100 ani de Romania

Podium românesc la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000! Triumful legendar al gimnastelor, umbrit de un medicament! Video

26.09.2018 | 22:00
Podium romanesc la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000 Triumful legendar al gimnastelor umbrit de un medicament Video
Podium românesc la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000

Podiumul românesc de la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000 este unul dintre momentele de vârf ale gimnasticii din ţara noastră. Pe 21 septembrie 2000, la finalul probei de individual compus, cele trei locuri de pe podium erau ocupate de Andreea Răducan, Simona Amânar şi Maria Olaru.

Performanţa unică a venit la două zile după ce România cucerise medalia de aur la proba pe echipe, după o luptă dură cu Rusia. Prestaţia din finală a româncelor i-a făcut pe specialişti să mizeze pe gimnastele din ţara noastră pentru proba de individual compus.

Podium românesc la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000 a schimbat regulamentul

Pe 21 septembrie 2000, gimnastele din România au fost de-a dreptul fabuloase, iar la finalul probei de individual compus, podiumul era unul 100% românesc. Andreea Răducan cucerea medalia de aur, cu un total de 38,893. Gimnasta de 16 ani era urmată de Simona Amânar şi Maria Olaru. În faţa micilor ecrane, milioane de români ascultau imnul care era cântat pentru toate cele trei sportive care au acaparat podiumul. Bucuria avea să fie una de scurtă durată.

După concurs, Andreea Răducan a fost supusă testului anti-doping. Gimnasta fusese testată pozitiv pentru pseudoefedrină, substanţă care era interzisă la vremea respectivă. Cu o seară înaintea finalei, Ioachim Oană, medicul lotului României, i-a recomandat gimnastei să ia o pastilă de Nurofen. Ceva banal, însă medicamentul avea în compoziţie substanţa interzisă. Comisia medicală a Comitetului Olimpic Internaţional a propus ca medalia de aur să fie retrasă, lucru care s-a şi întâmplat. Andreea Răducan şi Ion Ţiriac, preşedintele COR, au încercat să se apere, iar cazul a ajuns şi la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. După decizia finală, Simona Amânar a devenit campioană olimpică a probei de individual compus, Maria Olaru a obţinut argintul, iar Liu Xuan (China) a cucerit bronzul.

“Deşi a trecut atâta timp, toată acea perioadă este foarte proaspătă în mintea mea. A fost într-adevăr un moment unic. Să ocupi tot podiumul olimpic. Şi asta, după ce câştigasem înainte finala pe echipe. Realmente, mă gândesc ce-a fost şi în sufletul antrenorilor. Să ai trei şanse în concurs şi să le fructifici pe toate. Dumnezeu a fost atât de bun cu noi atunci! Sigur, a urmat apoi nefericitul eveniment, dar eu consider şi la ora actuală că medalia de aur îmi aparţine. M-am pregătit ca să ajung în punctul acela şi, când am ajuns în punctul acela, să prind cea mai bună zi, să dau tot ce am mai bun din mine şi să fie şi stelele astfel aşezate încât să fiu cea mai bună din concurs. A fost şansa mea şi am muncit pentru ea. Oricum, momentul va rămâne unic în istorie, pentru că după performanţa românească de la Sydney s-a schimbat şi regulamentul. Atunci s-a schimbat regulamentul. Acum se pot califica maximum două sportive dintr-o ţară în finală”, a rememorat Andreea Răducan momentele din 2000. În 2004, pseudoefedrina a fost scoasă de pe lista substanţelor interzise, iar gimnasta a sperat că va primi medalia de aur, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până în ziua de azi.