Podul din România care va înlocui o construcție veche de 40 de ani urmează să fie construit și va avea două benzi pe sens. Acesta este într-o zonă foarte circulată, și anume la granița dintre România și Republica Moldova.
Trecerea peste râul Prut, la Albița, urmează să fie modernizată. Actuala construcție este veche de peste 40 de ani și va fi înlocuită de una nouă.
Proiectul a fost estimat la aproximativ 185 de milioane de lei și a primit Acordul de Mediu din partea Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, potrivit anunțului făcut de Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).
Traficul de mărfuri și persoane între România și Republica Moldova s-a intensificat, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a fost luată decizia modernizării podului. În plus, au fost luate în calcul și demersurile țării vecine pentru aderarea la Uniunea Europeană
Construcția nouă va îmbunătăți legăturile dintre drumul expres Tișița-Albița și viitorul drum, care va avea patru benzi. Drumul va contribui la facilitarea accesului la punctul vamal de pe teritoriul Republicii Moldova.
Lungimea totală a noului pod va fi de 161 metri. Acesta va fi format din două structuri paralele, fiecare dintre acestea cu două benzi de circulație pe sens.
Suprastructura va măsura 150,90 metri. Configurația va asigura o lățime carosabilă de 9,50 metri, pentru fiecare direcție de mers. Vor fi și trotuare pietonale de 1,60 metri.
De asemenea, va exista și o zonă mediană, cu lățime variabilă, între cele două fire de circulație.
“Podul va traversa râul Prut pe un aliniament aproape perpendicular, asigurând continuitatea drumului național DN 24B.
În timpul lucrărilor, traficul va fi deviat pe o variantă provizorie”, a declarat Mihaela Budianu, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, potrivit Adevărul.
Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF) se va ocupa de finanțarea investiției în valoare de 185 de milioane de lei.
Acest proiect a fost analizat ținând cont de impactul asupra mediului. Autoritățile au transmis că proiectul nu va afecta ariile naturale protejate, dacă vor fi respectate măsurile de protecție care au fost impuse prin avizul emis de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Vaslui.
Odată cu construcția acestei noi infrastructuri, va crește siguranța traficului rutier și pietonal. Totodată, construcția va facilita schimburile comerciale, precum și mobilitatea între România și Republica Moldova.