News

Poliția Română avertizează: ”Nu deschideți astfel de e-mailuri. Sunt false!”

06.04.2020 | 15:00
Politia Romana avertizeaza Nu deschideti astfel de emailuri Sunt false
ADVERTISEMENT

În plină criză provocată de coronavirus, Poliția Română a transmis un avertisment populației în privința informațiilor false și menționează că un e-mail care circulă în aceste zile nu are nicio legătură cu realitatea.

Poliția Română avertizează în privința informațiilor false

Pe pagina de Facebook a Poliției Române a fost postat un mesaj prin care populația este avertizată cu circulă un e-mail fals în care oamenii sunt notificați să se prezinte la sediul poliției pentru o anchetă.

ADVERTISEMENT

”Nu deschideți astfel de e-mailuri! Ele nu sunt trimise de #PolițiaRomână și sunt false! Polițiștii au demarat cercetări pentru a descoperi sursa acestora și tragerea la răspundere a celor care au trimis mesajele”, se arată în comunicatul Poliției.

NU DESCHIDEȚI ASTFEL DE E-MAILURI!Ele nu sunt trimise de #PolițiaRomână și sunt false!Polițiștii au demarat…

Posted by Politia Romana on Monday, April 6, 2020

Mesajul fals lansat începe astfel: ”Compliment, Sperăm să acceptați această scrisoare cu bună credință. Sunteți invitat de această notificare la Sediul Poliției Române privind o anchetă în curs de desfășurare”.

ADVERTISEMENT

”Așa își fac și băieții o programare pentru spargere

”Vă rugăm să consultați documentele atașate pentru informații și contactați avocatul, dacă este necesar. Data: 10 aprilie 2020. Ora 11:00. Mulțumesc, Chestor de poliție Liviu Vasilescu”, se mai scrie în e-mailul fals.

La o oră de la postarea mesajului pe pagina de Facebook, Poliția Română a primit peste 650 de aprecieri, iar peste 800 de persoane au distribuit-o. Majoritatea celor care au comentat informația au cerut începerea unei anchete și creșterea amenzilor pentru astfel de fapte.

ADVERTISEMENT

Au existat însă și oameni care au ținut să glumească pe această temă: ”Ce, a început și Poliția cu combinații d-alea cu moștenirea de la o rudă bogată din Kenya? Târziu, s-a fumat de mult” sau ”Prea stă lumea în casă și nu mai pot da o spargere băieții… Dar, așa, își fac o programare”.

Săptămâna trecută, Experţii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) au făcut o postare de contul de Facebook în care prezintă o înșelătorie pe Whatsapp în care apare numele Mega Image.

ADVERTISEMENT

Cea mai nouă metodă de înşelăciune face ravagii și în România. I s-a spus smishing și totul se întâmplă prin telefon. Vorbim despre un simplu SMS care ar putea să te păcălească fără prea mare bătaie de cap. Concret, experţii în securitate informatică de la Bitdefender susţin că smishingul este o combinaţie între termenii SMS şi phishing. Vorbim despre o formă eficientă de a păcăli utilizatorii de telefoane smart să viziteze site-uri frauduloase.

ADVERTISEMENT