News

Poliția Locală ar putea ieși din subordinea Poliției Române. MAI a făcut primul pas

17.03.2021 | 21:17
Politia Locala ar putea iesi din subordinea Politiei Romane MAI a facut primul pas
Demersul legislativ a venit ca urmare a solicitărilor formulate de structurile asociative ale municipiilor, oraşelor şi comunelor din România. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus, miercuri, 17 martie, în dezbatere publică proiectul pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2020 privind subordonarea operaţională a Poliţiei Locale faţă de Poliţia Română.

Această propunere legislativă vine ca urmare a presiunilor din partea tuturor structurile asociative ale municipiilor, oraşelor şi comunelor din România, care militează pentru încetarea subordonării operaţionale, astfel încât poliţiştii locali să își poată relua activităţile reglementate prin lege.

ADVERTISEMENT

De asemenea, actul normativ ar putea fi completat cu un nou articol potrivit căruia, pe perioada stării de alertă, prin protocol încheiat între Poliţia Locală sau, după caz, unitatea/subdiviziunea administrativ teritorială şi inspectoratul de poliţie judeţean/Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, să fie stabilită preluarea conducerii operaţionale a Poliţiei Locale de către unitatea teritorială a Poliţiei Române.

MAI a pus în dezbatere publică proiectul care prevede încetarea subordonării operaționale a Poliției Locale față de Poliția Română

Miercuri, 17 martie, în ședința de Guvern a fost adoptată Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS–CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educației naționale nr. 1/2011, precum și a altor acte normative.

ADVERTISEMENT

Demersul legislativ este generat de solicitările formulate de structurile asociative ale municipiilor, orașelor și comunelor din România, cu privire la încetarea subordonării operaționale a Poliției Locale față de Poliția Română, astfel încât polițiștii locali să își reia activitățile reglementate prin lege în sarcina lor.

Așadar, prin proiectul de act normativ s-a modificat și completat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2020, în sensul reglementării situațiilor în care conducerea operațională a Poliției Locale este exercitată de către Poliția Română.

ADVERTISEMENT

Astfel, prin modificarea art. 50 din O.u.G. nr. 70/2020, se propune ca Poliția Română să conducă operațional, prin inspectoratele de poliție județene/Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Poliția Locală care funcționează în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a unui municipiu în care a fost instituită carantina zonală potrivit legii, pe durata acesteia.

Totodată, se propune completarea actului normativ cu un nou articol, normă ce urmează să reglementeze posibilitatea ca, pe perioada stării de alertă, prin protocol încheiat între Poliția Locală sau, după caz, unitatea/subdiviziunea administrativ teritorială și inspectoratul de poliție județean/Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, să fie stabilită preluarea conducerii operaționale a Poliției Locale de către unitatea teritorială a Poliției Române”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Interne.

ADVERTISEMENT

Reamintim că instituția a preluat coordonarea Poliției Locale în martie 2020, în vederea susținerii poliției naționale pentru aplicarea măsurilor de ordine publică impuse în contextul pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT