.

ADVERTISEMENT

Sub forma unei sesiuni ”Q & A”, cetățenii pot afla răspunsurile la cele mai importante și frecvente întrebări despre vaccinare. În cele ce urmează vom dezvolta o serie de răspunsuri legate de modul în care boala se poate transmite sau nu în contextul vaccinării.

Dacă am fost infectat cu Covid-19, mai este necesară vaccinarea?

Guvernul a lansat o platformă pentru campania de vaccinare în România, pe care se regăsesc și mai multe întrebări și răspunsuri despre vaccinare. Fără îndoială, cei care au avut deja virusul se întreabă dacă mai trebuie să se vaccineze, din moment ce se presupune că au acumulat un nivel de anticorpi.

ADVERTISEMENT

La această întrebare, răspunsul este unul simplu și pozitiv: DA, cei care au trecut prin boală pot opta pentru a se vaccina, iar asta pentru o creștere a imunității.

În studiile clinice, vaccinul a fost administrat și unor persoane care prezentau un nivel detectabil de anticorpi anti SARS-CoV-2 și nu s-au detectat efecte adverse, ci doar o creștere a nivelului de răspuns imun. Vaccinarea este disponibilă, pe baza consimțământului, indiferent dacă a existat sau nu infectarea”, se arată pe site-ul guvernului.

ADVERTISEMENT

Persoanele nevaccinate le pot infecta pe cele vaccinate?

În cadrul campaniei de informare, medicii specialişti au explicat faptul că, o persoană nevaccinată se poate infecta cu virusul SARS-CoV-2 și-l poate transmite altor persoane cu care intră în contact.

Pe de altă parte, contacţii vaccinaţi sunt protejaţi şi nu vor face COVID-19, chiar dacă virusul ajunge în căile lor respiratorii, întrucât va fi inactivat de anticorpii protectori dezvoltaţi după vaccinare.

ADVERTISEMENT

Persoanele vaccinate le pot infecta pe cele nevaccinate?

La această întrebare, răspunsul depinde foarte mult de evoluția procesului de vaccinare la nivel mondial și de acumularea de informații în acest sens.

Obiectivul principal al studiului de faza 3 pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, aprobat condiționat în Uniunea Europeană, nu a presupus măsurarea transmisibilității SARS-CoV-2 după vaccinare, ci demonstrarea eficacității pentru prevenirea bolii Covid-19.

Date despre măsura în care o persoană vaccinată mai poate transmite virusul urmează a fi generate, colectate și analizate în perioada următoare. Experiența cu alte vaccinuri arată că în general o persoană vaccinată transmite într-o mai mică măsură agentul patogen, dar această ipoteză trebuie validată și pentru SARS-CoV-2”, este răspunsul oficial.

O persoană care a fost infectată cu Covid-19 se poate vaccina?

Și persoanele infectate cu Covid-19 pot fi vaccinate în mod voluntar, atunci când întrunesc criteriile legate de prioritizare. Nu se are în vedere excluderea de la vaccinare a persoanelor cu infecție anterioară cunoscută și nici testarea persoanelor înaintea vaccinării.

Momentan, nu se știe pentru cât timp după infecție suntem protejați și nici nivelul de anticorpi necesar pentru a fi protejați. Studii recente arată că la majoritatea persoanelor, anticorpii neutralizanți (cei care pot bloca infectarea celulelor) persistă cel puțin câteva luni de la infecția inițială.

Totodată, studiile arată că răspunsul imun în urma infecției naturale poate varia foarte mult în funcție de individ și de severitatea bolii.

Autoritățile de reglementare nu recomandă excluderea participanților la studiile clinice din Faza 3 pe baza dovezilor despre o infecție anterioară astfel încât majoritatea producătorilor au vaccinat deja și persoane care au trecut prin boală, fără a fi raportate reacții adverse severe.

ADVERTISEMENT