News

Avertismentul Poliției Române: mai mulți copii amenință cu sinuciderea după ce au rămas fără acces la un joc online

Poliția Română atrage atenția asupra unui fenomen îngrijorător care a apărut în rândul copiilor. Mai mulți amenință cu sinuciderea după ce li s-a interzis accesul la un joc online.
07.01.2022 | 23:24
Avertismentul Politiei Romane mai multi copii ameninta cu sinuciderea dupa ce au ramas fara acces la un joc online
Roblox, jocul online care îi împinge pe copii la sinucidere. Sursa foto: BBC
ADVERTISEMENT

Mai mulți copii amenință că-și iau viața după ce au rămas fără acces la jocul online Roblox. Este un avertisment transmis de Poliția Română.

Fenomenul a luat, deja, amploare în mai multe țări, iar printre cei care au cont pentru Roblox se numără și copii români, cei mai mulți din Capitală, atrag atenția și autoritățile internaționale.

ADVERTISEMENT

Roblox, jocul care îi împinge pe copii la sinucidere

Roblox este un joc foarte periculos pentru minori, deoarece constă în simularea unei sinucideri. Drept urmare, Poliția Română transmite cadrelor didactice să demareze în şcoli o campanie de informare care să prevină incidentele neplăcute.

”Poliţia Română a primit informaţii din partea partenerilor din străinătate care controlează platforma Roblox, că în România, într-unul din jocurile de pe această platormă care s-au traduce ca simulare a sinuciderii sunt înregistraţi şi foarte mulţi minori români, majoritatea din Bucureşti şi atunci Poliţia Română a considerat necesar să informeze Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti de existenţa acestui risc pentru copiii din sistemul de învăţământ iar Inspectoratul a solicitat unităţilor de învăţământ ca prin diriginţi, profesori, învăţători, să discute cu părinţii astfel încât să le atragă atenţia asupra acestui risc fără însă a populariza informaţia prea mult pentru că nu dorim să ajungă la copii, ci la părinţi, pentru a avea un rol preventiv.

ADVERTISEMENT

Nu ştiu dacă vor fi campanii de comunicare, cât la şedinţele cu părinţii, la întâlnirile pe care profesorii şi învăţătorii le au cu părinţii vor menţiona acest aspect fără a atrage foarte mult atenţia asupra jocului, asupra riscurilor care există”, a declarat Secretarul de Stat în Ministerul Educaţiei pentru News.ro.

Efectele neplăcute ale jocurilor online

Reprezentanții din educație spun că sunt mulți copii care petrec mult timp cu jocurile online, o parte dintre ele fiind foarte nocive. Jocurile online lasă efecte neplăcute asupra minorilor, precum: obezitate, din cauza lipsei de mișcare, dar și lipsa de socializare sau alte probleme emoționale.

ADVERTISEMENT

”Este adevărat, avem multe semnale că o mare parte din copii petrec foarte mult timp online, fie cu jocuri de acest tip, sau multe dintre ele mult mai inocente care se referă la competiţii sportive, simulări de competiţii sportive, sau  reţele de socializare.

Deci acesta este într-adevăr un fenomen pe care Ministerul Educaţiei va trebui să-l abordeze în perioada imediat următoare pentru a preveni mai multe aspecte, şi aici intrăm într-o discuţie mult mai largă, inclusiv sedentarismul, lipsa de socializare, problemele emoţionale care pot rezulta din acest tip de activitate, în singurătate oarecum,pentru că, jucându-se într-o reţea unde nu au interacţiune directă cu colegii lor, se depărtează oarecum, am auzit inclusiv termenul de a se sălbătici, vor exista asemenea campanii, inclusiv prin progamul ”Din grijă pentru copii”, care s-a lansat în toamna trecută, venind în sprijinul acelor copii care îşi da seama că au nevoie de sprijin, dar vom avea şi alte campanii de acest gen.

ADVERTISEMENT

Un aspect important este şi faptul că am insistat foarte mult ca Minister al Educaţiei ca şcoala să se desfăşoare în format fizic tocmai pentru a renunţa la distanţarea cauzată de mediul online”, a mai declarat Secretarul de Stat în Ministerul Educaţiei.

Explicația psihologilor pentru amenințarea cu sinuciderea a copiilor

Potrivit psihologilor, copiii acționează la sinucidere deoarece atunci când li se interzice să nu mai facă un lucru percep situația precum o pedeapsă.

Totodată, copiii ar începe să simtă că nu sunt suficient de buni, având în vedere că au depus tot efortul să rămână în joc și că nu-și mai primesc recompensa promisă.

ADVERTISEMENT