News

Cazare de sărbători pe ultima sută de metri? Poiana Brașov și Egiptul, destinațiile perfecte pentru Crăciun și Revelion

Românii își doresc să călătorească de sărbători, iar consultantul în turism Traian Bădulescu ne asigură că tarifele pentru Crăciun și Revelion pot satisface toate buzunarele.
21.12.2021 | 13:43
Cazare de sarbatori pe ultima suta de metri Poiana Brasov si Egiptul destinatiile perfecte pentru Craciun si Revelion
Poiana Brașov și Egiptul, destinațiile perfecte pentru Crăciun și Revelion Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mulți dintre noi nu am reușit, încă, să ne rezervăm locuri de cazare, din pricina stresului cotidian și a contextului pandemic, dar, chiar și în această situație, ofertele au rămas avantajoase, atât în țară (Poiana Brașov), cât și în străinătate (în Egipt și nu numai), la prețuri care pornesc de la doar câteva sute de lei.

Așa cum a anunțat și FANATIK, în România, patronii de restaurante s-au pregătit, din timp, pentru sărbători, în ciuda avertismentelor lansate de autorități, care au anunțat că prudența trebuie să rămână cuvântul de ordine, din pricina noului val pandemic. Cu toate acestea, situația pare să se fi detensionat și, în ciuda tarifelor mai mult sau mai puțin piperate, românii sunt hotărâți să petreacă, alegând stațiuni din țară, dar și din străinătate.

ADVERTISEMENT

Cazarile reprezintă, însă, o altă problemă, mai ales pe ultima sută de metri. Dar și aici există soluții. În ciuda restricțiilor, se pare că stațiunile vor fi, din nou, aglomerate. De asemenea, mulți români își fac, deja, bagajele pentru a călători în străinătate, dincolo de atât de mediatizatul Dubai existând alte variante viabile, precum Bulgaria și Egiptul.

Dacă ne gândim că, doar pentru o cină la un restaurant din București, un cuplu poate scoate din portofel, în medie, între 200 și 500 de lei, tarifele pentru cazările Crăciun sau Revelion nu sunt deloc neaccesibile. Am aflat, însă, mai multe de la interlocutorul nostru, consultantul în turism Traian Bădulescu…

ADVERTISEMENT
Traian Bădulescu
Consultantul în turism Traian Bădulescu vorbește despre cele mai bune oferte pentru Crăciun și Anul Nou (sursa arhivă personală)

Consultantul în turism Traian Bădulescu: „La Poiana Brașov, prețurile pentru Revelion încep de la 2000 de lei, iar un sejur în Egipt costă 740 de euro”

Care sunt, în momentul de față, cele mai accesibile tarife pentru Crăciun?

– Dacă ne referim la turismul intern, pentru trei nopți de cazare cu mic dejun, un turist poate plăti sume pornind de la 500 de lei, la o pensiune rurală, sau de la 700 de lei, la un hotel aflat într-o stațiune montană.

Cât diferă costurile, față de ofertele pentru Revelion?

– Pentru Anul Nou, tarifele cresc destul de mult, pornind de la 1000 de lei de persoană la o pensiune, respectiv de la 1500 de lei de persoană, pentru o stațiune montană, pentru trei nopți, la hotel. Însă, în acest caz, vorbim și despre cina festivă cu programe artistice și despre alte activități opționale. În general, românii petrec Crăciunul în familie sau cu prietenii, într-un loc liniștit, aflat într-un cadru natural de munte sau de deal, dar de Revelion doresc petreceri și program dinamic.

ADVERTISEMENT

Unde vom avea parte de aglomerație?

– În zona turismului intern, românii optează pentru stațiuni montane, în special pentru Poiana Brașov. Este cea mai scumpă și elitistă stațiune montană, unde petrecerea Revelionului poate costa între 2000 și 4000 de lei de persoană sau chiar mai mult. Urmează Predeal, Sinaia și Bușteni (pentru ultima, tarifele pot porni și de la 1500 de lei de persoană). Dar, sunt la mare căutare și stațiuni mai mici, cu pârtii de schi, unde se dezvoltă puternic turismul local, chiar dacă volumele de turiști nu sunt foarte mari.

Poiana Brașov
Pârtiile din Poiana Brașov rămân o atracție deosebită (sursa hepta.ro)

Spre exemplu?

– Păltiniș, Straja, Borșa sau Vatra Dornei sunt în top. În cazul acestor stațiuni, există pensiuni și hoteluri de 3 stele, unde un turist poate achita de la 700 de lei de Crăciun și de peste 1200 de lei, de Revelion.

ADVERTISEMENT

Să discutăm și despre oportunitățile oferite de stațiunile din străinătate…

–  În zona de turism extern, tarifele variază foarte mult, în funcție de destinație. De exemplu, pentru trei nopți de cazare de Crăciun într-o stațiune montană din Bulgaria, să spunem la Bansko, un turist va plăti doar între 120 și 170 de euro pentru un sejur cu demipensiune, deci cu două mese incluse. Însă, în Italia, va deconta, pentru un hotel de 4 stele, la 4-7 nopți de cazare, între 500 și 1400 de euro. În Austria, tarifele pornesc de la 350 de euro de persoană pentru 5 nopți, cazare cu demipensiune și cină de Crăciun. Pentru Revelion, tarifele pornesc de la 500 de euro, în aceleași condiții.

Către ce alte destinații ne mai putem îndrepta?

– O altă destinație solicitată este Turcia, cu precădere Istanbulul (transport cu avionul sau cu autocarul) și Cappadocia. De asemenea, se organizează programe de grup pentru Grecia, în special circuite cu avionul și cu autocarul, majoritatea având în prim-plan Atena.

Există și oferte inedite?

– Ca atracții inedite avem Laponia, de Crăciun, la Levi și la Rovaniemi, unde vor ajunge câteva sute de români, prin intermediul unor agenții de turism care au contractat curse charter. Este ceva mai scump, dar pentru cei care își permit acest lux, reprezintă o experiență unică, sub semnul marketing-ului „Moș Crăciun”. Tarifele pornesc de la 1400 de euro pentru copii și de la 1700 de euro pentru adulți, pentru 4 nopți de cazare și cu zbor inclus. O altă destinație specială și mult mai accesibilă este… Albania. Pentru 900 de euro, un turist poate petrece un Revelion în această țară apropiată, dar care de-abia începe să devină cunoscută românilor.

Și dacă dorim să ne „mutăm” pe alt continent?

– Pentru Egipt, 7 nopți de Revelion, cu bilet de avion inclus, transferuri de la aeroport și taxe de aeroport, prețurile pornesc de la 740 euro, de persoană. Prețurile ajung până la 1500 de euro pentru o săptămână, la un resort de 5 stele, all inclusive și cu transportul aerian inclus. Firește, mai sunt și destinații exotice, precum Maldive, Zanzibar sau Republica Dominicană, unde tarifele pornesc de la 1500 de euro de persoană, în perioada sărbătorilor.

Hurghada
Hurghada, o destinație recomandată de specialiști (sursa hepta.ro)

Curse charter accesibile către Hurghada, din București, Cluj, Iași și Timișoara

De ce Egiptul este recomandat turiștilor români?

– Pe partea de turism extern, cea mai vândută destinație externă rămâne Egiptul. În ultimul an, peste 250.000 de români au ajuns în țara faraonilor, datorită faptului că a rămas mereu verde și acceptă atât adeverință de vaccin, cât și test PCR. Către Hurghada se zboară cu ajutorul curselor charter din București, Cluj, Iași, Timișoara, Baia Mare și Oradea. Același lucru este valabil și pentru Sharm El Sheikh. Dintre programele opționale, mulți turiști aleg croazierele pe Nil și evident, să viziteze piramidele.

Și totuși, în ultimii ani, destinația Dubai a devenit una la modă…

– Încă de la data de 1 decembrie se organizează, săptămânal, grupuri pentru Dubai, cu chartere. Tot de la 1 decembrie au fost deschise destinații operate cu curse charter precum Maldive, Republica Dominicană, Republica Capului Verde, Tanzania (Zanzibar), Kenya. Recomand turiștilor să apeleze la agențiile de turism și să se intereseze în privința condițiilor de primire și a restricțiilor pentru fiecare țară.

Mai exact?

– Sunt țări care, la ora actuală, nu primesc decât turiștii vaccinați cu schema completă sau trecuți prin Covid în ultimele 180 de zile, precum SUA, Israel (dar nu în prezent, pentru că turismul extern către Țara Sfântă a fost oprit) sau Thailanda. Există țări care primesc turiști, ori pe baza adeverinței de vaccinare sau a testului PCR (precum Egipt, Franța, Mexic) și sunt altele care, indiferent dacă ești vaccinat sau nu, îți solicită efectuarea unui test PCR și pe aeroport (precum Dubai).

Care este strategia operatorilor de turism români?

– Agențiile de turism promovează circuite către destinații consacrate, precum Cehia, Spania, Italia, Franța (Coasta de Azur), America de Sud, Tunisia, dar și către altele mai puțin cunoscute dar tot mai solicitate, precum Georgia sau Islanda. Ca o noutate, își revine și cererea de croaziere în bazinul Caraibilor și în zona Golfului Persic. Românii au un apetit ridicat pentru călătorii și aleg destinațiile în funcție de accesibilitate, dar doresc în continuare să viziteze diverse țări. Spre exemplu, pasionații de sporturi de iarnă aleg pachete de schi în Austria (către care va începe operarea unui lanț de zboruri charter), Bulgaria și Italia.

Turismul românesc, revigorat la finalul unui nou an pandemic

Diferența dintre prețurile anterioare pandemiei este semnificativă?

– Avantajul este că, înainte, tarifele erau și mai mari. Paradoxal, în actualul context pandemic, agențiile de turism au creat curse charter directe către aceste destinații exotice, având puterea de a negocia tarifele și cu structurile de cazare de la destinație, ținând cont că pot transporta circa 150 de turiști per zbor, atât cât are capacitate, în medie, un avion.

Putem trage, așadar, o primă concluzie?

– Tarifele chiar sunt pentru toate buzunarele, pornind de la 500-1000 de lei de persoană în România sau în Bulgaria și ajungând la 1000-2000 de euro sau mai mult, pentru destinații exotice sau pentru hoteluri de top.

Cum arată turismul românesc, la finalul unui nou an pandemic?

– 2021 a fost un an dificil pentru turism, dar, din fericire, a fost ceva mai predictibil decât anul precedent, care a zguduit și a luat pe nepregătite toată lumea. Acum avem rodajul apăsătorului an 2020, există vaccinuri, teste, iar firmele de turism, fie ele agenții de turism sau hoteluri ori transportatori, au devenit mult mai flexibile.

Cu ce s-au modificat condițiile pentru turiștii români?

– Pentru luna decembrie, vestea bună este că dintr-una din cele mai „roșii” țări, România a ajuns cea mai „verde” țară din Europa. S-au flexibilizat condițiile, iar turiștii se pot caza sau pot avea acces în restaurante pe baza certificatului verde extins, care include ori adeverința de vaccinare cu schema completă, ori trecerea prin boală în ultimele 180 de zile. Evident, există și teste rapide antigen, valabile 48 de ore sau teste PCR, valabile timp de 72 de ore. Veste bună este că testele antigen rapide pot fi efectuate în farmacii pentru doar 29 de lei, iar rezultatul este dat pe loc.

Băile Herculane
Băile Herculane, o stațiune cu „priză” la vizitatori (sursa hepta.ro)

Turismul balneoclimateric, avantajos (și) din punct de vedere material

Stațiunile balneoclimaterice sunt solicitate, în această perioadă?

– Cu siguranță. Cele mai apreciate sunt Băile Felix, Băile Herculane și Sovata, dar și Băile Olănești, Călimănești – Căciulata, Băile Govora, Slănic Moldova, Balvanyos, Borsec sau Sovata. Avantajele stațiunilor balneoclimaterice sunt multiple. Tarifele sunt mai mici decât la hotelurile de aceeași categorie, din stațiuni montane. În plus, în ultimii ani, multe structuri de cazare au fost renovate. Și în cazul stațiunilor balneare, petrecerea Revelionului poate costa, în medie, între 3000 și 4500 de lei pentru un cuplu, în funcție de servicii și de calitatea hotelului.

Se poate face o diferențiere între preferințele pentru Crăciun și Anul Nou?

– Aș dori să adaug că, de asemenea, în special de Crăciun dar și pentru petrecerea trecerii dintre ani, sunt căutate destinațiile de turism rural și agroturism, preponderent pentru zona Bran – Moieciu – Fundata, dar și pentru Bucovina și Maramureș. În general, pe partea de turism intern nu există o diferențiere foarte mare între preferințele de Revelion și de Crăciun. Totuși, de Crăciun se observă o solicitare mai mare în zona de turism rural și de agroturism, românii întorcându-se la obiceiuri, la colinde, tradiții și atmosferă.

Trei sferturi din capacitatea de cazare, ocupată pentru Revelion

Cum s-a modificat strategia hotelierilor?

– La ora actuală, hotelierii din România au început să ofere, pentru Revelion și pentru Crăciun, tarife diferite, flexibile, în funcție de pachetul turistic ales, nemaivorbind despre sume fixe. Multe hoteluri promovează pachetele standard, cu cină festivă, dar și pachete la care clientul își adaugă serviciile, în funcție de restricțiile în vigoare.

Care este gradul de ocupare a stațiunilor?

– Aproximativ 70% din capacitatea totală de cazare disponibilă a României este rezervată pentru Revelion, iar gradul de ocupare este posibil să urce în continuare, în următoarele zile, datorită relaxării restricțiilor din această lună.

Asta, chiar și în condițiile creșterii prețurilor…

–  Tarifele pentru structurile de cazare din România au crescut față de anul precedent dar nu enorm, ci aproximativ cu circa 10-15%. Acest fenomen de datorează inflației. Toate costurile pentru utilități au crescut mult mai mult, plus că au fost luni moarte, măsuri restrictive și cheltuieli suplimentare generate de pandemie.

Așadar, situația trebuie privită optimist…

– Vestea bună este că, în România,  se acceptă și Cerficatul Verde extins, mai precis și testele oficial înregistrate în sistem, iar anumite destinații de iarnă s-au mai relaxat. Austria s-a redeschis, începând cu 12 decembrie, turiștilor vaccinați sau trecuți prin Covid, în ultimele 180 de zile, iar Grecia acceptă, la graniță, încă din 16 decembrie, testele rapide antigen.

În final, cum reacționează turiști români la fenomenul vaccinării?

– Ca tipologie a turistului, marea majoritate a călătorilor este, în această perioadă, vaccinată și posesoare a Certificatului Verde. Se observă o schimbare radicală, în sensul în care, acum, turiștii sunt mult mai dispuși să aleagă destinații mai îndepărtate, calde, într-o mai mare măsură…

 

 

 

 

 

ADVERTISEMENT