News

Poliția Capitalei, acuzată de mușamalizare în cazul fetiței ucise pe trecerea de pietoni. Bâlbâielile chestorului Berechet

Cazul fetiței ucise joi pe trecerea de pietoni din București continuă să producă ample controverse. Poliția Capitalei, condusă de chestorul Berechet, este acuzată că ar mușamaliza dosarul.
17.01.2022 | 08:47
Politia Capitalei acuzata de musamalizare in cazul fetitei ucise pe trecerea de pietoni Balbaielile chestorului Berechet
ADVERTISEMENT

Parchetul General a anunțat, joi, că polițistul care a lovit două fetițe pe trecerea de pietoni în București avea viteza peste limita legală și nu se afla în misiune la momentul accidentului. Vineri, acesta a fost pus sub control judiciar de către procurori pentru următoarele 60 de zile, fiind acuzat de ucidere din culpă.

În toată această perioadă, de la Poliția Capitalei au venit reacții care au trezit semne de întrebare în spațiul public. Astfel, șeful instituției este acuzat că, prin refuzul de a spune unde mergea poliţistul care a spulberat joi două fetiţe pe o trecere de pietoni, încearcă să muşamalizeze cumplitul accident.

ADVERTISEMENT

Procurorul de caz anunță că agentul vinovat de producerea tragediei nu se afla în ”misiune”. Deși acest termen nu există în Poliţie, chestorul Berechet l-a folosit în ieșirea sa publică de la finalul săptămânii trecute.

Poliția Capitalei, acuzată că mușamalizează cazul fetiței ucise pe trecerea de pietoni

Șeful Poliției Capitalei a ieşit în fața presei şi a spus că poliţistul de 30 de ani de la Secţia 5 era în misiune, joi, când a provocat accidental, fără să poată însă explica unde mergea agentul.

ADVERTISEMENT

Chestorul a încercat astfel să lămurească contradicţiile dintre declaraţiile purtătoarei de cuvânt a Poliţiei, care afirmase că poliţistul care a lovit cu maşina două fetiţe pe o trecere de pietoni se afla în misiune şi avea girofarurile pornite.

”În ceea ce privește informațiile din spațiul public conform cărora purtătorul de cuvânt a transmis că polițistul era în misiune: polițiștii se află în misiune atât timp cât se află în timpul programului.

ADVERTISEMENT

Procurorul a spus că nu se află în misiune în sensul că nu era o misiune urgentă. Desfășura activități specifice polițienești. Polițistul nu era într-o misiune specială care să reclame urgența. Nimic din ce facem și spunem nu o poate aduce la față pe Raisa”, spunea Berechet, vineri.

Chestorul Berechet, criticat de foști șefi din Poliție

O serie de poliţişti cu experiență, precum și sindicatele din sistem, îl critică pe chestorul Bogdan Berechet, şeful Poliţiei Capitalei, şi îl acuză de incompetenţă şi dezinformare în cazul cumplitului accident de joi din Bucureşti în urma căruia Raisa, o fetiţă de 11 ani, a murit după ce a fost spulberată pe trecerea de pietoni de o maşină a Poliţiei.

ADVERTISEMENT

”Oficialii Poliţiei Capitalei susţin că poliţistul se afla în misiune ca să justifice girofarurile pornite. Însă în Poliţie nu există acest termen, poliţiştii nu merg în misiune, nu există acest concept.

Misiunea este un termen utilizat cu preponderenţă de structurile de tip militar. De exemplu, soldaţii aveau misiunea de a apăra oraşul. Poliţiştii când merg la o urgenţă raportează că ”pleacă la o intervenţie”. Iar în aceste situaţii folosesc semnalele acustice şi luminoase. Obligatoriu împreună. Altfel, autoturismul Poliţiei nu are prioritate în faţa celorlalţi participanţi la trafic”, a declarat pentru Adevărul.ro un fost şef de Poliţie din Capitală.

Fostul polițist mai spune că ”în cazul în care se va dovedi că au cunoscut de la bun început situaţia, dar nu au comunicat, lucrurile se complică deoarece trebuie subliniat faptul că incidentele în care sunt implicate cadre ale Ministerului de Interne se raportează până la nivelul Ministerului şi este foarte puţin probabil ca Poliţia Capitalei să nu fi informat conducere Poliţiei Române (IGPR) şi conducerea Ministerului de Interne despre întreaga situaţie de fapt.

Poate aşa se explică de ce şefii IGPR şi cei ai Ministerului de Interne au preferat să nu facă comentarii despre acest caz lăsând Poliţia Capitalei să-şi clarifice singură situaţia”.

Fostul șef al Poliției Rutiere despre accidentul de pe Laminorului: “Se pare că ceva a fost în neregulă”

Și fostul șef al Poliției Rutiere, Lucian Diniță, a spus că are anumite suspiciuni cu privire la accidentul petrecut joi, 13 ianuarie, în Capitală, unde două copile au fost spulberate de mașina Poliției pe trecerea de pietoni. Acesta consideră că ceva a fost în neregulă.

”Aceste girofaruri aprinse, fără semnalul sonor, este un fel de parfum pe mort, cam aşa. Marea majoritate a poliţiştilor, mai ales cei tineri de genul celui care a fost implicat în acest eveniment, au impresia că dacă au girofarurile aprinse ei au şi prioritate.

Cel care îl vede ca şofer gândeşte acest aspect, dar nu aude şi semnalul sonor şi deja se creează o nebuloasă în capul fiecărui şofer care există în trafic”

În momentul în care se apropie de o trecere pentru pietoni, obligația pietonilor este ca o mașină care are semnalele acustice și luminoase, pietonul acordă prioritate mașinii de poliție.

Lucrurile sunt cât se poate de clare. Deci ori este în misiune, ori nu este. Se pare că ceva a fost în neregulă“, a spus fostul şef al Poliţiei Rutiere.

ADVERTISEMENT