News

Poate să intre municipiul Bucureşti în carantină? Ce spune Raed Arafat

Raed Arafat a oferit detalii despre o posibilă carantinare a Capitalei, după ce s-a atins rata de infectare de 9, 64 la mie.
05.10.2021 | 07:28
Poate sa intre municipiul Bucuresti in carantina Ce spune Raed Arafat
ADVERTISEMENT

Raed Arafat a declarat, luni seară, faptul că nu s-a pus problema ca Bucureștiul să intre în carantină, din cauză că această măsură ar fi una de impact major.

”Nu s-a pus problema Capitalei să intre în carantină. Şi aţi văzut, se iau măsuri, sunt măsurile de 3 la mie, de 6 la mie, de 7,5 la mie, dar se evită totuşi carantinarea unei capitale, care ar avea un impact major.

ADVERTISEMENT

La acest moment acest lucru nu s-a discutat”, a spus șeful DSU, în cadrul unei conferințe de presă de la Palatul Victoria.

Care ar fi pragul de infectare care ar necesita carantina în Capitală. Răspunsul lui Raed Arafat

Șeful DSU a evitat să-și dea cu părerea despre pragul de infectare care ar declanșa intrarea în carantină a Bucureștiului. Raed Arafat a reiterat, de altfel, îndemnul de a se respecta regulile anti-Covid.

ADVERTISEMENT

 ”Nu dau praguri, pentru că ştiţi că e un calcul mai complex care se face cu INSP-ul, aşa că rămâne să vedem care vor fi datele şi monitorizarea, dar se evită carantinarea Capitalei.

Nu am carantinat-o nici altădată, doar că noi sperăm ca oamenii totuşi să respecte, cu toţii să respectăm măsurile care se recomandă, ca să reuşim să controlăm situaţia”, a mai spus Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

În București, în momentul de față, este valabilă carantina de noapte pentru persoanele neimunizate. Acestea se pot deplasa în intervalul 20:00-5:00 doar cu declarația pe propria răspundere. Declarația trebuie să conțină un motiv bine întemeiat lal deplasării.

De altfel, masca de protecție este obligatorie în aer liber, dar autoritățile urmează să decidă care ar putea fi excepțiile. Raed Arafat mai spunea, zilele trecute, că urmează a se emite un ordin de ministru în acest sens.

ADVERTISEMENT

”La rata de peste şase la mie, da, va fi obligatorie (purtarea măştii în aer liber, n.r.), dar vor fi şi excepţii, anumite activităţi.

Asta o veţi vedea când se va emite ordinul ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, în ziua de luni, care vor stabili şi excepţiile, unde nu se poartă. De exemplu, dacă sunt activităţi sportive în parc, undeva, acolo nu se va purta.

Dar în zonele care sunt aglomerate, în zonele unde există risc de infecţie, acolo se va purta. Dar se va emite un ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, care va stabili aceste excepţii.

Va apărea, sperăm, în cadrul zilei de luni”, a spus Raed Arafat, într-o altă conferință de presă de la Palatul Victoria, de duminică.

România cere ajutor UE în criza epidemiologică

În conferința de luni seară, Raed Arafat a anunțat că în România se va activa Mecanismul de protecţie civilă al UE pentru a se achiziționa tratamentul anti-Covid, Tocilizumab. De altfel, este posibil să se solicite și anumite echipamente sanitare.

„Problema activării Mecanismului de protecţie civilă – ştiu că au fost discuţii pe această temă. Mâine urmează să fie activat Mecanismul, la cererea Ministerului Sănătăţii, pentru medicamentul Tocilizumab. Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare.

Am înţeles de la colegii de la Ministerul Sănătăţii că, la acest moment, avem cantităţi suficiente pentru încă două-trei săptămâni, motiv pentru care vom activa Mecanismul să vedem în ţările care nu se confruntă cu un val serios, la acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul, să-l aducem în ţară în anumite cantităţi. Ministerul Sănătăţii, mâine, urmează să ne spună care este cantitatea necesară, pe care o să o anunţăm.

Să suplimentăm ce avem şi ce achiziţionăm pentru a facilita creşterea numărului paturilor cu oxigen în spitalele care au paturi libere, dar care nu sunt conectate la oxigen”, a anunțat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT
Tags: