News

Podul din Neamț, prăbușit după doar șase luni: construit de firme de casă ale PSD din bani PNDL. „Așa arată investițiile prin acest faimos program de furt și corupție”

Comentatorii politici susțin că prăbușirea podului din Neamț, recent reabilitat de firme de casă ale PSD-ului cu bani din PNDL, este simptomatic pentru ce înseamnă acest program de investiții publice
09.06.2022 | 18:56
Podul din Neamt prabusit dupa doar sase luni construit de firme de casa ale PSD din bani PNDL Asa arata investitiile prin acest faimos program de furt si coruptie
Podul prăbușit peste Siret, exemplu de investiție din PNDL. Foto Inquam Photos/ Ionut Corfu
ADVERTISEMENT

Comentatorii politici dar și politicienii din opoziție susțin că podul din județul Neamț, reabilitat doar în urmă cu șase luni sub atenta supraveghere a baronului PSD, Ionel Arsene, din bani din PNDL reprezintă un exemplu clasic de cum sunt sifonate fondurile publice.

Podul nășit de baronul PSD, Ionel Arsene

Podul rutier din județul Neamț, cu o lungime de 216 metri, care s-a prăbușit joi, rănind șoferul unui camion care a fost prins sub dărâmături, fusese inaugurat în noiembrie 2021 de către baronul local PSD, Ionuț Arsene. Acesta s-a lăudat atunci că a urmărit îndeaproape proiectul de modernizare al podului și că acesta a trecut toate testele de rezistență, „existând garanția că rezistă unei greutăți de 340 de tone”. „Dragi nemțeni, vă garantez că zeci de ani podul de la Luțca nu va mai reprezenta vreo problemă pentru participanții la trafic”, scria atunci Ionuț Arsene.

ADVERTISEMENT

Presa locală din Neamț a scris că podul face parte dintr-un pachet mai mare de obiective din județ finanțate din PNDL, realizate de o asociere a opt firme de construcții nemțene: S.C. AQUA PARC.S.R.L. (lider de asociere), S.C. MAVGO HOLDING S.R.L (asociat), S.C. DANLIN XXL S.R.L. (asociat), S.C. DARCONS S.R.L (asociat), S.C. TRUST CCDP S.R.R (asociat), HYDROSTROY AD (asociat), S.C. ALIDO PROIECT S.R.L (asociat), S.C. RUTIER CONSULT S.R.L (asociat). Potrivit TVR1, lucrările de reabilitare au costat 8,3 milioane de lei și au fost executate de către firma Darcons SRL, firmă care, potrivit g4media, îl are ca acționar unic pe Romică Rotaru, fost consilier județean PSD și tatăl fostului deputat PSD Alexandru Rotaru.

Fostul ministru al transporturilor și actual președinte al USR, Cătălin Drulă, arată într-o postare pe pagina sa de Facebook că cele două firme care sunt asociate în acest proiect, AQUA PARK și MAVGO HOLDING, sunt firme apropiate de Arsene, și pe care le-a scos de la o licitație pentru că nu depuseseră o garanție. „Mare supărare, mare, la PSD, pierduseră ciracii lui Arsene contractul. A venit Grindeanu la minister. Prioritatea sa, în primele zile de mandat? Relansarea dublării pe DN71, trebuia servit baronul de Neamț. Cine a depus ofertă? MAVGO HOLDING. Băieții nu se lasă până nu intră la cașcaval”, a scris Cătălin Drulă.

ADVERTISEMENT

Joi, Ministerul Dezvoltării a transmis că podul prăbușit nu a fost finalizat, deoarece „nu a fost transmis Procesul Verbal de Recepție la terminarea lucrărilor”, subliniind că durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni și că termenul de finalizare a lucrărilor este iulie 2022.

Precizările autorităților vin în contextul în care podul fusese dat în folosință de șase luni, iar ministrul Sorin Grindeanu a declarat, la rândul său, că pentru fiecare astfel de lucrare, „există o echipă de recepție ce trebuie să verifice o serie de norme clare, prevăzute de lege” înainte de a fi dată în folosință.

ADVERTISEMENT

Ionuț Arsene a scris joi pe pagina sa de Facebook că recepția podului nu a fost finalizată de către Consiliul Județean Neamț iar acesta era încă în administrarea constructorului.  „Până la recepție, care nu a fost finalizată, urmau a fi executate alte noi teste și probe, care să confirme rezultatele testului de greutate. Recepția nu a fost finalizată de către Consiliul Județean Neamț, podul fiind încă în administrarea constructorului”, a scris președintele CJ Neamț.

Exemplu clasic de furt al banilor din PNDL

Comentatorii politici sunt de părere că acest eveniment din Neamț reprezintă un exemplu clasic de „sifonare al banului public prin PNDL”, un caz ce aduce aminte de modul în care Teldrum, firma din Teleorman controlată de Liviu Dragnea micșorase lungimea kilometrului de șosea asfaltată.

ADVERTISEMENT

„Ce am văzut în Neamț este corupție combinată cu incompetență, pentru că de regulă corupția la noi este mai eficientă. Totuși s-a plătit un pod. Bine, s-a făcut praf, ca după bombardament, era un pericol public. Dar, la noi, de regulă, corupția e atât de eficientă încât nici măcar nu ajunge să construiască podul. La noi, marea știre este nu că se prăbușesc poduri, ci că nu sunt poduri. Că nu sunt șosele, nu sunt autostrăzi, dar banii se cheltuiesc. Să ne aducem aminte cum făcea TelDrum, care micșora mărimea kilometrului în contractele de reabilitare a drumurilor pe banii publici. Ăsta este stilul de lucru.

Pe mine mă miră că au fost atât de imprudenți că au și construit podul. De regulă se fura tot până să ajungă să construiască podul. Evident, ceea ce s-a întâmplat la Neamț este doar un episod al unui fenomen generalizat prin care se sifonează sume enorme. Și vorbim aici de programele PNDL, program care în actuala coaliție a fost numit, în mod jignitor, Anghel Saligny. Un program de sifonare a banului public a primit numele unui om care totuși a făcut ceva important în România. E ca și cum mâine Clanul Duduienilor o să se re-numească banda A.I. Cuza”, a declarat, pentru FANATIK, Cătălin Avramescu, conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București.

Și politicienii din opoziție au susținut că acest caz, care se putea solda cu o adevărată tragedie în alte circumstanțe, ne arată cum funcționează în fapt programele PNDL, programe inventate de către fostul lider PSD, Liviu Dragnea, și că, încă de atunci, acest tip de lucrări era de fapt regula programului.

„Avem un exemplu foate clar de cum arată investițiile făcute prin acest program faimos de corupție și furt, numit PNDL. Un program inventat și gândit pentru a muta bani din buzunarul contribuabililor, și care, comparativ cu alte țări europene plătesc taxe mari, în firme de partid, a celor care controlează politic județe întregi și investițiile de acolo. Cum zicea un fost primar al Bacăului, „banii pleacă din pixul meu”. Vedem acum cum pleacă acești bani, pentru cine și pentru ce.

Au mai fost făcute astfel de investiții complet inutile, de la stații de epurare care nu au funcționat niciodată, la parcuri în mijlocul la nicăieri, terenuri de fotbal în pantă și acum nu e nici măcar prima oară când avem un pod care se prăbușește. Au mai fost drumuri care s-au surpat, autostradă care s-a surpat la puțin timp după ce a fost inaugurată. E simptomatic pentru ce înseamnă PNDL. Scopul PNDL nu este să dezvolte România, ci să mute acești bani la firmele de partid. Și asta face foarte bine.

Însăși inițialele acestui program, când a fost el inventat de Liviu Dragnea, au fost alese cât să fie „Programul Nicolae Dragnea Liviu”. Așa i se și zicea în Ministerul Dezvoltării. Prima oară a avut 17 miliarde de lei buget, apoi 30 de miliarde și, în versiunea domnului Cîțu, care a fost și cea din cauza căreia USR a fost scos de la guvernare, 50 de miliarde de lei. Iar după ce a venit PSD-ul la guvernare l-au mai mărit cu încă 15 miliarde, și a ajuns la 65 de miliarde de lei”, a declarat, pentru FANATIK, fostul ministru al Economiei din partea USR, Claudiu Năsui.

Deputatul USR a subliniat că o altă problemă esențială a acestui program stă în faptul că nu există niciun fel de mecanism de control al modului de cheltuire a banului public, la care se adaugă faptul că modificările legilor justiției, girate de către CCR în 2016 prin modificarea infracțiunii de abuz în serviciu, fac acest alocarea banilor prin acest program imună controlului procurorilor.

Oamenii ăștia sunt foarte pragmatici. Vor putere și bani. Atacul asupra justiției a fost făcut și pentru asta. Din păcate problema nu este un anumit baron local, ci sistemul de baroni locali abia atunci avem o șansă să schimbăm lucrurile”, a mai precizat Claudiu Năsui.

De altfel, mai mulți experți în administrație publică au susținut că programul PNDL s-a dovedit a fi extrem de ineficient, existând și acum proiecte nefinalizate încă din primul PNDL. Potrivit unui raport EFOR, la începutul anului 2021, din cele aproape 12.000 de proiecte finanțate prin PNDL, doar jumătate erau finalizate, iar alte 3.000 se aflau într-un stadiu de 50%. Alte 658 de proiecte au, în 2022, procente de implementare declarate mai mici decât în 2021, potrivit aceleiași surse, iar alte 569 de proiecte au încă stadiul de decont 0%, însumând 2,2 miliarde de lei.

Oamenii PSD din Neamț

Reamintim că Ionuț Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a fost condamnat la începutul lunii aprilie la 8 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, însă, decizia Tribunalului Bacău nu este definitivă. Arsene a fost trimis în judecată de DNA în 2018 fiind acuzat că în cursul anului 2013, în calitate de deputat și președinte al organizației PSD Neamț, a primit de la o persoană suma de 100.000 euro pentru a-și folosi influența asupra unor persoane din conducerea ANI, în scopul de a se constata nerespectarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese și regimul incompatibilităților în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcție de conducere în administrația locală.

„Am avut o discuție cu domnul Arsene, ca doi colegi, ca doi camarazi. […] aștept o decizie politică a domnului Arsene”, declara Marcel Ciolacu după condamnarea primită de Ionel Arsene.

În ceea ce privește firma lui Romică Rotaru, Darcons SRL, care ar fi executat lucrările de reparație la podul vechi de 30 de ani, potrivit presei locale, această firmă a fost condamnată în 2021 pentru că a extras ilegal balast fără autorizație de la „Apele Române”, din râul Moldova, într-o zonă de maximă protecție, lângă magistrala de gaz metan, dar și în apropierea puțurilor de captare a apei de la Pildești-Simionești. Urmare a acestei condamnări, firma a fost obligată la plata unei amenzi penale de 30.000 de lei.

Potrivit unui portret făcut de Valeriu Nicolae, Romică Rotaru, a fost consilier județean și angajat la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași, asta în timp ce avea propria firmă de construcții. În anul 2006, atunci când a devenit vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț din partea PSD, afacerile firmei sale au crescut cu 400% într-un singur an.

ADVERTISEMENT