News

Decizia Poliției după uciderea Raisei pe trecerea de pietoni. IGPR dă 500.000 de euro pe odorizante, afișe și broșuri de educație rutieră

După ce un agent al Poliției a omorât un copil pe trecerea de pietoni, IGPR vrea să cheltuiască jumătate de milion de euro pe afișe, broșuri și odorizante, totul pentru a face „educație rutieră”
22.01.2022 | 17:30
Decizia Politiei dupa uciderea Raisei pe trecerea de pietoni IGPR da 500000 de euro pe odorizante afise si brosuri de educatie rutiera
Ce a decis Poliția Română după ce un agent a omorât un copil cu mașina de serviciu! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A ieșit scandal total în Poliția Română după ce o autospecială a instituției a lovit două fete care traversau strada în Sectorul 1 al Capitalei. Din nefericire, una dintre minore şi-a pierdut viaţa, în timp ce a doua a fost operată la spitalul Grigore Alexandrescu. Polițistul aflat în culpă a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Despre el, șefii au transmis că nu se afla în misiune la momentul producerii tragediei şi conducea cu viteză peste limita legală.

De remarcat că maşina de politie implicată în accident avea semnalele luminoase în funcţiune, dar nu şi pe cele acustice, iar fetele erau pe trecerea de pietoni. Inclusiv premierul Nicolae Ciucă a solicitat răspunsuri de urgență, în timp ce șeful MAI, Lucian Bode a recunoscut că există probleme în Poliția Română în privința angajărilor.

ADVERTISEMENT

Ce a decis Poliția Română după ce un agent a omorât o fetiță cu mașina!

De altfel, foarte mulți agenți s-au pensionat în ultimii ani, iar în locul lor, pentru a completa schema, conducerea angajat oameni fără pregătire, „din sursă externă”. O situație despre care FANATIK a scris AICI, dar despre care ministrul a admis că nu este cea mai bună variantă și că întreg procesul trebuie regândit.

Interesant este că, la doar câteva ore după ce mașina Poliției călca un copil pe trecerea de pietoni, Inspectoratul General al Poliției Române a postat un anunț pe site-ul de licitații, prin care vrea să achiziționeze produse și servicii pentru o campanie națională de educație rutieră.

ADVERTISEMENT

Vizați sunt conducătorii de vehicule, dar campania se adresează tuturor celor implicați în trafic. De remarcat că întreaga campanie este cofinanțată de Comisia Europeană și are ca obiectiv principal „creșterea gradului de siguranță rutieră prin modelarea factorului uman”.

Polițiștii spun că scopul proiectului este acela ca România să devină o țară sigură din punct de vedere al traficului rutier pentru cetățenii ei, dar și pentru, atenție,  investitori și turiști, precum și pentru cei care doar tranzitează țara, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.

ADVERTISEMENT

Câți bani vrea să plătească IGP-ul pentru campania de educație rutieră!

În cadrul activităților proiectului se vor desfășura mai exact nu mai puțin de șase campanii naționale de educație rutieră având ca temă generală siguranța rutieră, fiecare dintre ele bifând pe lângă tema generală și câte una specifică. De data aceasta, campania care face obiectul licitației abordează viteza și circulația pe autostrăzi.

Pentru a pune în aplicare totul, Inspectoratul General al Poliției este gata să plătească nu mai puțin de 2.377.550 lei, adică aproape jumătate de milion de euro. În schimbul banilor, instituția vrea servicii de concepție, creare, dezvoltare materiale, dar și difuzare în presă pe toate canalele posibile a materialelor rezultate. De asemenea, trebuie să existe afișaj stradal, producție spoturi, materiale tipărite și obiecte promoționale.

ADVERTISEMENT

Conceptul creativ al campaniei trebuie să fie original, accesibil și atractiv pentru publicul țintă și să conțină elemente de inovație. 45 de zile va avea la dispoziție cel care câștigă licitația după semnarea contractului pentru a genera concepția, creația și dezvoltarea de materiale de comunicare.

În privința materialelor tipărite vor exista flyere în tema comună viteza-circulația pe autostrăzi, broșuri, dar și obiecte promoționale de genul odorizantelor auto. Nu mai puțin de zece mii de astfel de odorizante trebuie făcute, aroma urmând a fi aleasă de autoritatea contractantă. IGP a solicitat mostre de lavandă, ocean, antitabac, măr verde, vanilie, gumă turbo, liliac sau new car.

Cum a motivat IGP-ul campania

Reprezentanții Inspectoratului General al Poliției au transmis că în ultimii trei ani de zile la nivel național s-au produs 3564 de accidente rutiere grave, toate fiind cauzate de viteză, neadaptată la condițiiile de drum sau neregulamentară.

Din nefericire, incidentele s-au soldat cu moartea a 1038 de persoane, rănirea grav a 3481 de oameni și 2225 de persoane rănite ușor. Interesant este că după ce polițiștii au analizat accidentele au constatat că 40% dintre cele produse din cauza vitezei au avut un conducător auto sub 30 de ani.

Totodată, cele mai multe accidente grave produse pe autostrăzile din România s-au întâmplat din cauza nerespectării distanței între vehicule. Alte preocupări de natură de a distrage atenția au propus nu mai puțin de 42 din incidentele grave. În 18 cazuri a fost vorba despre șoferi care au adormit la volan.

Ce se întâmplă cu polițistul care a accidentat mortal o fetiță pe trecerea de pietoni

Poliţistul care a ucis o fată de 13 ani şi a rănit-o pe o alta de 11 ani, în Bucureşti, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Procurorii au precizat că la momentul producerii accidentului, acesta nu era în misiune şi conducea cu viteză peste limita legală. Deocamdată, agentul este cercetat pentru ucidere din culpă.

”Ca urmare a nerespectării limitei maxime de viteză admise în localitate, nu a acordat prioritate de trecere victimei şi a accidentat-o, provocându-i leziuni traumatice ce au cauzat decesul imediat. Facem precizarea că victima minoră în vârstă de 13 ani era angajată în traversarea carosabilului pe trecerea de pietoni”, a declarat procurorul Călin Radu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1.

În același timp, procurorii au mai transmis că nu au reţinut incidenţa niciunei cauze justificative sau de neimputabilitate. Poliţia Capitalei a ținut să precizeze că agentul participase la verificări privind respectarea măsurilor anti-COVID la patru unităţi de învăţământ, iar la momentul accidentului făcea verificări solicitate de Evidenţa Populaţiei.

Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a transmis că dezminte informaţiile conform cărora, la momentul accidentului, poliţistul din cadrul Secţiei 5 se deplasa la o unitate şcolară.

“Din datele puse la dispoziţie, până la acest moment, de către subunitatea de poliţie, rapoartele poliţiştilor şi verificările efectuate de structura de control intern, a reieşit că pe parcursul zilei de 13 ianuarie, poliţistul în exercitarea atribuţiilor de serviciu a participat, conform unui plan de acţiune, la verificări privind modul în care sunt respectate prevederile privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, verificări ce au avut loc la patru unităţi de învăţământ.

Ulterior, poliţistul s-a deplasat pentru soluţionarea unor lucrări, verificări solicitate de către structura de evidenţă a populaţiei. Poliţistul nu se îndrepta spre vreo unitate de învăţământ şi nu urma sa susţină vreun curs”, a precizat Poliţia Capitalei.

ADVERTISEMENT