News

Polidinul, din nou în producţie la Institutul Cantacuzino. Vaccinul antigripal, pe piaţă anul viitor

03.11.2020 | 14:00
Polidinul din nou in productie la Institutul Cantacuzino Vaccinul antigripal pe piata anul viitor
Institutul Cantacuzino intenționează să relanseze Polidinul. Sursa foto: Inquam Photos/ Alexandra Pandrea
ADVERTISEMENT

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” din Capitală va relua producția Polidinului, cel mai cunoscut medicament românesc, dar în condiții total diferite, care să respecte întocmai standardele europene. Cu alte cuvinte, acesta ar urma să fie lansat pe piață într-un an sau doi și să servească drept supliment alimentar în profilaxia şi terapia infecţiilor respiratorii, uro-genitale sau în pregătirile preoperatorii.

Totodată, potrivit comandantului institutului, vaccinul antigripal se află în teste și ar putea fi lansat în 2021, dacă totul decurge normal. „Trebuie să ne gândim că tehnologia a avansat, avem metode de identificare a problemelor şi acum ştim ce avem de făcut”, a declarat colonel doctor Florin Oancea.

ADVERTISEMENT

Până atunci, însă, ar putea fi disponibil produsul Orostim, un supliment alimentar cu proprietăţi biostimulatoare şi antioxidante destinat persoanelor cu imunitate scăzută. Pentru realizarea proiectului de cercetare au fost alocaţi prin Programul Sectorial de Cercetare-Dezvoltare al Ministerului Apărării Naţionale peste 300 de mii de lei.

Institutul Cantacuzino intenționează să relanseze Polidinul, ca supliment alimentar

Polidinul este cel mai cunoscut produs farmaceutic românesc. De la preluarea Instititului de către Ministerul Apărării Naţionale am primit foarte multe semnale prin care ni se cere să reluăm producţia, motiv pentru care la nivelul Institutului s-a analizat posibilitatea producerii polidinului respectând standardele europene şi am ajuns la concluzia că acesta nu mai poate fi produs în vechile condiţii.

ADVERTISEMENT

Acesta a fost şi motivul pentru ca în 2011 a fost suspendată licenţa de producţia a Polidinului. Astfel, Departamentul de Cercetare a trecut la lucru şi în acest moment printr-un proiect avem în studiu şi sperăm să dezvoltăm un produs imunomodulator Polidin.

Acesta va fi tot un supliment alimentar şi va putea fi utilizat în profilaxia şi terapia infecţiilor respiratorii, uro-genitale sau în pregătirile preoperatorii. Produsul este în cercetare şi ar putea fi lansat pe piaţă într-un an sau doi”, a declarat comandantul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino.

ADVERTISEMENT

Vaccinul antigripal ar putea fi disponibil de anul viitor

În ceea ce privește vaccinul antigripal, acesta se află momentan într-o perioadă de testare și va ajunge pe piață în cursul anului viitor, dacă nu va întâmpina până atunci alte probleme.

Desfăşurăm activitatea de cercetare-dezvoltare să vedem ce nu a funcţionat cu vaccinul gripal. Ştim că în 2011-2013 au fost probleme cu acest vaccin, atât ţinând de produsul în sine, cât şi de aria de producţie.

ADVERTISEMENT

Ce încercăm acum este să avem un produs sigur, deja prima testare făcută la sfârşitul primăverii, începutul verii ne-a dat rezultate îmbucurătoare şi sper ca la sfârşitul acestui an să avem un produs sigur şi să reuşim să raportăm că avem un produs pe care să îl transferăm tehnologic într-o altă arie.

Produsul este marea problemă a acestui vaccin gripal. El nu a mai fost pus pe piaţă nu neapărat din cauza ariei de producţie care într-adevăr nu a corespuns normelor GMP, dar şi produsului în sine. Trebuie să ne gândim că tehnologia a avansat, avem metode de identificare a problemelor şi acum ştim ce avem de făcut.

Dar vom avea posibilitatea să avem o arie nouă şi la anul putem să ieşim pe piaţă cu vaccinul gripal. Depinde de testările de acum, dacă avem produsul şi vom putea spune că avem un vaccin gripal sigur, atunci vom putea face transferul tehnologic oriunde, dar important e să finalizăm cu bine aceste testării.

Lucrăm în condiţii de miniproducţie în acest moment. Dacă la sfârşitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie când finalizăm aceste teste, vom avea un vaccin gripal în fiolă sigur, probabil că la anul vom reuşi să ieşim pe piaţă”, a explicat colonel doctor Florin Oancea.

ADVERTISEMENT