Poliția Română a anunțat că 700 de radare mobile vor fi amplasate pe drumurile din România, iar șoferii trebuie să fie foarte atenți, în caz contrar se pot trezi cu amenzi direct la ușă. Începând de la 1 martie, sistemul e-SIGUR este complet operațional pe întreg teritoriul țării. Aceste dispozitive vor filma șoferii care vor depăși limita de viteză sau vor comite diverse abateri rutiere. Oamenii pot primi amendă direct acasă, prin poștă, fără să fie opriți în trafic de către agenți.
Radarele mobile au fost deja distribuite echipajelor de Poliție Rutieră și sunt dotate cu tehnologie de ultimă generație: cameră video performantă, aparat foto digital și sistem laser pentru măsurarea vitezei. Datorită acestor caracteristici, echipamentele pot afla detalii precum marca și numărul de înmatriculare al vehiculelor, dar și chipul șoferului, la o distanță de până la un kilometru. Momentan, doar o parte dintre aceste radare mobile sunt scoase pe teren.
Subcomisarul Adrian Iosif, de la Poliția Rutieră Prahova, a explicat că dispozitivele sunt montate vizibil, pe un trepied, iar imaginea surprinsă este apoi transmisă către structurile de poliție competente. Potrivit acestuia, șoferii trebuie să știe că, de fiecare dată, în apropierea dispozitivului e-SIGUR se va afla și o mașină de poliție inscripționată, astfel încât să poată observa din timp prezența radarului și să adapteze viteza.
Totuși, chiar dacă vezi dispozitivele și apuci să încetinești, însă imaginile sunt deja încărcate pe serverul Ministerului de Interne, proprietarul vehiculului primește acasă o notificare. Acesta are la dispoziție cinci zile să comunice datele celui care a condus în momentul înregistrării contravenției. Ulterior, procesul-verbal este trimis prin poștă la ușa conducătorului auto, fără să mai fie nevoie de oprirea acestuia în trafic de către un polițist.
În viitor, sistemul e-SIGUR ar urma să fie completat de alte 400 de radare fixe, gestionate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Imaginile vor fi trimise în centre de management al traficului, iar de acolo vor fi generate alerte privind încălcări ale Codului Rutier sau lipsa rovignetei. Momentan, însă, procedurile de licitație pentru montarea acestor noi echipamente nu au fost încă finalizate.
Potrivit autorităților, principalele artere pe care vor fi plasate aceste radare fixe sunt DN1, DN6, DN2, DN17 și DN7, în special în zonele cu risc crescut de accidente rutiere. În majoritatea situațiilor, punctele critice se regăsesc în afara localităților, unde viteza ridicată provoacă foarte multe accidente mortale. Prin implementarea acestui sistem, Poliția Română își propune să sporească siguranța rutieră și să descurajeze șoferii să conducă agresiv.