News

Poliția ar putea da mai ușor sancțiuni. Proiect: Filmările altor șoferi, folosite ca dovadă

În Parlament s-a depus o inițiativă legislativă care prevede constatarea contravenţiilor din trafic de către poliție pe baza filmărilor realizate de șoferi.
10.11.2021 | 18:15
Politia ar putea da mai usor sanctiuni Proiect Filmarile altor soferi folosite ca dovada
ADVERTISEMENT

Inițiativa legislativă a fost depusă de către deputatul USR Mihai Botez. Drept urmare, poliţiştii ar putea emite procese-verbale de contravenţie față de unii șoferi, pe baza înregistrărilor video primite de la alți șoferi sau de către autorităţile administraţiei publice locale.

Filmările contravențiilor pot fi făcute cu ajutorul camerelor amplasate la bordul autovehiculelor sau cu ajutorul altor mijloace video, dar care să aibă o vizibilitate clară.

ADVERTISEMENT

Deputatul USR Mihai Botez: ”Suntem pe primul loc în Europa la mortalitate pe străzi”

Prin acest demers se încearcă prevenirea accidentelor care au loc, zilnic, în țară, din cauză că mulți șoferi nu circulă în mod regulamentar. Dacă proiectul va fi adoptat, acești șoferi riscă sancțiuni din partea oamenilor legii, faptele lor fiind, așadar, văzute pe înregistrările video ale altor participanți la trafic.

”Propunerea legislativă presupune a da posibilitatea poliţiştilor să emită procese-verbale de contravenţie pe baza înregistrărilor video care să provină de la camerele de bord. Ştim că în ultima perioadă foarte mulţi conducători auto îşi montează camere de bord şi înregistrează foarte multe abateri. (…)

ADVERTISEMENT

Faptul că ele nu sunt sancţionate decât foarte rar duce la acest număr foarte mare de accidente. Suntem pe primul loc în Europa la mortalitate pe străzi.

Până pe 20 septembrie eram în top cu 1.202 români care şi-au pierdut viaţa pe străzile din România în peste 3.500 de accidente. Iar eu sper cu acest proiect că vom putea cu toţii să participăm la o mai mare siguranţă în trafic.

ADVERTISEMENT

Acest proiect nu înseamnă delaţiune, nu înseamnă să ne pârâm unii pe alţii, dar înseamnă să sancţionăm atunci când participanţii la trafic încalcă regulile de circulaţie”,  menționează deputatul USR Mihai Botez, în inițiativa legislativă.

Reclamantul trebuie să scrie o declarație pe propria răspundere

Filmările trebuie să fie unele reale și nu contrafăcute. De accea, proiectul prevede ca pentru susținerea veridicității imaginilor surprinse, reclamantul să întocmească o declarație pe propria răspundere.

ADVERTISEMENT

”Constatarea contravenţiilor se poate face şicu ajutorul unor mijloace video folosite de participanţii la trafic ori de autorităţile administraţiei publice locale, dacă acestea permit stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii şi modelului vehiculului implicat în săvârşirea contravenţiei, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.

Pentru constatarea contravenţiei este necesară şi declaraţia pe propria răspundere a participantului la trafic asupra faptelor ce constituie contravenţii şi asupra autenticităţii şi veridicităţii înregistrării video furnizate de către acesta”, este menționat în proiectul legislativ.

De altfel, se mai poate încheia proces verbal și în lipsa contravenientului. Acest lucru se va face odată cu stabilirea identităţii șoferului și fără să existe martori. Falsificarea înregistrărilor se poate pedepsi fie cu amendă, fie cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

ADVERTISEMENT